BUSINESS & FINANCE

Η λίστα των μέτρων για την ακρίβεια: Ο σχεδιασμός και το timing

Η λίστα των μέτρων για την ακρίβεια: Ο σχεδιασμός και το timing

Η ακρίβεια στα ράφια είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και όπως φαίνεται θα την αναγκάσει να  στρέψει τις περισσότερες οικονομικές δυνάμεις της προς αυτή τη κατεύθυνση, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει χαρακτηριστικά στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ότι «το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί σήμερα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ελληνική κοινωνία για λόγους απολύτως εύλογους.Έχει υπάρξει μια συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το κύριό μας μέλημα αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ».

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ναι μεν έδειξαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά δεν συνέβη το ίδιο και για τα προϊόντα που γεμίζουν το καλάθι μιας νοικοκυράς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στην κατηγορία «Διατροφή» η αύξηση τιμών ξεπέρασε το 15,5%  τον Δεκέμβριο. Σε βασικά προϊόντα, οι αυξήσεις ξεπερνούν ακόμη και το 20%. Γαλακτοκομικά/αυγά 25,6%, Έλαια/λίπη 21,7%, Ψωμί/δημητριακά 18,1%, Κρέατα 17,8%. Έτσι, όπως φαίνεται και από τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού η κυβέρνηση θα χρειαστεί να δώσει πολλά  πυρομαχικά της  το επόμενο διάστημα ώστε να σβήσει η «φωτιά του ραφιού».

Ο υπουργός Οικονομικών  πάντως επανέλαβε χθες πως ήδη έχει άρχισε να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος και θα αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις  προτεραιότητες που θα θέσει  ο πρωθυπουργός. Συνεπώς και με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, νούμερο ένα ανάγκη αποτελεί η ακρίβεια. Το νέο πακέτο μέτρων βρίσκεται ήδη στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου αλλά στη ζυγαριά μπαίνουν και τα μηνύματα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση προς τις αγορές και για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σύμφωνα άλλωστε, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η χώρα θα δώσει το τελευταίο δημοσιονομικό σήμα προς τις αγορές για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.Έτσι οποιοδήποτε μέτρο δεν θα ανακοινωθεί πριν τον Φεβρουάριο όταν θα υπάρξει  και η σαφής εικόνα για το 2022. 

Τα νέα μέτρα 

Δύο  είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν ποια είναι τα μέτρα που θα προχωρήσουν. Από τη μία, η ισχυρή σύσταση των Βρυξελλών πως τα όποια μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα, και από την άλλη βέβαια το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια άτυπη και έντονη  προεκλογική περίοδο.

Η λίστα των μέτρων που έχει προταθεί στον πρωθυπουργό  φαίνεται πως περιέχει: 

1. Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%, για να ολοκληρωθεί η προεκλογική δέσμευση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% με κόστος περίπου 250-300 εκατ. ευρώ. 

2. Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια και σχολές χορού μέχρι και το τέλος του 2023. 

3. Παράταση του Μarket Pass για άλλους τρεις μήνες, εφόσον υπάρξει  ανάλογη απόφαση και από τις Βρυξέλλες για παράταση των μέτρων στήριξης και μετά το πρώτο εξάμηνο, ειδάλλως μπορεί να μετατραπεί σε ένα πιο στοχευμένο μέτρο μόνο για τους ευάλωτους. 

4. Μία έκτακτη ενίσχυση της τάξης των 250-300 ευρώ για το Πάσχα, σε οικονομικά ευάλωτους, δηλαδή σε ανέργους και πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Διαβάστε επίσης: 

Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε δει τα χειρότερα στις τιμές – Με ΝΔ σύντομα η επενδυτική βαθμίδα

Market Pass: Όλες οι λεπτομέρειες – Στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου η πρώτη πληρωμή

Πώς θα πάρουν το δώρο των 300 ευρώ οι μακροχρόνια άνεργοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News