Business & Finance Τετάρτη 20/09/2023, 11:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Οριακή άνοδος του οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο

ΙΟΒΕ: Οριακή άνοδος του οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο

Συνέχισε την ανοδική πορεία ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο, καθώς διαμορφώθηκε στις 111,7 μονάδες με οριακή αύξηση από τις 111 μονάδες τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΙΟΒΕ, έναν χρόνο νωρίτερα έφτανε τις 100,7 μονάδες. 

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση που καταγράφηκε σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο. Αντιθέτως, μικρή συρρίκνωση σημειώθηκε στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών. 

ΙΟΒΕ: Οριακή άνοδος του οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο-1

Επίσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρουσίασε κάμψη λόγω υποχώρησης σε σχεδόν όλους τους επιμέρους παράγοντες. Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις -35,4 μονάδες (από -28,6 μον. τον προηγούμενο μήνα), αλλά σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν (-54,2 μονάδες).

ΙΟΒΕ: Οριακή άνοδος του οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο-2

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, αυξήθηκε τον Αύγουστο στις 106,4 μονάδες (από 104,6 μον. τον Ιούλιο), σε υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περυσινό (99,5 μον.).

Αναλυτικά, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, στα σημαντικότερα στοιχεία που καταγράφηκαν τον Αύγουστο:

  • Άνοδος του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2023, κατά 2,7%, από 2,0% στο α’ τρίμηνο του 2023. Αύξηση στο β’ τρίμηνο ισχυρότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (0,5%).
  • Οριακή ενίσχυση των εξαγωγών 0,1% το β’ τρίμ. του 2023, από ενίσχυση εξαγωγών υπηρεσιών (1,3%) και μείωση εξαγωγών αγαθών (1,8%).
  • Νέα υποχώρηση της ανεργίας και τον Ιούλιο (y-o-y), στο 9,9% από 11,5% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2009 σε μονοψήφιο ποσοστό.
  • Άνοδος οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο, λόγω βελτίωσης σε Βιομηχανία και Λιανικό εμπόριο. Υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
  • Βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 106,4 μονάδες τον Αύγουστο, από 104,6 μον. τον Ιούλιο.
  • Άνοδος για τη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Υποχώρηση 2,0% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι εξασθένισης 2,4% στην ΕΕ27. Βελτίωση για την εγχώρια Μεταποίηση 0,8% (y-o-y).
  • Μείωση των εξαγωγών της βιομηχανίας, 3,1% τον Ιούνιο (y-o-y). Υποχώρηση και για το εμπορικό έλλειμμα στα €3,2 δισεκ., από €4,3 δισεκ. ένα έτος πριν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι αφήνει στην οικονομία το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel»

Berenberg: Αστέρι της Ευρώπης η Ελλάδα, η Γερμανία μένει πίσω

DBRS: Βλέπει ανάπτυξη άνω του 2% φέτος – Στο 162,6% το χρέος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News