Business & Finance Πέμπτη 30/06/2022, 17:42
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Money Review Technology Summit – Η καινοτομία «γέφυρα» και «οδηγός» για το μέλλον

Money Review Technology Summit – Η καινοτομία «γέφυρα» και «οδηγός» για το μέλλον

Στη σημασία της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην επιτάχυνση των διαδικασιών, της επίλυση ζητημάτων, αλλά και την γεφύρωση χαρακτηριστικών όπως ο χρόνος, η ταχύτητα, η απόσταση και η αποτελεσματικότητα αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες σε πάνελ συζήτησης για την ψηφιακή καινοτομία, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Money Review με τίτλο: «Technology Summit: Shaping the digital transition». 

Nico Gariboldi (Pfizer): Cutting edge τεχνολογίες έφεραν το εμβόλιο σε χρόνο-ρεκόρ 

Η φαρμακοβιομηχανία έχει ήδη μετασχηματιστεί από καιρό, επηρεάζοντας θετικά και το «ταξίδι» του ασθενούς, τόνισε ο κ. Nico Gariboldi, Ανώτερος Διευθυντής, Site Lead του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. 

Μάλιστα, η Pfizer έχει επεξεργαστεί και εφαρμόζει τρεις κεντρικές στρατηγικές προς αυτή την κατεύθυνση. Η πλέον σημαντική πτυχή έχει να κάνει με την υποστήριξη των αποτελεσμάτων: Από το επίπεδο της διάγνωσης μέχρι αυτό της θεραπείας του ασθενούς, αλλά και της παροχής της. Η μείωση του χρόνου που απαιτείται προκειμένου να φτάνουν τα φάρμακα στους ασθενείς, αποτελεί ένα πρωταρχικό ζητούμενο. Αναμφίβολα, η ψηφιακή τεχνολογία λειτουργεί ενισχυτικά σε αυτή την προσπάθεια. Ταυτόχρονα, η πανδημική κρίση ανέδειξε ως «must have» την ταχεία ανάπτυξη των απαιτούμενων δράσεων έτσι ώστε να ανιχνευθούν πιθανές ασθένειες του εγγύς μέλλοντος, με την ταυτόχρονη αναζήτηση πειστικών απαντήσεων υπό τη μορφή φαρμάκων και θεραπευτικών λύσεων. Ως αποτελεσματικοί «συμπαίκτες» σε αυτή την προσπάθεια αναδεικνύονται και οι υπερ-υπολογιστές, που μειώνουν τον χρόνο και αυξάνουν το εύρος των δυνητικών λύσεων, αξιοποιώντας ακόμη και το εικονικό περιβάλλον για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. «Το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα της συμβολής της τεχνολογίας στο κοινό καλό στον ευρύτερο φαρμακευτικό τομέα, δεν είναι άλλο από το εμβόλιο απέναντι στον κορωνοϊό. Χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογία, η Pfizer ήταν σε θέση να “τρέξει” 45.000 κλινικές δοκιμές σε 45 διαφορετικές χώρες και περισσότερα από 150 διαφορετικά σημεία παγκοσμίως. Η συλλογή, επεξεργασία και διαχείριση δεδομένων, η διασύνδεση ασθενών και η αξιοποίηση cutting edge τεχνολογιών, όπως λ.χ. η τεχνητή νοημοσύνη και το machine learning οδήγησαν στην προετοιμασία ενός εμβολίου σε πρωτόγνωρα σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε ο κ. Gariboldi. 

Ο ίδιος τόνισε πως η κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία προχώρησε στην επένδυση στη Θεσσαλονίκη, στηριζόμενη στο δίπολο της ύπαρξης ιδιαίτερα ποιοτικού επιστημονικού ταλέντου στην χώρα, αλλά και της καταλυτικής υποστήριξης που έτυχε από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. «Δεν σας κρύβω πως εντυπωσιάστηκα από το ανθρώπινο δυναμικό, τις startups, τις ερευνητικές ομάδες και κέντρα, αλλά και τα πανεπιστήμια. Μάλιστα, ήδη έχουμε συνάψει συμφωνίες για την ανάπτυξη καινοτομίας λ.χ. με τα Πανεπιστήμια Πάτρας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, αλλά και με σειρά από startups. Αυτή τη στιγμή απασχολούμε περισσότερους από 400 υπαλλήλους, ενώ σε επίπεδο ικανοτήτων υψηλός είναι ο βαθμός ζήτησης για υπεύθυνους ανάπτυξης λογισμικού, cloud architects κ.ο.κ.».

