ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δ.Ανδριόπουλος (Dimand): «Δεν απευθυνόμαστε σε πλούσιους»

Την Τετάρτη ξεκινάει η δημόσια προσφορά της εταιρείας. Τι ανέφερε ο CEO της εταιρείας για το Ελληνικό, την αγορά ακινήτων και το αυξημένο κόστος

Δ.Ανδριόπουλος (Dimand): «Δεν απευθυνόμαστε σε πλούσιους»

Το στίγμα του για την επόμενη ημέρα της Dimand ενόψει της έναρξης της δημόσιας προσφοράς, έδωσε, χθες σε δημοσιογραφική παρουσίαση ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακίνητων που πρόκειται να υλοποιήσει επενδύσεις της τάξεως του 1 δισ. ευρώ έως το 2025.

Η δημόσια προσφορά 6.213.100 νέων κοινών μετοχών και η παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων 325.000 νέων κοινών μετοχών, θα ξεκινήσει την Τετάρτη 29 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 1η Ιουλίου.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και υπό τον όρο της πλήρους διάθεσή τους, οι νέες μετοχές θα αντιπροσωπεύουν το 35% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

«Δεν απευθυνόμαστε σε πλούσιους»

«Δεν απευθυνόμαστε σε πλούσιους, μεγάλους και εύπορους. Αλλά σε θεσμικούς επενδυτές, σε όλο το κοινό, σε αυτούς που μας ξέρουν, μας έμαθαν και μας ανέλυσαν και θέλουν να διαθέσουν ένα τμήμα της αποταμίευσής τους (σ.σ.: συμμετέχοντας στην αύξηση κεφαλαίου)» σημείωσε ο κ. Ανδριόπουλος.

«Έχουμε δύο anchor investors με τους οποίους κάναμε συμφωνίες. Οι αναλυτές τους είδαν ότι έχουμε αφήσει περιθώριο κερδοφορίας ‘πάνω στο τραπέζι’. Δεν μπαίνουμε σε ακριβότερη τιμή από αυτή που μας αξίζει» σημείωσε ο κ. Ανδριόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εύρος της τιμής μετοχής.

Οι δύο νέοι βασικοί μέτοχοι είναι το family office της Μαριάννας Ι.Λάτση Latsco, το οποίο προτίθεται να επενδύσει έως 15 εκατ. ευρώ, χωρίς περιορισμό ως προς το ποσοστό το οποίο θα κατέχει μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Και το fund Orasis που θα επενδύσει έως 10 εκατ. ευρώ με περιορισμό μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου να κατέχει έως 4,99% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο κ. Ανδριόπουλος σημείωσε ότι η παρούσα κρίση του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων είναι η πολλαπλή με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Dimand που «απέκτησε μέταλλο μέσα από πολλές και αναπάντεχες κρίσεις».

«Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002, έχοντας φτάσει στα σημερινά της κεφάλαια μέσω οργανικής ανάπτυξης και μη οργανικής δομής κερδών» σημείωσε. Σήμερα η Dimand διαθέτει ίδια κεφάλαια ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το, εν εξελίξει, επενδυτικό πρόγραμμα της Dimand, που αφορά ακίνητα για τα οποία έχουν συναφθεί προσύμφωνα ή οριστικά συμβόλαια, εκτείνεται χρονικά μέχρι το 2025.

«Το απόθεμα κλεισμένων έργων μας είναι για την επόμενη τριετία. Επομένως, ό,τι ακίνητο κλείνουμε τώρα, παραδίδεται από το 2026 και μετά» ανέφερε.

Η ισχυρή ζήτηση απορρόφησε την αύξηση του κόστους

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων, ο επικεφαλής της Dimand ανέφερε πως η εταιρεία βρέθηκε, σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, αντιμέτωπη με την αύξηση κατασκευαστικού κόστους έως 40%. Ωστόσο, η εταιρεία κατάφερε να απορροφήσει την επίδραση των ανατιμήσεων, αφενός λόγω της ανόδου των ενοικίων-απόρροια της ενισχυμένης ζήτησης. Και αφετέρου λόγω του αυξημένου όγκου πωλήσεων ακινήτων προς ΑΕΕΑΠ που «πλήθυναν, έψαχναν για ακίνητα και ως αποτέλεσμα μειώθηκαν οι αποδόσεις».

Ενδεικτικό ακόμη της ζήτησης-που επέτρεψε την απορρόφηση του κατασκευαστικού κόστους- είναι ότι, όπως εξήγησε ο κ. Ανδριόπουλος, το ύψος των ενοικίων γραφείων στο Μαρούσι από 17 έως 18 ευρώ αυξήθηκε σε 26 έως 27 ευρώ.

Σημείωσε πως υπάρχει υπερθετική ζήτηση για εμπορικά ακίνητα και κατοικίες, σε σχέση με την προσφορά. Ωστόσο, σήμερα, σε αντίθεση με παλαιότερα όσοι αναζητούν ακίνητα, έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις και εστιάζουν σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η πιστοποίηση Leed για κτήρια γραφείων, η γειτνίαση με το Μετρό για κατοικίες και η ύπαρξη συγκεκριμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών για τα ξενοδοχεία πόλης. 

Για την Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό, ο CEO ανέφερε πως η Dimand παρακολουθεί το έργο εν τη γενέσει του, «εξετάζει διάφορες συνεργασίες, αλλά δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο ή κάτι που να έχει προσυμφωνηθεί».

Ο κ. Ανδριόπουλος σημείωσε ότι η πανδημία έφερε αλλαγές που δεν ήταν αναμενόμενες. Το λιανεμπόριο μετακόμισε στα περιαστικά logistics, όλοι επιδιώκουν να μετακομίσουν σε ένα σπίτι διαφορετικό από αυτό που είχαν το 2019, πολλοί ξένοι έρχονται να εγκατασταθούν και η έννοια του γραφείου άλλαξε, όπως σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: 

Μαριάννα Λάτση και το fund Orasis οι νέοι μέτοχοι της Dimand

Dimand Real Estate: To χρονοδιάγραμμα της Δημόσιας Προσφοράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το ενημερωτικό δελτίο της Dimand ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News