ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεν πείθει τις εταιρείες τροφίμων το Χρηματιστήριο Αθηνών

Δεν πείθει τις εταιρείες τροφίμων το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ούτε μία ούτε δύο αλλά 32 εταιρείες του κλάδου τροφίμων και σούπερ μάρκετ έχουν βγει από το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις περισσότερες εξόδους να λαμβάνουν χώρα την περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Τελευταίες στη λίστα έρχονται να προστεθούν δύο ιστορικές βιομηχανίες με ηγετική θέση στην κατηγορία τους, η «Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος» και η αλλαντοβιομηχανία «Π.Γ. Νίκας». Η πρώτη υπέβαλε χθες αίτημα διαγραφής της μετοχής της από το ταμπλό του ΧΑ, καθώς όλες οι μετοχές έχουν περάσει στην ουσία στον επικεφαλής της εταιρείας κ. Μανώλη Καραμολέγκο, η δε δεύτερη υπέβαλε το σχετικό αίτημα στις 22 Ιουνίου 2022, καθώς πλέον όλες οι μετοχές έχουν περάσει σε εταιρείες συμφερόντων κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου. 

Για ποιο λόγο οδηγήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια τόσες εταιρείες εκτός ΧΑ; Σε αρκετές περιπτώσεις ο λόγος ήταν η πτώχευση, σε άλλες η εξαγορά, ενώ σε κάποιες άλλες το γεγονός ότι στην ουσία το ΧΑ δεν είχε να προσφέρει τίποτα παρά σήμαινε μόνο διοικητικά έξοδα. Η οικονομική κρίση διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο καθώς απαξιώθηκε και το ΧΑ, ενώ ακόμη και σήμερα δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως ελκυστικό ούτε για όσες εταιρείες ήταν και είναι σε αυτό, είτε για να γίνουν νέες εισαγωγές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον κλάδο των τροφίμων και του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων. 

H συγχώνευση ΔΕΛΤΑ και Chipita και η δημιουργία της Vivartia έβγαλε εκτός ΧΑ το 2006 την Chipita, τη Goody’s και τη Γενική Τροφίμων «Μπάρμπα Στάθης». Η 31η Δεκεμβρίου 2006 ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής της ΔΕΛΤΑ Βιομηχανίας Παγωτού, η οποία το 2005 είχε εξαγορασθεί από τη Nestle Ελλάς. To 2008 διαγράφηκε από το ΧΑ και η μετοχή της Everest μετά την απορρόφησή της από την Aλκμήνη Catering, θυγατρική της Vivartia. 

Τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης βγήκαν εκτός ΧΑ 16 εταιρείες, εάν σε αυτές συμπεριλάβει κάποιος και τις μεγάλες εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών, τη Σελόντα και τη Νηρεύς, των οποίων η μετοχή βγήκε εκτός ταμπλό το 2020, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς τους από την «Ανδρομέδα» και την υπαγωγή τους πλέον στον όμιλο Avramar. Σε πτώχευση οδηγήθηκαν και βγήκαν εκτός ΧΑ και δύο ακόμη εταιρείες του κλάδου, η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες. Οι άλλες εταιρείες που βγήκαν εκτός ΧΑ από την έναρξη της κρίσης ήταν οι εξής:

