ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα σχέδια του CVC: Το 100% της Δωδώνη, η Vivartia και το ΧΑ

Τα σχέδια του CVC: Το 100% της Δωδώνη, η Vivartia και το ΧΑ

Την εξαγορά του 100% της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα «βλέπει» το CVC, το οποίο ήδη από πέρυσι κατέχει το 70% της εν λόγω εταιρείας. Η option εξαγοράς του υπόλοιπου 30% προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συμφωνία του αμερικανικών συμφερόντων fund με την S.I. Foods, μέτοχο της Δωδώνη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, το fund εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής κάποιων εκ των εταιρειών της Vivartia στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πιο ώριμη για να εισαχθεί στο ΧΑ είναι η Frozen Holdings, ο κλάδος των κατεψυγμένων δηλαδή, όπου εκεί ανήκουν οι εταιρείες Μπάρμπα Στάθης, Μιχάλης Αραμπατζής (ποσοστό αυτής) και Άλεσις (επίσης ποσοστό αυτής). Πάντως, για την εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ θα εξετασθεί, βεβαίως, το γενικότερο κλίμα στην αγορά, αλλά και ειδικά στο ΧΑ.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Νοέμβριο οι εταιρείες της Vivartia συγκεντρώνονται σε τρεις εταιρείες συμμετοχών, μία στην ουσία για τον κάθε βασικό κλάδο δραστηριοποίησης του ομίλου: τις Dairy Holdings Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία  (κλάδος γαλακτοκομικών και κυρίως ΔΕΛΤΑ), Frozen Holdings Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (κλάδος κατεψυγμένων) και Food Services Holdings (κλάδος εστίασης ήτοι Everest, Goody’s).

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες που απαρτίζουν τον όμιλο Vivartia ήταν στην πραγματικότητα και παλιότερα στο ΧΑ. Η Γενική Τροφίμων Μπάρμπα Στάθης βγήκε εκτός ΧΑ, όπως και η Goody’s μετά τη συγχώνευση το 2006 της ΔΕΛΤΑ με την Chipita και τη δημιουργία της Vivartia. To 2008 διαγράφηκε από το ΧΑ και η μετοχή της Everest μετά την απορρόφησή της από την Aλκμήνη Catering, θυγατρική της Vivartia.

Το CVC το οποίο έχει προβεί μέχρι σήμερα σε επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στους κλάδους της υγείας, των τροφίμων και του ηλεκτρονικού εμπορίου εξετάζει επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ ακόμη την επόμενη τριετία.  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News