ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μαριάννα Λάτση και το fund Orasis οι νέοι μέτοχοι της Dimand

Μαριάννα Λάτση και το fund Orasis οι νέοι μέτοχοι της Dimand

Ιδιαίτερα ισχυρούς μετόχους θα αποκτήσει η Dimand ύστερα από την αναμενόμενη ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα καλυφθεί μέσω δημόσιας προσφοράς και παράλληλης διάθεσής του σε περιορισμένο κύκλο προσώπων. Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο που ενέκρινε, χθες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ύστερα από την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς, το family office της Μαριάννας Ι. Λάτση Latsco Hellenic Holdings, που συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το fund Orasis του George Elliott, θα ελέγχουν ποσοστό 5,35% και 3,57% του μετοχικού κεφαλαίου της Dimand αντίστοιχα.

Αυτό προβλέπει το κύριο σενάριο μετά την αύξηση και τη συμμετοχή των δύο βασικών επενδυτών (cornerstone) που θα καταβάλουν συνολικά 25 εκατ. ευρώ, με την Latsco να καταβάλει 15 εκατ. ευρώ και το Orasis το υπόλοιπο ποσό.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand θα ελέγχει με 55,25% την εταιρεία, ενώ οι Παναγιώτης Παναγιωτίδης και Νικόλαος Δήμτσας θα συμμετέχουν με 6,5% και 3,25% αντίστοιχα στο μετοχικό κεφάλαιο αυτής.

Στην ελεύθερη διασπορά θα ανήκει το 24,34% του μετοχικού κεφαλαίου της Dimand, με την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών στο χρηματιστήριο να τοποθετείται για τις 6 Ιουλίου.

Μαριάννα Λάτση και το fund Orasis οι νέοι μέτοχοι της Dimand-1

Τα προς άντληση κεφάλαια

Το σύνολο των καθαρών εσόδων που θα έχει η Dimand, ύστερα από την αφαίρεση των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης, τοποθετείται σε 93 εκατ. ευρώ. Από αυτά:

– 51 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή αλληλόχρεου λογαριασμού μεταξύ της Dimand και της Eurobank

– 28 εκατ. ευρώ θα οδηγηθούν στην χρηματοδότηση του υφιστάμενου προγράμματος ανάπτυξης υφιστάμενων ακινήτων (συμπεριλαμβανομένων των υπογεγραμμένων συμβολαιογραφικών προσυμφώνων για την αγορά ακινήτου)

– 14 εκατ. θα διατεθούν για την χρηματοδότηση της απόκτησης νέων ακινήτων.

– 7,6 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση δέκα υφιστάμενων έργων

Το χαρτοφυλάκιο

Κατά την 31.12.2021, το συνολικό χαρτοφυλάκιο που αναπτύσσει και διαχειρίζεται ο όμιλος Dimand περιλαμβάνει 23 επενδυτικά έργα. Από αυτά 15 είναι υπό εξέλιξη και διαθέτουν συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) 497,6 εκατ. ευρώ. Από αυτά περίπου αφορούν 210,1 εκατ. ευρώ κτήρια γραφείων, 233,3 εκατ. ευρώ κτήρια μικτών χρήσεων, 26,3 εκατ. ευρώ ξενοδοχείο, και 27,9 εκατ. οικιστική ανάπτυξη και επιπλωμένα διαμερίσματα.

Επίσης, η Dimand έχει οκτώ επιπλέον επενδυτικά έργα υπό τις 100% θυγατρικές εταιρείες: (α) Lavax, η οποία έχει συνάψει σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτου στην Αθήνα, (β) Insignio, η οποία έχει προβεί σε αγορά ακινήτου στο Μαρούσι, (γ) ΚΑΛΛΙΓΑ Estate, η οποία έχει προβεί σε αγορά ακινήτου στη Φιλοθέη, (δ) IQ Athens, η οποία έχει υπογράψει συμβολαιογραφικό προσύμφωνο (με δικαίωμα αυτοσύμβασης) για την αγορά ακινήτου στον Βοτανικό – Ελαιώνα, (ε) Filma η οποία έχει υπογράψει συμβολαιογραφικό προσύμφωνο (με δικαίωμα αυτοσύμβασης) για την αγορά όμορων οριζοντίων ιδιοκτησιών στο ακίνητο/έργο «ΦΙΞ», και (στ) Nea Peramos, Side Port, Pefkor και Dramar οι οποίες έχουν υπογράψει συμβολαιογραφικά προσύμφωνο (με δικαίωμα αυτοσύμβασης) για την αγορά ακινήτου στη Νέα Πέραμο Καβάλας, Νέα Πέραμο Αττικής και Δράμα, αντίστοιχα.

ΣΔΙΤ και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Πέραν των παραπάνω, το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου προβλέπει την απόκτηση νέων ακινήτων και την υλοποίηση νέων επενδύσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ που αφορούν σε χρήσεις γραφείων, logistics ή μικτές, ενώ βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη καθώς και στη Βόρεια Ελλάδα.

Μαριάννα Λάτση και το fund Orasis οι νέοι μέτοχοι της Dimand-2

Η Dimand επιδιώκει τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων μέσω της ενίσχυσης της δραστηριότητάς της στον τομέα των κτηριακών έργων Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα («ΣΔΙΤ») και των ενεργειακών επενδύσεων. Ήδη, συμμετέχει στο διαγωνισμό για τη δημιουργία κέντρου καινοτομία στην Αθήνα στο πρώην ακίνητο της «ΧΡΩΠΕΙ».

Στον τομέα των ΑΠΕ, τον Ιούλιο 2021 ο όμιλος μέσω της θυγατρικής Μποζόνιο, υπέγραψε σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης με την «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος» για την μίσθωση ακινήτου 400 στρεμμάτων στην περιοχή Γαλάτιστα Χαλκιδικής και έχει ξεκινήσει ενέργειες για την λήψη αδείας παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 36MW από φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Μαριάννα Λάτση και το fund Orasis οι νέοι μέτοχοι της Dimand-3

Διαβάστε επίσης: 

Το ενημερωτικό δελτίο της Dimand ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News