ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καλλιμάνης: Στην αγκαλιά των Τούρκων κι επισήμως

Καλλιμάνης: Στην αγκαλιά των Τούρκων κι επισήμως

Στην τουρκική Dardanel περνά πλέον και με τη βούλα του δικαστηρίου η κορυφαία κάποτε ελληνική εταιρεία στον κλάδο των κατεψυγμένων αλιευμάτων, Γ. Καλλιμάνης ΑΕ, καθώς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αιγίου επικύρωσε πριν από λίγες ημέρες τη συμφωνία εξυγίανσης – μεταβίβασης της τελευταίας. Σε σχετική ανακοίνωση, μάλιστα, προχώρησε στις 29 Ιουνίου στην Τουρκία και η Dardanel, αναφέροντας ότι η ελληνική δικαιοσύνη εξέδωσε θετική απόφαση με την οποία μεταβιβάζεται το ενεργητικό της Καλλιμάνης στην τουρκική εταιρεία.

Η συμφωνία εξυγίανσης – μεταβίβασης προβλέπει γενναίο «κούρεμα» των υποχρεώσεων της Καλλιμάνης, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ακόμη και το 97%. Οι υποχρεώσεις της  Καλλιμάνης ανέρχονταν συνολικά έως τις 31 Αυγούστου 2021 (ημερομηνία αναφοράς κατάρτισης του ισοζυγίου) σε 88,35 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει τα εξής:

–          Διαγραφή των δανειακών οφειλών 69,10 εκατ. ευρώ.

–          Διαγραφή κατά 87,46% των οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 5,53 εκατ. ευρώ. Το 12,54% θα καταβληθεί με μία εφάπαξ δόση ύψους 693.641 ευρώ.

–          Διαγραφή κατά 87,46% των οφειλών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 4,038 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 12,54% θα καταβληθεί επίσης με μία εφάπαξ δόση ύψους 506.358 ευρώ. 

–          Οι υποχρεώσεις προς του ανέγγυους πιστωτές ανέρχονται συνολικά σε 7.019 εκατ. ευρώ. Από αυτές τα 5,9 εκατ. ευρώ είναι προς τους λεγόμενους μη ουσιώδεις πιστωτές, σε αυτούς δηλαδή που δεν θεωρούνται κρίσιμοι για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Το «κούρεμα» των οφειλών προς αυτούς είναι 97% και αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος πιστωτής της εν λόγω κατηγορίας είναι η ΔΕΗ με την απαίτησή της να ανέρχεται σε 913.272 ευρώ. Το ποσό που θα καταβληθεί στους μη ουσιώδεις πιστωτές ανέρχεται συνολικά σε μόλις 169.798 ευρώ.

–          Στις οφειλές προς τους ανέγγυους ουσιώδεις πιστωτές θα γίνει «κούρεμα» 75% και θα μοιραστούν το ποσό των 277.412 ευρώ.

–          Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Καλλιμάνης προς τους εργαζόμενους ύψους 2,46 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν ως εξής: σε ποσοστό 100% των δεδουλευμένων αποδοχών και σε ποσοστό 100% των αποζημιώσεων απόλυσης, εντός 10 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής (δηλαδή αφού έχει εκδοθεί η δικαστική απόφαση και έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση). Επίσης, η συμφωνία προβλέπει ότι ο νέος επενδυτής θα δώσει και 191.837 ευρώ για αποζημιώσεις προσωπικού (προφανώς για τις ενδεχόμενες απολύσεις που θα γίνουν στο μεσοδιάστημα).

–          Οι ενεργές συμβάσεις εργασίας που υπήρχαν έως τις 31/8/2021 μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία (σ.σ. αυτή που έχει δημιουργηθεί από τη Dardanel στην Ελλάδα και θα χρησιμοποιεί το σήμα Καλλιμάνης). Το ίδιο ισχύει και για τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί από την παραπάνω ημερομηνία και μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Συμβάσεις που είχαν καταγγελθεί μέχρι τις 31/8/2021 δεν μεταβιβάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις 4 Αυγούστου 2021 είχε υπογραφεί ανάμεσα στην τουρκική εταιρεία και στις πιστώτριες τράπεζες συμφωνία πώλησης των απαιτήσεών τους. Πρόκειται στην ουσία για τη συμφωνία βάσει της οποίας η Dardanel αγόρασε τα δάνεια της Καλλιμάνης στο 10% περίπου της αξίας τους, κατέβαλε δηλαδή περί τα 6,05 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα κεφάλαια που βάζει η τουρκική εταιρεία βάσει της συμφωνίας είναι περί τα 9 εκατ. ευρώ, καθώς πέραν των προαναφερθέντων 6,06 εκατ. ευρώ, βάζει άλλα 2,8 εκατ. ευρώ για την πληρωμή άλλων πιστωτών πλην τραπεζών. Επιπλέον, βάσει της συμφωνίας προβλέπεται ότι θα καταβάλλει την ενδιάμεση περίοδο (από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής) 50.000 ευρώ κάθε μήνα για την πληρωμή των εργαζομένων και 25.000 ευρώ ως μηνιαίο μίσθωμα για τις εγκαταστάσεις της Καλλιμάνης στο Αίγιο.

Στις 17 Ιουνίου 2022 δημοσιεύθηκε στο ΓΕΜΗ το πρακτικό του διοικητικού συμβουλίου της Dardanel Greece που έχει συσταθεί από πέρυσι και στην οποία μεταβιβάστηκε η Καλλιμάνης με το οποίο πιστοποιείται η καταβολή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,59 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο του 2021 είχε αποφασισθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5,55 εκατ. ευρώ.

Η Καλλιμάνης ιδρύθηκε το 1956 στο Αίγιο από τους αδερφούς Γεώργιο και Θεόδωρο Καλλιμάνη και πριν από την κατάρρευσή της κατείχε ηγετικό μερίδιο 25% στην ελληνική αγορά κατεψυγμένων αλιευμάτων, ενώ πραγματοποιούσε εξαγωγές στην Κύπρο και σε βαλκανικές χώρες. Η πρώτη απόπειρα διάσωσης της εταιρείας έγινε το 2018 όταν συμφωνήθηκε να περάσει στην περίφημη πλατφόρμα της Pillarstone με σύμβουλο αναδιάρθρωσης τον γνωστό από τη Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή.

Διαβάστε επίσης: 

Καλλιμάνης: Πώς ο γίγαντας των κατεψυγμένων από το Αίγιο βρέθηκε σε τουρκικά χέρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News