ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Noval: H AMK για το project στο Μαρούσι και η ισχυρή ζήτηση για γραφεία

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των γραφείων

Noval: H AMK για το project στο Μαρούσι και η ισχυρή ζήτηση για γραφεία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανάπτυξης υπερσύγχρονου κτηρίου γραφείων στο οικόπεδο της πρώην Kodak στο Μαρούσι που αποτελεί επένδυση 120 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, μετά την κατεδάφιση των πρώην εγκαταστάσεων της Kodak, προχωράει, μέσω της Redex, στην ανέγερση σύγχρονου βιοκλιματικού συγκροτήματος κτηρίων γραφείων και καταστημάτων, συνολικής επιφάνειας περίπου 58.000 τ.μ., το οποίο θα υιοθετεί τις αρχές αειφορίας και βιοκλιματικού σχεδιασμού. Για το σκοπό αυτό, αρχές Αυγούστου, η Noval Property χρησιμοποίησε ποσό της τάξεως των 3,2 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια του πράσινου ομολόγου που είχε εκδώσει για τη μερική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Grid, του κοινοπρακτικού σχήματος που ελέγχει κατά 50% η Noval Property και κατά 50% από η Mavani Holdings Limited (ανήκει στην Brook Lane Capital).

Σημειώνεται ότι τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του έργου θα υλοποιήσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster & Partners.

Noval: H AMK για το project στο Μαρούσι και η ισχυρή ζήτηση για γραφεία-1
Πώς θα είναι το συγκρότημα γραφείων στην έκταση που φιλοξενούσε τις εγκαταστάσεις της Kodak

Noval: H AMK για το project στο Μαρούσι και η ισχυρή ζήτηση για γραφεία-2

Noval: H AMK για το project στο Μαρούσι και η ισχυρή ζήτηση για γραφεία-3

Συμπεριλαμβανομένου του ακινήτου στο Μαρούσι, η Noval διαθέτει χαρτοφυλάκιο 59 ακινήτων εκ των οποίων ένα βρίσκεται στη Σόφια.

Συνολικά, η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου ιδιοκτησιών της εισηγμένης ανέρχεται σε 457,3 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της αγοράς γραφείων

Σύμφωνα με τη Noval Property, το επενδυτικό ενδιαφέρον για επαγγελματικά ακίνητα εμφανίζεται αυξημένο, με αρκετά νέα έργα ανάπτυξης και ανακατασκευής να δρομολογούνται και την οικοδομική δραστηριότητα του 2021, σε κάποιες κατηγορίες επαγγελματικών ακινήτων, να εμφανίζει τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την οικοδομική δραστηριότητα, σε ετήσια βάση, καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλοί ρυθμοί αύξησης στον αριθμό νέων αδειών για την κατασκευή γραφείων (29,7%) και καταστημάτων (67,9%) και ξενοδοχείων (51,2%). Παράλληλα, πολύ υψηλοί ρυθμοί, τόσο σε όρους αριθμού νέων αδειών, όσο και σε όρους όγκου, καταγράφονται σχεδόν στο σύνολο των ακινήτων επαγγελματικών χρήσεων, γεγονός ενδεικτικό της ενισχυόμενης ζήτησης και της τάσης ανανέωσης του υφιστάμενου αποθέματος.

Σημειώνεται ότι οι ΑΕΕΑΠ κατά τη διάρκεια του 2021 εκτέλεσαν σωρευτικά επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 36% σε γραφεία, 30% σε καταστήματα, 12% σε ξενοδοχεία και 10% σε επαγγελματικές αποθήκες, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό σε άλλες κατηγορίες επενδύσεων.

Οι ΑΕΕΑΠ συνέχισαν κατά τους πρώτους μήνες του 2022 την επενδυτική τους δραστηριότητα με τις συναλλαγές να εντοπίζονται σε νέα κτίρια σύγχρονων και βιοκλιματικών γραφείων, σε οικιστικά έργα, σε νέα ξενοδοχεία ή ανακαίνιση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων και σε επαγγελματικές αποθήκες.

Στην πλειονότητά τους, τα τρέχοντα έργα ανάπτυξης επαγγελματικών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών στοχεύουν πλέον σε ενεργειακά και περιβαλλοντικά βιώσιμες λύσεις. Οι επενδυτές αναζητούν καλύτερες αποδόσεις, ενώ ταυτόχρονα οι χρήστες επιδιώκουν την εξοικονόμηση ενέργειας και αντίστοιχη μείωση του λειτουργικού κόστους. Ακίνητα με ανώτερες προδιαγραφές βιοκλιματικού σχεδιασμού, αερισμού, φωτισμού, αυξημένη ενεργειακή αυτονομία και σύγχρονες τεχνολογικά υποδομές ανταποκρίνονται καλύτερα, τόσο στις τρέχουσες υγειονομικές απαιτήσεις, όσο και στις νέες ενεργειακές προκλήσεις. Παράλληλα, νέες διεθνείς τάσεις δημιουργίας “ψηφιακών νομάδων” οδηγούν σε νέες ανάγκες για ανάπτυξη ευέλικτων –μη μόνιμων– εργασιακών χώρων, αλλά και οικιστικών ακινήτων υψηλών τεχνικών και τεχνολογικών προδιαγραφών, οι οποίες εκτιμάται ότι σταδιακά θα προσελκύσουν μια αναδυόμενη αγορά με εξαιρετικές δυνατότητες για τη χώρα.

Οι τιμές

Η αγορά γραφείων χαρακτηρίζεται από διαφορετικές ταχύτητες. Τα ποιοτικά γραφεία, σχεδόν ανεξάρτητα θέσης, συγκεντρώνουν πολύ υψηλή ζήτηση και ενοίκια που μπορεί να ξεπεράσουν τα 30 ευρώ/τ.μ./μήνα και αποδόσεις γύρω στο 6,5%. Τα δε παλαιότερα ή μη ανακαινισμένα γραφεία, σε δευτερεύουσες θέσεις στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορούν να ενοικιαστούν με τιμές ανώτερες των 5 ευρώ/τ.μ./μήνα. Στον ενδιάμεσο χώρο βρίσκονται τα παλαιά γραφεία σε κεντρικούς οδικούς άξονες, όπου σημειώνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και μισθωτικές αξίες περί τα 15 ευρώ /τ.μ./μήνα με αποδόσεις γύρω στο 7%-7,5%. Λαμβάνοντας υπόψη το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον (αύξηση κατασκευαστικού-ενεργειακού κόστους, πληθωριστικές πιέσεις, κ.α.) σημειώνεται δε, ότι θα υπάρχει περαιτέρω υποχώρηση στις αξίες για τα παλαιότερα γραφεία, ενώ πιθανολογείται μία ανακοπή στο ρυθμό αύξησης αξιών στα σύγχρονα και πράσινα γραφεία.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News