ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα πάρουν το δώρο των 300 ευρώ οι μακροχρόνια άνεργοι

Πώς θα πάρουν το δώρο των 300 ευρώ οι μακροχρόνια άνεργοι

Σάρκα και οστά παίρνει  το project για το ξεκαθάρισμα της λίστας των εγγεγραμμένων ανέργων, τα νέα ψηφιακά εργαλεία της ΔΥΠΑ, όπως το ψηφιακό μητρώο, το ατομικό σχέδιο δράσης, η ψηφιακή κάρτα, αλλά και νέα κίνητρα για τους ανέργους που βρίσκουν εργασία. Το πρώτο βήμα γίνεται με την ενεργοποίηση του bonus των 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους.

Μπόνους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους

Οι μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται πάνω από 5 χρόνια στη λίστα της ΔΥΠΑ, εάν συντάξουν ψηφιακό σχέδιο δράσης, θα λαμβάνουν μπόνους 300 ευρώ. Οι δυνητικά δικαιούχοι υπολογίζονται σε 160.000-170.000. Η πλατφόρμα έχει ήδη ενεργοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα που πέρασε. Αυτό που θα πρέπει να κάνουν μόνο οι μακροχρόνια άνεργοι είναι να κλείσουν ηλεκτρονικά το ραντεβού τους με τον εργασιακό σύμβουλο και στη συνέχεια να προχωρήσουν μαζί στην κατάρτιση του ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης. Το ατομικό σχέδιο δράσης θα περιλαμβάνει τα προσωπικά χαρακτηριστικά, το επαγγελματικό προφίλ, αλλά και τους επαγγελματικούς στόχους, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο άνεργος για να βρει δουλειά  Όσοι έχουν καταρτίσει το  ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης μπορούν με τους κωδικούς να μπαίνουν στην πλατφόρμα https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ephapax-khrematike-parokhe-gia-anergous  και να καταχωρούν   ή να επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση. Η καταβολή της παροχής γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Όσοι άνεργοι  πάλι έχουν ήδη καταρτίσει Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) θα πρέπει να το μετατρέψουν σε Ψηφιακό ΑΣΔ μέσω πάλι της ψηφιακής πλατφόρμας, επιβεβαιώνοντας ή επικαιροποιώντας τα στοιχεία του ΑΣΔ ώστε να μετατραπεί αυτόματα σε Ψηφιακό ΑΣΔ.

Μπόνους 50% 

Επόμενο project είναι το bonus για όποιον άνεργο βρίσκει εργασία. Συγκεκριμένα προβλέπεται πως εάν ένας άνεργος βρει εργασία στο διάστημα που του καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας, θα συνεχίσει να λαμβάνει το 50% του επιδόματος έως ότου λήξει η περίοδος της επιδότησης. 

Πότε θα γίνεται διαγραφή ανέργων 

Ο άνεργος θα διαγράφεται από το μητρώο ανέργων εφόσον αρνηθεί τρεις φορές να εργαστεί σε κατάλληλη θέση που του έχει προταθεί από τον ΟΑΕΔ. Σε αυτή τη περίπτωση η διαγραφή του θα έχει διάρκεια 2 χρόνια και θα διακόπτεται το επίδομα ανεργίας. Διαγραφή όμως προβλέπεται και στην περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης. Όταν συμβαίνει αυτό, ο άνεργος θα διαγράφεται από το μητρώο για 6 μήνες και για το ίδιο διάστημα δεν θα του καταβάλλεται επίδομα ανεργίας.

Επιπλέον, ο άνεργος για να παραμείνει στο μητρώο ανέργων θα πρέπει να προχωρά υποχρεωτικά στη κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ). 

Επίσης, για να μπορεί να παραμείνει κάποιος στη λίστα των ανέργων θα πρέπει να πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια. Θα υπάρχει δηλαδή κόφτης εισοδήματος. Δηλαδή για τους άγαμους το εισόδημα θα πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ και για τους έγγαμους 24.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο και έως 27.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες

Από τον εισοδηματικό κόφτη θα εξαιρείται το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News