LAMDA DEVELOPMENT

Στην ουρά για μία θέση στα malls και μία κατοικία στο Ελληνικό

Ισχυρό ενδιαφέρον, αρχικές συμφωνίες και πωλήσεις για τις εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις του Ελληνικού

Στην ουρά για μία θέση στα malls και μία κατοικία στο Ελληνικό

Τη θέση τους στα σχεδιαζόμενα εμπορικά κέντρα και στο οικιστικό τμήμα του Ελληνικού σπεύδουν να «κλειδώσουν» επιχειρήσεις και ιδιώτες. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι «φρέσκια», εάν ληφθεί υπόψη ότι για τον παράκτιο ουρανοξύστη κατοικιών Marina Tower, που θα αναπτύξει η Lamda Development στην έκταση, υπήρχαν από πολύ νωρίς συμφωνίες προπώλησης ή αρχικές συμφωνίες. Ωστόσο, η σύνοψη της πορείας των πωλήσεων που περιλαμβάνει η οικονομική έκθεση α΄ εξαμήνου της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων παραμένει άξια αναφοράς.

Συγκεκριμένα, για το Vouliagmenis mall στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την μίσθωση του 87% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA), ενώ έχουν, ήδη, υπογραφεί αρχικές συμφωνίας (Heads of Terms – HoT) για το 24% του GLA. Μέσα στην επόμενη χρονιά, η Lamda Development εκτιμά ότι θα υπογραφούν για το 65% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας.

Για την εμπορική ανάπτυξη Riviera Galleria στην περιοχή της Μαρίνας Αγ.Κοσμά στο Παράκτιο Μέτωπο του Ελληνικού, υπάρχει μισθωτικό ενδιαφέρον για το 60% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί HoT για περίπου 3% της επιφάνειάς του.

Οι κατοικίες

Όσον αφορά το οικιστικό κομμάτι της ανάπτυξης, υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για το σύνολο των οικοπέδων που προορίζονται για την κατασκευή βιλών (The Cove Villas). Τον περασμένο Ιούλιο ολοκληρώθηκε η αγοραπωλησία των πρώτων δύο οικοπέδων και εισπράχθηκε το 50% του συνολικού τιμήματος της αγοραπωλησίας. Από την πρώτη φάση της πώλησης των οικοπέδων η εταιρεία τοποθετεί τα έσοδα σε περίπου 190 εκατ. ευρώ, με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν το κατασκευαστικό κόστος. Σε αντίθεση δηλαδή, με τη διαχείριση της μελέτης και της κατασκευής που αναλαμβάνει η Ελληνικό Α.Ε.

Για το Riviera Tower, η εταιρεία έχει εισπράξει προκαταβολές για περίπου 90% της πωλούμενης επιφάνειας, ενώ η υπογραφή των πρώτων συμβολαίων αγοραπωλησίας, που συνοδεύεται με τη νκαταβολή του 20% της αξίας συναλλαγής, τοποθετείται για μέσα στο φετινό χειμώνα. Συνολικά, η πώληση των διαμερισμάτων του Riviera Tower αντιστοιχεί σε έσοδα 600 εκατ. ευρώ.

Για τα Condos, τα συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών – διαμερισμάτων στο Παράκτιο Μέτωπο, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές για περίπου ¾ της πωλούμενης επιφάνειας. Το σύνολο των εσόδων τοποθετείται σε περίπου 270 εκατ. ευρώ.

Το ενεργειακό κόστος

Πώς όμως, επιδιώκει να διαχειριστεί η Lamda Development τις επιπτώσεις από το αυξημένο ενεργειακό κόστος;  Το β’ τρίμηνο η εισηγμένη προχώρησε σε ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό παροχής ενέργειας κατά τη διάρκεια του Β’ Τριμήνου 2022, ενώ, λόγω των πολύ υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, αποφάσισε να μην συνάψει συμβόλαιο με σταθερές τιμές, αλλά να υιοθετήσει μεταβλητή τιμολόγηση, για έξι μήνες. Ετησίως, η Lamda Development υπολογίζει, βάσει των υφιστάμενων τιμολογίων και εκτιμήσεων για το β’ εξάμηνο, το κόστος ενέργειας των mall της σε 6 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω κόστους αφορά τους κοινόχρηστους χώρους των malls, το οποίο αναλαμβάνουν κυρίως οι χρήστες (καταστηματάρχες-ενοικιαστές). Τέλη της χρονιάς, η Lamda Development θα προχωρήσει σε νέο, μειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ δρομολογεί σε επιλέξιμα ακίνητα «πράσινες» ενεργειακές επενδύσεις.   

Επίσης, η εισηγμένη δεν έχει συμφωνημένες τελικές τιμές πώλησης για τη μεγάλη πλειονότητα των έργων και αναπτύξεων του Ελληνικού, γεγονός που επιτρέπει στην εταιρεία να μετακυλήσει στους αντισυμβαλλόμενους μέρος ή ολόκληρο από το αυξημένο κόστος πρώτων υλών και ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: 

Ελληνικό: Πόσο κοστίζουν οι κατοικίες – Η ακτινογραφία των έργων

Real estate: «Big bang» πολυτελών κατοικιών στην Αττική

Πώς οι ουρανοξύστες του Ελληνικού σπάνε το ταμπού των ψηλών κτηρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News