ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Market Pass: Όλες οι λεπτομέρειες – Στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου η πρώτη πληρωμή

Market Pass: Όλες οι λεπτομέρειες  – Στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου η πρώτη πληρωμή

Aντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ενεργοποίηση του Market Pass.Το MR συγκέντρωσε όλες τις λεπτομέρειες για την διαδικασία αλλά και τις ημερομηνίες πληρωμής. 

Oι ημερομηνίες για την αίτηση 

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιλέξουν αν θα λάβουν το βοήθημα “Market Pass” σε άυλη κάρτα  ή με απευθείας πίστωση χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό έως τις 15 Μαρτίου Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του Market Pass αναμένεται να ανοίξει  μετά τα μέσα Φεβρουαρίου . Οι δικαιούχοι εναλλακτικά θα μπορούν να κάνουν αίτηση σε ΚΕΠ, ακόμα και με εξουσιοδότηση για άλλο πρόσωπο.

Όσοι υποβάλουν αίτηση  τον Φεβρουάριο, έχουν   περιθώριο να διορθώσουν στοιχεία ή να αλλάξουν τρόπο πληρωμής μέχρι 28 Φεβρουαρίου. Όσοι υποβάλουν αίτηση από 1η Μαρτίου, μπορούν να ακυρώσουν την αίτησή τους και να υποβάλουν νέα μέχρι τις 15 του μηνός που λήγει η διορία.

Μετά τις 15 Μαρτίου και αφού εγκριθεί η αίτηση, δεν γίνονται δεκτές ούτε νέες αιτήσεις, ούτε αλλαγή τρόπου πληρωμής.  

Το επίδομα ακρίβειας για τα τρόφιμα που ενεργοποιεί η κυβέρνηση ώστε να βοηθηθούν τα νοικοκυριά θα είναι για 6 μήνες, με στόχο την κάλυψη του 10% των μηνιαίων εξόδων  των νοικοκυριών σε επιχειρήσεις εμπορίου τροφίμων. 

Για την νέα οικονομική ενίσχυση, βέβαια, υπάρχουν κριτήρια και προϋποθέσεις. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.  Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10%, ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές. Η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού. 

Τι λαμβάνεται ως νοικοκυριό 

Ως μέλη του νοικοκυριού λαμβάνονται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη. Συνεπώς εάν ο υπόχρεος στην υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι έγγαμος με δύο εξαρτώμενα τέκνα και επίσης έχει ένα τρίτο τέκνο μεγαλύτερης ηλικίας που δεν θεωρείται εξαρτώμενο αλλά το φιλοξενεί, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως πέντε και τόσο τα εισοδηματικά όρια, όσο και το ύψος της ενίσχυσης διευρύνονται αντιστοίχως.

Επίσης εάν ο ανωτέρω υπόχρεος δηλώνει ως εξαρτώμενο μέλος και τον παππού, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως έξι.

Τα ποσά ενίσχυσης 

● Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση

● Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

● Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

● Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

● Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

● Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση

● Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση

● Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία

Πώς δίνεται το ποσό ενίσχυσης

Τα παραπάνω ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα (αίτηση μέσω gov.gr) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων (παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, καταστήματα ζαχαροπλαστικής, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία, διάφορα καταστήματα τροφίμων). Η πρώτη καταβολή  θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου ενώ οι επόμενες θα γίνονται την πρώτη εβδομάδα του κάθε επόμενου μήνα.  

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών αλλά ο δικαιούχος μπορεί να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί δηλαδή και εκτός των καταστημάτων τροφίμων. 

Οι ημερομηνίες πληρωμής

Για όσους έχουν κάνει την αίτηση μέσα στον Φεβρουάριο και επιλέξουν την άυλη κάρτα θα δουν «διπλή πληρωμή» μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου, μέσα στο πρώτο 10ημερο Μαρτίου. Αντίστοιχα αν η αίτηση γίνει 1-15 Μαρτίου, η πρώτη διπλή  θα δοθεί  έως  22 ή 23 Μαρτίου.

Όσοι  πάλι δηλώσουν ΙΒΑΝ και κάνουν την αίτηση Φεβρουάριο, θα δουν «τριπλή» πληρωμή στο πρώτο δεκαήμερο  του Μαρτίου (για τους μήνες Φεβρουάριο ως Απρίλιο). Αντίστοιχα αν η αίτηση γίνει 1-15 Μαρτίου, η πρώτη πληρωμή θα δοθεί  έως 22 ή 23 Μαρτίου. 

Τα εισοδηματικά όρια για τη λήψη της ενίσχυσης 

Για να λάβει κάποιος το επίδομα θα ισχύουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

– Έως 16.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και ακίνητη περιουσία έως 250.000€. 

– Έως 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, με προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού και ακίνητη περιουσία έως 400.000€. 

Αναλυτικά το εισόδημα όριο ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού 

– Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: Έως 16.000 ευρώ 

– Ζευγάρι χωρίς παιδιά: Εως 24.000 ευρώ 

– Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο παιδί: Έως 21.000 ευρώ 

– Ζευγάρι με ένα παιδί: Έως 29.000 ευρώ 

– Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: Έως 26.000 ευρώ  

– Ζευγάρι με δύο παιδιά: Έως 34.000 ευρώ 

– Τρίτεκνη οικογένεια: Έως 39.000 ευρώ 

– Οικογένεια με 4 παιδιά: Έως 44.000 ευρώ 

Διαβάστε επίσης: 

Ν. Παπαθανάσης: Το market pass θα δοθεί χωρίς υποχρέωση αγορών

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για το market pass – Πλήρης οδηγός

Επιμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα – Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News