Business & Finance Κυριακή 5/03/2023, 20:01
BUSINESS & FINANCE

Επιπλέον πόρους 5 δισ. ζητάει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Επιπλέον πόρους 5 δισ. ζητάει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αίτημα για επιπλέον δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης 5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου άξονα REPOWEREU, που αφορά έργα ενεργειακής μετάβασης, σκοπεύει να υποβάλει η Ελλάδα πιθανότατα έως τις 15 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η κυβέρνηση σπεύδει να υποβάλει το αίτημα μεταξύ των πρώτων, καθιστώντας σαφές ότι ενδιαφέρεται να απορροφήσει επιπλέον πόρους για δάνεια, καθώς θεωρεί ότι το σχετικό πρόγραμμά της σημειώνει επιτυχία. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί αιτήματα για δάνεια 4,5 δισ. ευρώ σε σύνολο διαθέσιμων πόρων 12,7 δισ. ευρώ και βρισκόμαστε ακόμη μόλις στο 2023, ενώ το πρόγραμμα λήγει το 2026. Ετσι, θεωρεί βέβαιο ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και για ένα επιπλέον ποσό δανείων 5 δισ. ευρώ και μάλιστα για ενεργειακά έργα, που είναι ήδη μεταξύ των δημοφιλέστερων στις επενδυτικές προτάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητάει μια ενίσχυση του προϋπολογισμού των δανείων κατά 40%.

Οι λόγοι για τους οποίους τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τόσο δημοφιλή είναι κατά τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη οι εξής: 1. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία που δεν έχει ζήσει στο παρελθόν η ελληνική επιχειρηματικότητα. Η fast track διαδικασία υπογραφής της σύμβασης μπορεί να περιοριστεί σε 1,5-2 μήνες. 2. Τα επιτόκια είναι ιδιαιτέρως δελεαστικά. Για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι 0,35% και για τις μεγάλες 1%. Εκτιμά, όμως, επίσης ότι στην επιτυχία έχει συμβάλει ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών, που εμπεριέχει το πρόγραμμα.

Η σπουδή της κυβέρνησης οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν είναι ακόμη δεδομένοι οι πόροι που θα διατεθούν για τα δάνεια του REPOWEREU, οπότε θέλει να «κατοχυρώσει» το ενδιαφέρον της. Οι πόροι θα προέλθουν από τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, περίπου 225 δισ. ευρώ. Τα κράτη-μέλη που δεν έχουν πάρει δάνεια μέχρι στιγμής έχουν δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αυτά έως τον Ιούλιο. Μεταξύ αυτών η Ισπανία, έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει τα 90 δισ. ευρώ που της αναλογούν, οπότε θα μειώσει τη δεξαμενή των 225 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα έχει μια κατ’ αρχήν θετική ανταπόκριση –αν και όχι δέσμευση– εκ μέρους της Κομισιόν στη βολιδοσκόπησή της για τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ των δανείων. Υπέρ της διεκδικησής της θεωρούν στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης ότι θα λειτουργήσει η καλή πορεία του προγράμματος μέχρι σήμερα.

Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο, η Κομισιόν έχει προτρέψει τα κράτη-μέλη να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για δάνεια έως το τέλος Μαρτίου. Εφ’ όσον διαπιστώσει ότι τα συνολικά αιτούμενα ποσά υπολείπονται του διαθεσίμου των 225 δισ. ευρώ, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αν όμως το υπερβαίνουν, θα χρειαστεί να κάνει περικοπές στα αιτήματα. Κρίσιμο ρόλο εδώ θα παίξει το κατά πόσον θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για δάνεια η Γερμανία και η Γαλλία, κάτι που δεν θεωρείται πολύ πιθανό, καθώς οι όροι δανεισμού τους είναι καλύτεροι από του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εφ’ όσον εγκριθεί το επιπλέον ποσόν για τα δάνεια του REPOWEREU, θα διευρυνθούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης κατά ένα, το οποίο θα αφορά την ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Αυτή τη στιγμή, τα κριτήρια είναι: 1. Πράσινη Μετάβαση. 2. Ψηφιακός Μετασχηματισμός. 3. Καινοτομία, Ερευνα και Ανάπτυξη. 4. Ανάπτυξη Οικονομιών Κλίμακας μέσω Συνεργασιών, Εξαγορών και Συγχωνεύσεων. 5. Εξωστρέφεια.

Εκτός από τα δάνεια, μέσω του REPOWEREU η Ελλάδα θα εξασφαλίσει επιπλέον επιχορηγήσεις 770 εκατ. ευρώ για έργα ενεργειακής μετάβασης. Το ποσόν, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι διαπραγματεύσιμο, όπως τα δάνεια, αλλά προκύπτει από την κλείδα κατανομής 3,85% των νέων πόρων του REPOWEREU, ύψους 20 δισ. ευρώ. Ετσι, θα αναπληρωθεί και με το παραπάνω η απώλεια πόρων 339 εκατ. ευρώ από τον αρχικό προϋπολογισμό των επιχορηγήσεων, λόγω ανόδου του ελληνικού ΑΕΠ.

Η ένταξη του REPOWEREU στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης συνδυάζεται με τη συνολική αναθεώρηση του τελευταίου, στο πλαίσιο μιας ευκαιρίας που δίνει η Κομισιόν για προσαρμογή των εθνικών προγραμμάτων. Ετσι, τα κράτη-μέλη θα μπορέσουν να αφαιρέσουν έργα που δεν έχουν προοπτική να ολοκληρωθούν εντός του χρονικού ορίζοντα του Ταμείου Ανάκαμψης, έως τον Αύγουστο του 2026, προσθέτοντας στη θέση τους άλλα, πιο ώριμα. Επίσης, θα μετατοπιστούν ορόσημα, μεταρρυθμίσεις και άλλα, που δεν μπορούν να υλοποιηθούν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, οι οποίες ελήφθησαν πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Στόχος είναι το πρόγραμμα να είναι υλοποιήσιμο, χωρίς να αλλάξει, φυσικά, ο πυρήνας του.

Στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν αυτές τις αλλαγές, αλλά ο σχεδιασμός προβλέπει να τις υποβάλει προς έγκριση η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές.

Διαβάστε επίσης: 

Η Ελλάδα διεκδικεί επιπλέον πόρους 5,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σκυλακάκης: Βελτίωση στους δείκτες αποτελεσματικότητας για την ελληνική οικονομία – Ο ρόλος του ΤΑΑ

Επιστροφή σε δημοσιονομική πειθαρχία υπό την εποπτεία της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News