ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεδομένα και Ενέργεια: Οι προκλήσεις της ψηφιοποίησης στην εποχή της ενεργειακής κρίσης

Δεδομένα και Ενέργεια: Οι προκλήσεις της ψηφιοποίησης στην εποχή της ενεργειακής κρίσης

Τα data centers, λόγω της αλματώδους προόδου του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο παγκοσμίως, όσο και σε τοπικό επίπεδο, θα συνεχίσουν να είναι στο επίκεντρο για αρκετό καιρό ακόμα, καθώς μέσα από αυτά κινείται διαδικασία της ψηφιοποίησης. Επιπλέον, το metaverse (ψηφιακό σύμπαν) είναι εδώ – αλλά οι εταιρείες έχουν αρκετό δρόμο να διανύσουν ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως αυτή τη νέα επανάσταση του Διαδικτύου. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: το metaverse θα απαιτήσει πληθώρα data centers. 

Στις μέρες μας η παγκόσμια δημιουργία και αναπαραγωγή δεδομένων προβλέπεται να αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης έως 23% έως το 2025. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει την αύξηση της χωρητικότητας των data centers στο ίδιο χρονικό διάστημα. «Για να έχουμε μια καλύτερη αίσθηση της εκρηκτικής ανάπτυξης που προβλέπεται να έχει ο κλάδος, οι έρευνες υπολογίζουν ότι μέχρι το 2030, 90% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση στο internet, το Internet of Things θα έχει εξαπλωθεί διασυνδέοντας πάνω από 500 δισεκατομμύρια συσκευές (σε σύγκριση με τα 20 δισεκατομμύρια συσκευές που είναι ενεργές και συνδεδεμένες τώρα), πολλαπλασιάζοντας έτσι την ανάγκη για υπολογιστική δύναμη. Τα hyperscale data centers δε, θα ξεπεράσουν τα 1000 σε όλο τον κόσμο μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, απορροφώντας επενδύσεις ύψους 226 δισεκατομμυρίων για data centers κάθε τύπου», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Money Review, ο Γιώργος Δριτσάνος, Vice President Secure Power South East Europe της Schneider Electric. 

Δεδομένα και Ενέργεια: Οι προκλήσεις της ψηφιοποίησης στην εποχή της ενεργειακής κρίσης-1
Ο κ. Γιώργος Δριτσάνος, Vice President Secure Power South East Europe της Schneider Electric

H διακίνηση της πληροφορίας αναμένεται να πολλαπλασιαστεί δραματικά μέχρι το 2040. «Κατ’ επέκταση η κατανάλωση θα ακολουθήσει ανάλογη πορεία, με τις προβλέψεις γύρω από την ενεργειακή κατανάλωση να υπολογίζουν ότι θα ξεπεράσει τα 20.000 terawatt/ώρα μέχρι το 2040. Ειδικότερα για τη χώρα μας, το momentum είναι ακόμη πιο έντονο, καθώς βρίσκεται σε στρατηγική γεωγραφική θέση ως προς τις υποδομές data centers με δυνατότητες εξυπηρέτησης πελατών και πέραν της ελληνικής αγοράς», αναφέρει ο κ. Δριτσάνος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα data centers αποτελούν έναν από τους πιο ενεργοβόρους κλάδους της παγκόσμιας βιομηχανίας: εκτιμάται ότι καταναλώνουν ένα ποσοστό της τάξης του 1 με 2% της συνολικής κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στον πλανήτη. Αντίστοιχα ποσοστά κατανάλωσης εμφανίζει το σύνολο της αεροπορικής βιομηχανίας. «Αυτό το στοιχείο και μόνο κάνει ξεκάθαρο το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για μετάβαση σε πιο βιώσιμες επιλογές σχετικά με τα data centers ώστε να μειωθεί άμεσα το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα», τονίζει.

«Για την Schneider Electric, η πρόσβαση στην ενέργεια και στο ψηφιακό περιβάλλον αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, κατά συνέπεια, στόχος μας είναι να εξασφαλίζουμε ότι, μέσα από τις  ψηφιακές λύσεις διαχείρισης ενέργειας και αυτοματισμού που παρέχουμε, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις να στρέφονται σε μια πιο βιώσιμη πραγματικότητα», σημειώνει ο κ. Δριτσάνος. 

Η ανάπτυξη των data centers στην Ελλάδα 

«Στον Ελλαδικό χώρο, υπάρχει μια ραγδαία ανάπτυξη στην κατασκευή Data Centers, τα οποία βασίζονται σε πλέον αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές και στα οποία η Schneider Electric είναι ο βασικός προμηθευτής των λύσεων», σημειώνει ακόμη ο κ. Δριτσάνος υπογραμμίζοντας πως οι συγκεκριμένες υποδομές έχουν πιστοποιηθεί  για τον σχεδιασμό και την κατασκευή τους κατά διάφορα πρότυπα, όπως το LEED v4 Gold BD+C και Uptime Tier III.

«Πλέον του ιδιωτικού τομέα , η Schneider Electric , έχει συνεισφέρει για τη δημιουργία του πρώτου prefabricated data center στην Ελλάδα, βασισμένου αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για λογαριασμό του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), στον ποταμό Λούρο. Όλα αυτά τα έργα αποτελούν πραγματικά παραδείγματα αυτών που αποκαλούμε ενεργειακά βιώσιμων data center, δηλαδή σύγχρονων, βιώσιμων και πραγματικά περιβαλλοντικά υπεύθυνων λύσεων που αναβαθμίζουν συνολικά τις κρίσιμες υπηρεσίες τεχνολογίας της Ελλάδας», προσθέτει ο ίδιος.

Οι δυνατότητες της ψηφιοποίησης  

Η ψηφιοποίηση πέρα από αυξημένες ενεργειακές ανάγκες προσφέρει και λύσεις για την καλύτερη διαχείρισης της ενέργειας. «Το μέλλον θα είναι ψηφιακό, και κατά συνέπεια ηλεκτρικό, με το δίκτυο να ενισχύεται, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, μέσα από τη χρήση data, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο βιώσιμο», σημειώνει ο κ. Δριτσάνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα ψηφιακά δεδομένα θα υποστηρίζουν την αποδοτικότητα της παραγωγής και του δικτύου ενέργειας, διευκολύνοντας τον εξηλεκτρισμό και τον περιορισμό των εκπομπών CO2, κάνοντας έτσι την ενέργεια πιο «πράσινη» και πιο βιώσιμη.

«Τα έργα που αναφέραμε παραπάνω αποτελούν απτή απόδειξη ότι διαθέτουμε τόσο τα απαραίτητα προϊόντα και λύσεις αλλά και την τεχνογνωσία ώστε να δημιουργήσουμε data centers, τα οποία ανταποκρίνονται στα υψηλότερα διεθνή standards βιωσιμότητας», τονίζει ο Vice President Secure Power South East Europe της Schneider Electric και προσθέτει: «Αξιοποιώντας τις ολοκληρωμένες λύσεις της Schneider Electric, μπορούμε να έχουμε data centers τα οποία να είναι εύκολα σε εγκατάσταση και διαχείριση, ανθεκτικά αλλά και αποδοτικά σε επίπεδο κόστους και ενέργειας, χωρίς να καταλαμβάνουν τεράστιους χώρους, όπως συνέβαινε στο παρελθόν». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Lamda Hellix- Digital Realty: Θα έρθουν και άλλες επενδύσεις σε data centers

Πώς μπαίνει στη ψηφιακή εποχή ένα μνημείο της UNESCO: H περίπτωση της Sagrada Familia 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News