Business & Finance Σάββατο 25/03/2023, 15:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Αγώνας δρόμου για να ξεκλειδώσουν 1,7 δισ.

Ταμείο Ανάκαμψης: Αγώνας δρόμου για να ξεκλειδώσουν 1,7 δισ.

Αντιμέτωπη με μια από τις χρόνιες κακοδαιμονίες του ελληνικού Δημοσίου, τους διαγωνισμούς για την ανάθεση επενδύσεων, βρίσκεται πλέον η εξέλιξη των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Κι αυτό γιατί κάθε εκταμίευση δόσης, από τώρα και στο εξής, θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατακύρωση μιας σειράς διαγωνισμών έργων και επενδύσεων.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η υποβολή του αιτήματος της τρίτης δόσης, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, που προγραμματίζεται έως το τέλος Απριλίου, εξαρτάται από την πρόοδο σε –ούτε λίγο ούτε πολύ– 55 διαγωνισμούς. Οι περισσότεροι πρέπει να έχουν κατακυρωθεί προτού υποβληθεί το αίτημα. Πρόκειται για έναν άνευ προηγουμένου αγώνα δρόμου και παρότι πηγές που γνωρίζουν το θέμα διαπιστώνουν ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει πρόοδος, οι επιμέρους ανησυχίες δεν έχουν εκλείψει.

Γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, δυσκολίες ανταπόκρισης των πιθανών αναδόχων και ο φόβος των προσφυγών, που πάντοτε υπάρχει, είναι τα πιθανά εμπόδια που ανησυχούν τους υπευθύνους του υπουργείου Οικονομικών – ο ίδιος ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Θ. Σκυλακάκης δεν κρύβει ότι οι δυσκολίες αυξάνονται. Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχουν περιθώρια καθυστερήσεων. Η προθεσμία για τα 31,16 δισ. των επιχορηγήσεων και δανείων λήγει στις 26 Αυγούστου 2026, χωρίς να προβλέπονται παρατάσεις. Δεδομένου ότι η χώρα έχει ήδη εισπράξει περίπου 11 δισ. ευρώ, απομένουν λιγότερο από 3,5 χρόνια για να εισπραχθούν υπόλοιπα περίπου 20 δισ. ευρώ.

Οι διαγωνισμοί που περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα («ορόσημα») προκειμένου να υποβληθεί το αίτημα της 3ης δόσης αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής: – Την ανάθεση –μέσω 5 συμβάσεων– 212 τοπικών πολεοδομικών σχεδίων. Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και μάλιστα έχουν ανατεθεί ήδη 230 σχέδια.

– Την ψηφιοποίηση των Αρχείων του Κράτους μέσω 14 διαγωνισμών. Εδώ οι περισσότεροι βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα προλάβουν να ολοκληρωθούν.

– Την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, μέσω δύο προκηρύξεων.

– Την αναβάθμιση έξι πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ των οποίων του e-EΦΚΑ.

– Την εκπαίδευση 150.000 εργαζομένων σε ψηφιακές δεξιότητες και στην πράσινη μετάβαση, που ενδέχεται να καθυστερήσει καθώς διαπιστώνεται δυσκολία ανταπόκρισης των ΚΕΚ και των πανεπιστημίων, που μπορούν πλέον να συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά. Οπως αναφέρεται από αρμόδια πηγή, η ζήτηση για τέτοιου είδους υπηρεσίες είναι τόσο μεγάλη που τα ΚΕΚ και τα πανεπιστήμια δεν επαρκούν για να την καλύψουν . Η υποχρέωση πιστοποίησης από ανεξάρτητο φορέα, που θεσπίστηκε σωστά ως μια δικλίδα αξιοπιστίας της εκπαίδευσης, αυξάνει την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και τον χρόνο ολοκλήρωσής του.

Η Ελλάδα παραμένει, όπως βεβαιώνουν και πηγές των Βρυξελλών, μεταξύ των 5 κρατών με τις καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την εκτέλεση προγραμμάτων και έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα είναι η 2η ή 3η χώρα που θα υποβάλει αίτημα για 3η δόση, εκτιμούν. Και εφόσον εκταμιευθεί η δόση, θα έχει απορροφήσει το 40% των πόρων που δικαιούται.

Ομως, το προσεχές διάστημα θα δυσκολεύουν τα «ορόσημα» για τις εκταμιεύσεις, καθώς ανάμεσά τους θα είναι όλο και περισσότεροι διαγωνισμοί για έργα και λιγότερες αναλογικά μεταρρυθμίσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών στοχεύουν στην υποβολή του αιτήματος για την 3η δόση κατά προτίμηση έως το τέλος Απριλίου και σίγουρα πριν από τις εκλογές. Μετά ακολουθεί νέος κύκλος οροσήμων και δεν θα ήταν σκόπιμο να υπάρχει αλληλοεπικάλυψη, σημειώνουν.

Εν τω μεταξύ, υποβάλλεται εντός των ημερών και το αίτημα για το δάνειο των 5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του REPowerEU. Από το ίδιο πρόγραμμα, η Ελλάδα θα πάρει επίσης σχεδόν 800 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς, οι εξελίξεις στην ΑΒBank και οι προοπτικές των κατασκευών

Ταμείο Ανάκαμψης: Σε εξέλιξη 267 διαγωνισμοί ύψους 3,37 δισ. ευρώ

Επιπλέον πόρους 5 δισ. ζητάει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News