Business & Finance Τρίτη 19/07/2022, 08:49
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lamda Malls: Προχωράει το σχέδιο για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

Lamda Malls: Προχωράει το σχέδιο για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

Τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας, η οποία είναι αρκετά πιθανό να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, προσφέρει στη Lamda Development η απόκτηση του 100% της θυγατρικής Lamda Malls. Η εταιρεία αναμένεται να οδεύσει προς το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, χωρίς όμως να έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο εισόδου νέου στρατηγικού επενδυτή και ασφαλώς της περαιτέρω ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της, ώστε να καταστεί ακόμα πιο ελκυστική για το επενδυτικό κοινό.

Με βάση προηγούμενες αναφορές της διοίκησης της Lamda Development, στόχος της εισηγμένης είναι να διατηρήσει ένα ποσοστό της τάξεως του 35% μετά την είσοδο της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ προσδοκούσε την άντληση ενός ποσού της τάξεως των 340-370 εκατ. ευρώ, με βάση την παραπάνω παραδοχή, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής. Ωστόσο, σήμερα, μετά την πρόσφατη αποεπένδυση της Varde Partners από το μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Malls, το ποσοστό που θα διατηρήσει στην εταιρεία η Lamda, έπειτα από μια δημόσια εγγραφή των μετοχών της θυγατρικής της, ενδέχεται να είναι υψηλότερο.

Ακόμα όμως κι αν διατηρήσει π.χ. ποσοστό της τάξεως του 51% μετά την εισαγωγή στο Χ.Α., τα προσδοκώμενα έσοδα εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν ή ενδεχομένως και να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι η αξία των τριών εμπορικών κέντρων της εισηγμένης θα προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2023. Ηδη, με βάση τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο τέλος του 2021, η συνολική αξία του Golden Hall (256 εκατ. ευρώ), του Mediterranean Cosmos (181 εκατ. ευρώ) και του The Mall Athens (437 εκατ. ευρώ) ανερχόταν σε 874 εκατ. ευρώ. Φέτος, όμως, η αξία των κέντρων αναμένεται να επανεκτιμηθεί σε υψηλότερο επίπεδο λόγω της βελτίωσης των οικονομικών τους επιδόσεων και της ανάκαμψης των εσόδων τους. Ηδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 είχε αρχίσει να διαφαίνεται η πλήρης ανάκαμψη, καθώς η λειτουργική κερδοφορία τους υπολειπόταν κατά μόλις 2,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι το The Mall Athens πρόκειται να ενταχθεί στη Lamda Malls τους επόμενους μήνες, έχοντας ολοκληρώσει και μια σειρά επενδύσεων για την ενεργειακή του αναβάθμιση, στοιχείο που επίσης θα λειτουργήσει υπέρ της ενίσχυσης της αξίας του. Η δε αποχώρηση της Varde Partners ολοκληρώθηκε και τυπικά την προηγούμενη Παρασκευή, με τη Lamda να καταβάλλει ποσό 109 εκατ. ευρώ για το 31,7% που διέθετε το αμερικανικό επενδυτικό fund στη Lamda Malls. Η αποεπένδυση της Varde Partners από τη Lamda Malls είχε ουσιαστικά προδιαγραφεί μετά την αποχώρησή της και από το μετοχικό κεφάλαιο της Trastor ΑΕΕΑΠ στις αρχές του έτους. Ηταν σαφής η πρόθεση του αμερικανικού ομίλου να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη του και να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά, μια εξέλιξη που είχε αρχικά δρομολογηθεί από το 2020, αλλά καθυστέρησε λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας. Η αρχική επένδυση στη Lamda Malls είχε γίνει το 2017, αντί ποσού 61,3 εκατ. ευρώ, με τη Varde να καταγράφει υπεραξίες 47,7 εκατ. ευρώ εντός των πέντε ετών που μεσολάβησαν.

Η επένδυση στο Ελληνικό

Μελλοντικά, στόχος της Lamda Development είναι η προσθήκη και των εμπορικών κέντρων που θα αναπτύξει στο Ελληνικό. Το Vouliagmenis Mall θα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό της χώρας, με καθαρή εκμισθώσιμη επιφάνεια 85.500 τ.μ. (από 58.000 τ.μ. του The Mall Athens) και ύψος επένδυσης της τάξεως των 300-400 εκατ. ευρώ, ενώ το Marina Galleria θα αποτελεί επένδυση ύψους 100-125 εκατ. ευρώ, με καθαρή εκμισθώσιμη επιφάνεια 19.000 τ.μ. Στόχος της Lamda είναι τα έργα για τα δύο εμπορικά κέντρα να ξεκινήσουν προς το τέλος του έτους, ενώ η ολοκλήρωση της κατασκευής τους προσδιορίζεται χρονικά για το τέλος του 2025.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News