Απόστολος Κάκκος  (Lamda Helix): Τον Δεκέμβριο έτοιμη η α’ φάση του Athens 3– Σύντομα οι εργασίες για το Athens 4

Κάνοντας μια εμπνευσμένη αναγωγή σε… αεροδρομιακούς όρους, επιχείρησε  να εξηγήσει την λειτουργία της Lamda Helix στον τομέα των data centers, ο κ. Απόστολος Κάκκος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. «Συνηθίζω να ισχυρίζομαι πως η διαφορά μας από την υπόλοιπη αγορά είναι η αντίστοιχη μεταξύ των αεροδρομίων του Λούτον και του Χίθροου. Το μεν πρώτο είναι μικρό, μέχρι πρότινος εξυπηρετούσε έναν αερομεταφορέα που με την σειρά του πραγματοποιούσε κοντινές, όσο και low cost πτήσεις. Αντιθέτως, το κεντρικό αεροδρόμιο της βρετανικής πρωτεύουσας, είναι διεθνές, ανοικτό σε κάθε ενδιαφερόμενη αεροπορική εταιρεία, ανεξαρτήτως μεγέθους, λογικής ή τιμολόγησης πτήσεων, το οποίο παράλληλα αναπτύσσεται διαρκώς, στην προσπάθειά του να προάγει την ευρύτερη προσφορά  αεροπορικού έργου προς τους επιβάτες και τις αεροπορικές εταιρείες. Υπό αυτούς τους όρους, η Lamda Helix αποτελεί τα Χίθροου του κόσμου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των απαιτούμενων ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών, αλλά και στην ενίσχυση του data gravity μιας χώρας. Η τελευταία καταδεικνύει πως όσο μεγαλύτερη μάζα δεδομένων διαθέτεις, όσο ταχύτερα κινούνται και όσο πιο μικρός αποδεικνύεται ο χρόνος απόκρισης, αλλά και πιο μεγάλη είναι η διεργασία των δεδομένων, τόσο και αυξάνει ο συγκεκριμένος όρος που ενισχύει την ψηφιακή σημαντικότητα στον σύγχρονο κόσμο». 

Σήμερα, η Lamda Helix διαθέτει περί τα 300 ουδέτερα, «ανοικτά» data centers ευρείας κλίμακας, σε 50 πόλεις, 26 χώρες και 6 Ηπείρους, ενώ ο κ. Κάκκος τόνισε πως η εταιρεία έχει ξεκινήσει τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα άμα τη ενάρξει της λειτουργίας της, το 2002. Το 2015 εγκαινίασε το Athens 2, μια εβδομάδα πριν την επιβολή των capital controls και τρεις ημέρες πριν την διενέργεια του δημοψηφίσματος, ενώ οι επενδύσεις συνεχίζονται με τη δημιουργία του Athens 3, το οποίο και αποτελεί το μεγαλύτερο data center σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, με την πρώτη φάση του να είναι έτοιμη τον προσεχή Δεκέμβριο. Παράλληλα, τις προσεχείς εβδομάδες η εταιρεία θα εγκαινιάσει τις διαδικασίες κατασκευής του Athens 4. Κατά την προσεχή τετραετία η Lamda Helix εξετάζει και θα υλοποιήσει συγκεκριμένες επενδύσεις σε μια διευρυμένη γεωγραφία της χώρας (λ.χ. Αττική, Νότια και Βόρεια Ελλάδα), διπλασιάζοντας τα δεδομένα που την χαρακτηρίζουν σήμερα. Ο κ. Κάκος εκτίμησε πως το επενδυτικό πλάνο της Lamda Helix θα έχει αντίκτυπο της τάξεως του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ στην εθνική οικονομία. 

Οι χρήσεις γης αποτελούν ένα συνηθισμένο εμπόδιο στις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις ανάπτυξης data centers, όπως γνωρίζει ο κ. Κάκκος και εκ του ρόλου του -κατά το παρελθόν- ως Προέδρου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Data Centers. Ο ίδιος επισημαίνει πως στην περίπτωση των υπό ανάπτυξη data centers της Lamda Helix και της Microsoft, η κυβέρνηση επέδειξε αξιοσημείωτα αντανακλαστικά, όσο και ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος.   

