ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lamda Hellix- Digital Realty: Θα έρθουν και άλλες επενδύσεις σε data centers

Lamda Hellix- Digital Realty: Θα έρθουν και άλλες επενδύσεις σε data centers

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να είναι έτοιμο το μεγάλο data center της Lamda Hellix: a Digital Realty Company στην Αττική με την ονομασία «Athens 3», ενώ η εταιρεία ολοκληρώνει τις αδειοδοτικές διαδικασίες για να ξεκινήσει η κατασκευή του «Athens 4», καθώς παράλληλα προχωρά και στον σχεδιασμό για τη νέα της επένδυση στην Κρήτη, που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες

Όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix Απόστολος Κάκκος σε συνάντηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας και του μητρικού αμερικανικού ομίλου Digital Realty θα έχει και συνέχεια. «Σε έναν χρόνο από σήμερα θα υπάρξουν πρόσθετες ανακοινώσεις για την Αθήνα ενώ κοιτάζουμε συστηματικά και την Βόρεια Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Κάκκος. 

Ο ίδιος εκτίμησε πως η ζήτηση θα συνεχίσει να ενισχύεται με την παρουσία και των τριών μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες cloud, Microsoft-Google-AWS αλλά και τα νέα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα συνδέουν τη χώρα μας με την Αφρική και την Ασία.  «Η χώρα δείχνει να έχει ωριμάσει αρκετά αν σκεφτεί κανείς τα υποθαλάσσια καλώδια που έρχονται αλλά και τους διεθνείς παίκτες που δηλώνουν παρουσία τελευταία», σημείωσε. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυξημένης ζήτησης αποτελεί πως σύμφωνα με τα στελέχη της Lamda Hellix, πριν καν ολοκληρωθεί η κατασκευή του ήδη έχει καλυφθεί κατά τα τρία τέταρτα η χωρητικότητα του data center «Athens 3» το ίδιο ισχύει και για το επερχόμενο «Athens 4».  Γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς πως τα δύο αυτά data centers που θα βρίσκονται στο campus της εταιρείας στο Κορωπί θα έχουν χωρητικότητα 6,8 MW το καθένα, παραπάνω από όσο είναι σήμερα η συνολική χωρητικότητα όλων των neutral data center στη χώρα μας μαζί. 

Νέα επένδυση 100 εκατ. ευρώ στο Ηράκλειο της Κρήτης 

Η εταιρεία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης για την ανέγερση ενός ακόμα Data Center, αυτή τη φορά στην περιοχή της Κρήτης. H εταιρεία δεν ανακοίνωσε το ύψος της επένδυσης, αν και σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη αυτή θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα, δεδομένου πως το κόστος ανάπτυξης για κάθε KW υπολογίζεται διεθνώς στα 10.000 με 15.000 ευρώ. 

Με έδρα το Ηράκλειο, το νέο data center της Lamda Hellix θα είναι η πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral στο νησί και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να έχει προγραμματιστεί το 2025. 

Γιατί Ελλάδα 

Η Digital Realty θεωρεί ότι η εγκατάσταση της στο Ηράκλεο θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά  στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας.

Τα στελέχη της Lamda Hellix αλλά και του εισηγμένου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ομίλου Digital Realty δεν έχουν κρύψει με δηλώσεις του στο παρελθόν πως στόχος τους είναι να γίνει στην Ελλάδα, περίπου ότι έγινε πριν από λίγα χρόνια στη Μασσαλία, η οποία αντιπροσωπεύει σήμερα το 90% της υποθαλάσσιας καλωδιακής κυκλοφορίας μεταξύ Ασίας, Μέσης Ανατολής, Ανατολικής Αφρικής και Ευρώπης.

«Η Ελλάδα άλλωστε έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα», τόνισε ο κ. Κακκος. «Αποτελεί το σταυροδρόμι πολλών ηπείρων αλλά και το τελευταίο άκρο της Ευρώπης. Παράλληλα είναι μέλος της Ευρωζώνης και διαθέτει πολιτική σταθερότητα. Αυτοί είναι λόγοι που κάνουν τη χώρα μας ελκυστικοί για όσους θέλουν να φέρουν τα data τους πιο κοντά στους τελικούς χρήστες όχι μόνο εδώ αλλά και σε γειτονικές χώρες». 

moneyreview.gr

Διαβάστε ακόμη:

Η Lamda Hellix επεκτείνεται με νέο Data Center στο Ηράκλειο Κρήτης

Νέες επενδύσεις σε Data Centers από τη Lancom – Στα σκαριά το Balkan Gate Crete

Ψηφιακός μετασχηματισμός εν μέσω ενεργειακής κρίσης: Το «αγκάθι» των data centers

Απαρτία των κολοσσών του cloud: Έρχεται και η Google

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News