BUSINESS & FINANCE

Ταμείο Ανάκαμψης: Αγώνας δρόμου για την αξιοποίηση 30,5 δισ. σε 4 χρόνια

Ταμείο Ανάκαμψης: Αγώνας δρόμου για την αξιοποίηση 30,5 δισ. σε 4 χρόνια

Τόσο το Δημόσιο όσο και ο ιδιωτικός τομέας καλούνται να ξεπεράσουν τον εαυτό τους για να αξιοποιήσουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια τα 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης να έχει εγκριθεί από την Κομισιόν τον Ιούνιο του 2021. Και δεδομένου ότι η διαχρονική πρακτική, στην περίπτωση των ΕΣΠΑ, των «έργων-γεφυρών» –των μεταφερόμενων έργων από προηγούμενες σε νέες προγραμματικές περιόδους– δεν είναι δυνατή για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, περιθώριο για παρεκκλίσεις δεν υφίσταται. Σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων, ύψους 30,5 ευρώ, θα διατεθεί σε εμβληματικές επενδύσεις μεγάλης σημασίας, των οποίων η επιλογή θα πραγματοποιείται, κατά χρονολογική σειρά προτεραιότητας, σε όλη τη διάρκεια της περιόδου 2022-2025.

Σύμφωνα με τη διαδικασία επιλογής, ο υποψήφιος επενδυτής υποβάλλει αίτηση στο Enterprise Greece προκειμένου να συμπεριληφθεί στις εμβληματικές επενδύσεις. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στο Enterprise Greece το 2023 και η επένδυση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2025. Η αξιολόγηση από τον φορέα και η τελική έγκριση των επενδυτικών προτάσεων ολοκληρώνεται από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (χαρακτηρισμός των επενδυτικών προτάσεων ως εμβληματικών επενδύσεων μεγάλης σημασίας).

Η επιλογή επιλέξιμων δικαιούχων, μεταξύ των προσφάτως χαρακτηρισμένων «εμβληματικών επενδύσεων μεγάλης σημασίας», μέσω εγκριτικής απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων αφορά επενδυτικά έργα που προωθούν την καινοτομία ή τη διάδοση της τεχνολογίας, την πράσινη οικονομία, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μετάβαση σε οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, και βέβαια την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στον τομέα της ενέργειας, οι επιλέξιμες επενδύσεις περιλαμβάνουν: α) υποδομές με ειδικά ενεργειακά κριτήρια για την κατασκευή νέων κτιρίων, β) έργα υβριδικής ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μη συνδεδεμένα νησιά, γ) παραγωγή πράσινου υδρογόνου, δ) συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ε) εγκαταστάσεις υπεράκτιων αιολικών πάρκων και υπεράκτιων φωτοβολταϊκών πάρκων. Η κατασκευή των νέων κτιρίων θα πρέπει να υπακούει στις προδιαγραφές για σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση.

Διαβάστε επίσης: 

Ταμείο Ανάκαμψης: Έρχονται 3,6 δισ. ευρώ – Ποια προγράμματα ξεκλειδώνουν

Αναπτυξιακή Τράπεζα: 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις

Υπ. Οικονομικών: Σε λειτουργία το Μητρώο Αξιολογητών του Ταμείου Ανάκαμψης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News