Γιώργος Νούνεσης (Δημόκριτος): Παρωχημένες οι δεξιότητες του σήμερα…  αύριο

Την πεποίθησή του πως οι δεξιότητες σήμερα, αλλά και στο κοντινό μέλλον, συμπαρασύρονται από τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, οδηγώντας στην εντυπωσιακή μεταβολή των γνωστικών πεδίων και αντικειμένων, αναδεικνύοντας συνάμα νέα, όπως λ.χ. οι βιοεπιστήμες, οι νευρωνοεπιστήμες κ.ά. εξέφρασε ο κ. Γιώργος Νούνεσης, Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Κάτι, που οδηγεί σε μια πραγματική κοσμογονία, με την παραγωγή νέας γνώσης, τεχνολογίας και δεδομένων. «Πλέον, τομείς όπως λ.χ. αυτοί των κοινωνικών επιστημών και των αντίστοιχων της ανθρώπινης συμπεριφοράς, απολαμβάνουν έντονη ανάπτυξη χάρη σε μια πλειάδα διαθέσιμων τεχνολογικών εργαλείων. Θα πρότεινα στους ενδιαφερόμενους να φροντίσουν ώστε να είναι ‘ανοικτοί’, έτοιμοι να αλλάζουν διαρκώς, αποκτώντας καινούρια skills και διευρύνοντας την γνώση τους έναντι ενός μοναδιαίου πεδίου, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος», τόνισε ο κ. Νούνεσης.

Ο ίδιος θεωρεί πως το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό που έχει μεταναστεύσει εκτός Ελλάδος, δύναται να αξιοποιηθεί παραγωγικά και μέσω των startups, και δη σε μια σειρά από τομείς, όπως λ.χ. η Υγεία και η Άμυνα. 

Λάζαρος Κ. Πoλυμενάκος (EY Ελλάδος): Οι επιχειρήσεις πρέπει να δεσμευτούν έναντι της καινοτομίας

Ως «αλματώδη» χαρακτηρίζει την ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών στον τομέα του digitization στην Ελλάδα, ο 

Δρ. Λάζαρος Κ. Πoλυμενάκος, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες στην EY Ελλάδος και Επικεφαλής Τεχνητής Νοημοσύνης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της EMEIA. «Πραγματοποιήθηκαν πάρα πολλά, σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά τουλάχιστον έγιναν καλά. Κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σε συγκεκριμένες πτυχές βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με σαφώς πιο ώριμες αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης», τόνισε με ειλικρίνεια ο Δρ. Πολυμενάκος. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για την μετέπειτα πορεία εξέλιξης του ψηφιακού εγχειρήματος στην χώρα μας, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν σειρά από τομείς, όπως λ.χ. η καταπολέμηση της απάτης ή η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, όπου πρέπει να δοθεί ξεχωριστή έμφαση, τόσο από τις επιχειρήσεις, όσο και από την Πολιτεία.  

Ο Δρ. Λάζαρος Κ. Πoλυμενάκος υπογράμμισε πως ο Δημόσιος τομέας οφείλει να δημιουργεί το απαιτούμενο περιβάλλον, προσφέροντας τα ανάλογα κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να επιδείξουν την αναγκαία βούληση και να επενδύσουν στην καινοτομία, τόσο στο εσωτερικό τους, όσο και στις υποδομές, στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αναπτύσσουν και διαθέτουν. «Αυτά συμβάλουν τόσο στην βελτίωση του τρόπου διοίκησης μιας επιχείρησης, όσο και στην ενίσχυση του αποτυπώματός της σε μια αγορά ή μια γεωγραφία».

Χορηγοί Technology Summit: 

Diamond Sponsor:

Ernst & Young

 

Silver Sponsors:

Accenture

Citrix

Cosmote

Deloitte

DIS – Dynamic Integrated Solutions

Hewlett Packard Enterprise

IBM

Κωτσόβολος

Kyndryl

Microsoft

Space Hellas

Vodafone Greece

Zepos & Yannopoulos

 

Supporter:

Odyssey

 

Official Air Carrier:

Aegean

 

Διαβάστε επίσης: 

Technology Summit: Shaping the digital transition – Το μέλλον συναντά την τεχνολογία

Money Review Technology Summit – Kalle Palling: Η ψηφιοποίηση προϋποθέτει απλότητα και συντομία

Money Review Technology Summit – Άκης Σκέρτσος: Αναπτυξιακό άλμα με επενδύσεις 100 δισ. ευρώ

Money Review Technology Summit – Μ. Vestager: Η Ε.Ε. μπορεί να ηγηθεί στην ψηφιακή καινοτομία

Money Review Technology Summit – M. Μπλέτσας: Η ψηφιοποίηση άλλαξε τη νοοτροπία των Ελλήνων

Money Review Technology Summit – Κ. Πιερρακάκης: Τον Ιούλιο το νομοσχέδιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News