ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Αλλάζουν όλα στον Βοτανικό – Το «ξεμπάζωμα» του ακινήτου της Αγ. Πολυκάρπου

Έργο 5 εκατ. ευρώ για την απορρύπανση του οικοπέδου 125 στρεμμάτων

Αλλάζουν όλα στον Βοτανικό – Το «ξεμπάζωμα» του ακινήτου της Αγ. Πολυκάρπου

Tο 2007 η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής του εμπορικού κέντρου στις οδούς Ορφέως, Αγίας Άννης και Αγίου Πολυκάρπου στο Βοτανικό. Σε παράλληλο χρόνο εξελίσσονταν και οι εργασίες για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, το οποίο ως έργο, συνδεόταν άρρηκτα, με το έργο του σχεδιαζόμενου mall. Κι αυτό επειδή η τεχνική εταιρεία είχε παραχωρήσει, άνευ ανταλλάγματος τμήμα της έκτασης 107 στρεμμάτων στο Βοτανικό την κατασκευή του γηπέδου.

Τον Δεκέμβριο όμως, του 2008 το έργο έμεινε στο στάδιο του οπλισμένου σκυροδέματος, επειδή, ύστερα από προσφυγή 130 πολιτών, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την αναστολή των οικοδομικών εργασιών. Αυτή είναι η ιστορία που συνοδεύει το ακίνητο που αποτελεί πυλώνα της Διπλής Ανάπλασης Λεωφόρου Αλεξάνδρας – Βοτανικού. Πρόκειται για ένα έργο του οποίου το νήμα ξαναπιάνει η ελληνική πολιτεία και ο Δήμος Αθηναίων με την επικείμενη δημοπράτηση του project της κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Σκουπιδότοπος

Ωστόσο, μία αυτοψία αποδεικνύει ότι το ακίνητο έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, ενώ το ημιτελές, από το 2008, κτήριο βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Προκειμένου η έκταση να πάψει να αποτελεί εστία μόλυνσης, ο Δήμος Αθηναίων ετοιμάζεται, μέσω ενός έργου της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ να προχωρήσει στην απορρύπανση της έκτασης συνολικής επιφανείας 178,3 χιλ. τ.μ. στο Βοτανικό. Τμήμα 125 στρεμμάτων του ακινήτου στην οδό Αγ. Πολυκάρπου 95 θα πρέπει να απορρυπανθεί επειδή οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος εντόπισαν ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών αποβλήτων.

Πρόκειται για το ακίνητο όπου είχαν στο παρελθόν πραγματοποιηθεί εργασίες εκσκαφής για την ανέγερση της έδρας του Παναθηναϊκού.

Αποτελεί ουσιαστικά περιβαλλοντική βόμβα εάν ληφθεί υπόψη ότι τα κτίσματα, που υπάρχουν στον χώρο κι έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου, χρησιμοποιούν περιστασιακά τρίτοι ως αποθήκες (και) επικίνδυνων υλικών. Επίσης, το υλικό επικάλυψης των στεγών είναι κατά κύριο λόγο από ελενίτ.

Στόχος του έργου, που έχει ενταχθεί σε ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, είναι το ακίνητο να απορρυπανθεί, τα κτίσματα να κατεδαφιστούν και τα υλικά κατεδάφισης να απομακρυνθούν και πραγματοποιηθεί η ολοκληρωμένη διαχείρισή τους. Στη συνέχεια ο χώρος θα περιφραχθεί και θα φυλάσσεται.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ένα από τα κομμάτια του παζλ της αστικής αναγέννησης της περιοχής που σύντομα θα απαλλαγεί και από την κλειστή δομή του Ελαιώνα, όπως ανέφερε, πρόσφατα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Πλέον, στόχος είναι να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού μέχρι το τέλος της χρονιάς, όπως έχει αναφέρει ο κ. Μπακογιάννης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News