Business & Finance Τετάρτη 2/12/2020, 18:38
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κινεζικά κρατικά επενδυτικά ταμεία εξακολουθούν να επενδύουν στις ΗΠΑ

Κινεζικά κρατικά επενδυτικά ταμεία εξακολουθούν να επενδύουν στις ΗΠΑ

Παρά την απαγόρευση που έχει επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση, κινεζικά κρατικά επενδυτικά ταμεία εξακολουθούν να κάνουν επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής των ΗΠΑ, γεγονός που προκαλεί έντονες ανησυχίες στην Ουάσιγκτον για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι κινήσεις αυτές στην εθνική ασφάλεια. 

Pixelworks, Black Sesame Technologies και LightIC Technologies, τρεις εταιρείες από τον αμερικανικό τεχνολογικό κλάδο, έχουν προσελκύσει τους τελευταίους μήνες επενδύσεις από κινεζικά κρατικά επενδυτικά ταμεία. Τα στρατηγικά επενδυτικά ταμεία της Κίνας, που αριθμούν σε περισσότερα από 1.600, εκτιμάται ότι ελέγχουν κεφάλαια ύψους 610 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία συμβούλων Zero21IPO. 

Οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών τις κινεζικές επενδύσεις υπό το φόβο κλοπής σημαντικών για την εθνική ασφάλεια τεχνολογιών και δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.    
Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Κίνας καθοδηγούνται από την Κινεζική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, το κορυφαίο όργανο της χώρας για τον οικονομικό προγραμματισμό, προκειμένου να επενδύουν σε στρατηγικές αναδυόμενες βιομηχανίες και σε προηγμένους τομείς μεταποίησης, όπως ημιαγωγοί, ένας τομέας στον οποίο η Κίνα είναι αποφασισμένη να συμβαδίσει με τις ΗΠΑ. 

Σε δύο από τις επενδύσεις σε αμερικανικές εταιρείες ημιαγωγών εμπλέκεται το κινεζικό κρατικό επενδυτικό ταμείο CICF, το οποίο συστήθηκε το 2014 κατ΄εντολή του Πεκίνου με αρχικό κεφάλαιο ύψους 20 δισ.δολαρίων και έχει ως μεγαλύτερο μέτοχο το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών. 

Η αμερικανική εταιρεία Pixelworks που έχει την έδρα της στην Καλιφόρνια και είναι εισηγμένη στο Nasdaq, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι κοινοπραξία κινέζων επενδυτών, που συνδέονται με το ταμείο CICF, αγόρασε μερίδιο. Το εν λόγω ταμείο ενέχεται και σε άλλες αμερικανικές επενδύσεις. 

Σημειώνεται ότι οι κινεζικές επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον δημιούργησε πριν από δύο έτη την Επιτροπή για Ξένες Επενδύσεις, η οποία μπορεί να μπλοκάρει συμφωνίες για λόγους εθνικής ασφαλείας. Το 2019, οι εν λόγω επενδύσεις είχαν διπλασιαστεί από τα επίπεδα του 2018 φθάνοντας την αξία των 2,5 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Rhodium Group. Ωστόσο, στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι Κινέζοι επενδυτές στον χώρο του επιχειρηματικού κεφαλαίου διοχέτευσαν μόλις 830 εκατ.δολάρια σε νεοσύστατες αμερικανικές. Ο Ανταμ Λουσένκο, αναλυτής της Rhodium, εξηγεί ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ο λόγος για τον οποίο συνεχίζονται ακόμη κάποιες κινεζικές επενδύσεις σε «ευαίσθητους» τομείς. 

Ο Δημοκρατικός Μάρκ Γουόρνερ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών της Γερουσίας, ανέφερε ότι αρκετές αμερικανικές επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί επενδύσεις από Κινέζους έχουν «δει» δικαιώματα πνευματικής ιδιοκητησίας τους να έχουν κλαπεί από επιχειρήσεις που έχουν άμεση σχέση με το Πεκίνο. Ηδη, η Ουάσιγκτον κατηγόρησε πέρυσι τη Huawei ότι επιχείρησε να κλέψει τεχνολογία που χρησιμοποιείτο από τη T-Mobile, έναν από τους αμερικανικούς επιχειρηματικούς εταίρους της. Ο Γουόρνερ προειδοποίησε ότι καμία κινεζική εταιρεία δεν είναι εντελώς ανεξάρτητη από το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ειδικά στις τεχνολογίες αιχμής.

Πηγή: FT  
  
 
    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News