Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε δει τα χειρότερα στις τιμές – Με ΝΔ σύντομα η επενδυτική βαθμίδα
Την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η οποία θα συμπαρασύρει και τις τιμές στα ράφια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου για την οικονομία. «Τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι εφικτή μέσα στο 2023, λέγοντας πως είναι θέμα μηνών, εάν επανεκλεγεί η Νέα Δημοκρατία.
Ο πρωθυπουργός τάχθηκε κατά της μείωσης των έμμεσων φόρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, σημειώνοντας πως αυτή χάνεται κάπου στην αλυσίδα της παραγωγής. Μια μείωση των έμμεσων φόρων είναι πιθανή μέσα στην επόμενη τετραετία, αλλά θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, τόνισε.
Κατώτατος μισθός
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική, αλλά δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Και παράλληλα είπε ότι στους εργοδότες που παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν το προσωπικό που χρειάζονται, η πρώτη απάντηση που δίνει είναι «πληρώστε παραπάνω».
«Η αύξηση των μισθών έχει πρωτίστως να κάνει με τη βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όσο η οικονομία μας γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, όσο παράγει περισσότερο προστιθέμενο πλούτο τόσο θα υπάρχει δυνατότητα στις επιχειρήσεις αλλά θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας, να αυξάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων. Πάρτε για παράδειγμα τον Τουρισμό» είπε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε επίσης πως «δεν μας ενδιαφέρει να μπορούμε να προσφέρουμε στους Έλληνες συμπολίτες μας, ειδικά στους νέους οποιαδήποτε δουλειά. Θέλουμε κατά προτίμηση οι δουλειές αυτές να είναι σταθερές και να πληρώνουν καλύτερους μισθούς γι αυτό και έχουμε νομοθετήσει μια σειρά από κίνητρα».
Μειώσεις φόρων
«Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του προϋπολογισμού, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι κρίσεις καραδοκούν από παντού. Προτιμούμε να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση θα σας έλεγα ότι όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση. Από εκεί και πέρα η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία», δήλωσε.
Επενδυτική βαθμίδα
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως απολύτως εφικτή την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023. Έχουμε επιτύχει 11 αναβαθμίσεις, έχουμε φτάσει ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Οι επενδυτικοί οίκοι και οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Εάν ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί ξανά, θα είναι ζήτημα χρόνου –λίγων μηνών- να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα, κάτι που διαπίστωσε και στο Νταβός.
Το 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο Νταβός ήταν θεωρητικό, καθώς συνοδευόταν από μία αμφιβολία, με δεδομένο ότι η χώρα έβγαινε από την 10ετή κρίση. Τώρα, η αμφιβολία αυτή δεν υπάρχει πια, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Τράπεζες
Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα και να μειώσουν χρεώσεις και να αυξήσουν τα επιτόκια, τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι θα περίμενε έναν ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών. Παράλληλα, κάλεσε τις τράπεζες να επιβραβεύσουν τους καλούς πελάτες και τους συνεπείς δανειολήπτες.
Μισθοί Δημοσίου
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα υπάρχει νέο ενιαίο μισθολόγιο με σημαντικές αυξήσεις από το 2024, σημειώνοντας πως ήδη έχουν υπάρξει παρεμβάσεις σε ειδικές ομάδες εργαζομένων (π.χ. ιατροί) αλλά και το πριμ παραγωγικότητας που συνδέεται με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, που προχωράει.
Ενέργεια
Για τις τιμές της ενέργειας και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, σημείωσε: «Υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα που αφορά στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, κυρίως της μεσαίας τάσης. Είναι ενθαρρυντικό ότι βρισκόμαστε σε περίοδο αποκλιμάκωσης των τιμών, που στο φυσικό αέριο έχει ξεπεράσει ίσως και τις προσδοκίες μας. Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων είναι ευρύτερο και δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Υπάρχει ανησυχία στην Ευρώπη ότι θα υπάρξει μετακίνηση της βιομηχανικής δραστηριότητας από την ΕΕ στις ΗΠΑ λόγω των πολύ ισχυρών κινήτρων και επιδοτήσεων του Inflation Reduction Act. Χρειαζόμαστε μια ρεαλιστική απάντηση για να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, κατά συνέπεια και της Ελλάδας. Ακούμε με προσοχή αυτά που λέει η βιομηχανία, όσο αλλάζει το ενεργειακό κλίμα τόσο και η βιομηχανία θα έχει χαμηλότερες τιμές. Θα μας απασχολήσει με περισσότερη ένταση τους επόμενους μήνες».
Διαβάστε επίσης:
Σταϊκούρας: Φαίνεται να δημιουργείται χώρος για πρόσθετες παρεμβάσεις
Χρ. Σταϊκούρας: Οι τρεις άξονες για τη στήριξη της κοινωνίας συν μία ακόμη παρέμβαση
Κυρ. Μητσοτάκης: Τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα για την οικονομία και την κοινωνία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News