Business & Finance Τετάρτη 23/12/2020, 20:26
XIAOMI

Ξεπέρασε τα 100 δισ.δολάρια η κεφαλαιοποίηση της

Ξεπέρασε τα 100 δισ.δολάρια η κεφαλαιοποίηση της

Ο ιδρυτής της Xiaomi, Λέι Tσουν, μπορεί τελικά να ξαναβρεί το χαμόγελό του, από τη στιγμή που η χρηματιστηριακή αξία της κινεζικής κατασκευάστριας έξυπνων κινητών ξεπέρασε το φράγμα των 100 δισ.δολαρίων, ένα νούμερο που η εταιρεία δεν κατάφερε να επιτύχει όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο πριν από δύο έτη.

Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε ράλι 9,1% στη σημερινή συνεδρίαση, αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με αποτέλεσμα να καταστεί η 13η μετοχή του δείκτη Ηang Seng με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισ.δολαρίων. Εκλεισε τελικά τη συνεδρίαση με άνοδο 7,6%, με κεφαλαιοποίηση στα 103 δισ.δολάρια.

Η Xiaomi, η οποία στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της στο τμήμα των έξυπνων κινητών της, είχε βάλει από την πρώτη στιγμή ως στόχο τα 100 δισ.δολάρια για την αρχική δημόσια εγγραφή της, όπως είχαν αναφέρει άτομα προσκείμενα στη διαδικασία της IPO το Μάιο του 2018. Ομως τελικά κατάφερε να επιτύχει μόνο το ήμισυ αυτού του στόχου κατά το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο, με τη μετοχή της να διαπραγματεύεται κάτω από την τιμή προσφοράς των 17 δολαρίων Χονγκ Κονγκ (2,19 δολαρίων ΗΠΑ) κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της πρώτης διετίας της ως εισηγμένης εταιρείας. 

Η μετοχή «είδε» όμως την τύχη της να γυρίζει τον Αύγουστο, όταν ανακοινώθηκε η εισαγωγή της Xiaomi στο δείκτη Hang Seng. Εκτοτε, η τιμή μετοχής της έχει διπλασιαστεί. Οι υψηλές πωλήσεις της στην Κίνα ώθησαν αυτό το μήνα τη μετοχή της σε άνοδο 20%, ενώ η πρόταση να αυξηθεί η «βαρύτητα» εταιρειών, όπως η Xiaomi, στο δείκτη Hang Seng στο 8% από το σημερινό 5% εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. 

Το Νοέμβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση των πωλήσεών της εδώ και δύο έτη, ενώ τα κέρδη της ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Παραμένει μία από τις λιγοστές κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας που εξακολουθεί να «απολαμβάνει» υψηλά κέρδη στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα έχει ευνοηθεί και από την χρήση της κινεζικής τεχολογίας 5G, κερδίζοντας στην εσωτερική αγορά της μερίδιο από τον ανταγωνιστή της Huawei. 

Πηγή: CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News