  • ΑΒ Βασιλόπουλος λόγω εξαγοράς του συνόλου των μετοχών από τη Delhaize, η οποία στη συνέχεια πέρασε στον έλεγχο της Ahold Delhaize, του ομίλου που προέκυψε από τη συγχώνευση Delhaize  και Ahold. Από την 1η Οκτωβρίου 2010 η μετοχή της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ έπαψε πλέον να βρίσκεται στο ταμπλό του ΧΑ. Σημειώνεται βεβαίως ότι η Ahold Delhaize είναι όμιλος εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. 
  • Vivartia Συμμετοχών: η μετοχή διαγράφηκε από το ΧΑ το 2011 και έμεινε στο ΧΑ η μετοχή του μητρικού τότε ομίλου της Marfin Investment Group (MIG). 
  • Interfish Ιχθυοκαλλιέργειες: απορροφήθηκε από τη Σελόντα και η μετοχή διαγράφηκε τον Νοέμβριο του 2012
  • Elbisco ΑΕ Συμμετοχών: οι μέτοχοι αποφάσισαν την έξοδο της μετοχής από το ΧΑ με τη μετοχή να διαγράφεται στις 29 Νοεμβρίου 2012. 
  • Ιπποτούρ: εισηγμένη από το 1939 με τις περισσότερες δεκαετίες να λειτουργεί ως ιπποφορβείο, η εταιρεία ξεκίνησε το 1996 να δραστηριοποιείται και στην παραγωγή μανιταριών. Το 2013 η μετοχή της διαγράφηκε από το ΧΑ ενώ το 2015 η εταιρεία έκλεισε. 
  • Olympic Catering: η μετοχή της διαγράφηκε το 2013. 
  • Ατλάντικ: η αλυσίδα σούπερ μάρκετ πτώχευσε ουσιαστικά το 2011, τυπικά το 2013 και η μετοχή τη διαγράφηκε από το ΧΑ. 
  • Nutriart: άδοξο τέλος είχε και η κάποτε κραταιά αρτοβιομηχανία «Κατσέλης» που μετονομάστηκε σε Nutriart αφού είχε περάσει στην κατοχή του ομίλου Δαυίδ. H εταιρεία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2013. 
  • Καρδασιλάρης: το 2016 διαγράφηκε η μετοχή της κορυφαίας κάποτε εταιρείας ξηρών καρπών, εταιρεία που επίσης οδηγήθηκε από την κορυφή στα…τάρταρα. 
  • Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: η μετοχή της βγήκε εκτός ΧΑ το 2018 και το χειρότερο είναι ότι στην πραγματικότητα οι όποιες προσπάθειες διάσωσης της πολύπαθης εταιρείας ήταν τουλάχιστον προβληματικές.
  • Στην πτώχευση οδηγήθηκε μετά από 111 χρόνια λειτουργίας μία ακόμη επιχείρηση του κλάδου τροφίμων η αλευροβιομηχανία «Υιοί Χατζηκρανιώτη – Αλευροβιομηχανία Τυρνάβου με συνέπεια τη διαγραφή της μετοχής της από το ΧΑ.
  • Εν μέσω πανδημίας, το 2021, αλλά με τα προβλήματα να εκδηλώνονται το 2019 διαγράφηκε από το ΧΑ η μετοχή της Creta Farms με την αλλαντοβιομηχανία μετά από συμφωνία εξυγίανσης να περνά στην ιδιοκτησία του Δημήτρη Βιντζηλαίου. 

Στα χρόνια της κρίσης, αλλά όχι λόγω πτώχευσης, βγήκαν εκτός ΧΑ και άλλες εταιρείες του κλάδου τροφίμων, όπως η Στέλιος Κανάκης που εξαγοράστηκε από τη νορβηγική Orkla, η Κρητών Άρτος που εξαγοράστηκε από την SwitzGroup και η Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες με τους μετόχους να αποφασίζουν την έξοδο από το ΧΑ. 

Άλλες γνωστές εταιρείες τροφίμων που βρέθηκαν εκτός Χρηματιστηρίου είναι η Σοκολατοποιία Παυλίδης, η Ελαΐς, η Γρηγόρης Μικρογεύματα, η Αλλατίνη κ.α 

Οι τελευταίοι πιστοί

Υπάρχουν πάντως και κάποιοι του κλάδου που παραμένουν ακόμη στο ΧΑ. Πρόκειται φυσικά για την Coca – Cola HBC, τις γαλακτοβιομηχανίες Κρι Κρι και Εβροφάρμα, τις αλευροβιομηχανίες Μύλοι Λούλη, Μύλοι Κεπενού και Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος ΑΕ, την βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος ΚΡΕΚΑ, την Κτήμα Λαζαρίδη, την ΕΛΓΕΚΑ. Εντός ΧΑ αλλά με τη μετοχή σε αναστολή διαπραγμάτευσης βρίσκεται και η Ι. Μπουτάρης & Yιός Holding AE, η οποία υπέγραψε τον Μάρτιο συμφωνία εξυγίανσης με τις Premia και Sterner Stenhus.

moneyreview.gr

Διαβάστε ακόμη:

Καραμολέγκος: Υπέβαλε αίτημα διαγραφής από το Χρηματιστήριο Αθηνών  

Τρόφιμα: Οι πιέσεις στα κέρδη και τα σχέδια άμυνας των εισηγμένων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News