ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχονται οι μεσίτες πιστώσεων: Στεγαστικά δάνεια εκτός τραπεζών

Έρχονται οι μεσίτες πιστώσεων: Στεγαστικά δάνεια εκτός τραπεζών

Σε outsourcing υπηρεσία μετατρέπεται η χορήγηση στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες ενόψει και της δραστικής μείωσης των καταστημάτων που περιορίζουν τα σημεία ενημέρωσης και διάθεσης τραπεζικών προϊόντων για υποψήφιους δανειολήπτες.

Τον ρόλο αυτό και στην χώρα μας αναλαμβάνουν πλέον οι μεσίτες πιστώσεων που μεσολαβούν μεταξύ τραπεζών και των υποψήφιων δανειοληπτών  προκειμένου να παρέχουν ενημέρωση για τα στεγαστικά προϊόντα που υπάρχουν διαθέσιμα στην ελληνική αγορά, αλλά και να βοηθήσουν στη διαδικασία χορήγησης ενός στεγαστικού δανείου, που προϋποθέτει αρκετή γραφειοκρατία και σειρά τεχνικών και νομικών ενεργειών.

Οι μεσίτες πιστώσεων αποτελούν μια διαδεδομένη μορφή στο εξωτερικό στη διαμεσολάβηση για την έκδοση στεγαστικού δανείου και σύμφωνα με τον κ. Κυριάκο Καμπούρη, Partner στην IMS, της πρώτης εταιρείας που έλαβε την άδεια του μεσίτη πιστώσεων στεγαστικής πίστης από την ΤτΕ, σε αγορές όπως η Ιταλία, η Ολλανδία ή η Αγγλία το μερίδιό τους διαμορφώνεται πάνω από το 60% ενώ σε χώρες όπως η Νορβηγία το μερίδιο φτάνει το 90%. 

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη τύπου τα στελέχη της IMS (Individual Mortgage Solutions), η αγορά των στεγαστικών δανείων για το τρέχον έτος θα κινηθεί κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ από 900 εκατ. ευρώ περίπου το 2021. Τα στοιχεία του α’ τετραμήνου υποδηλώνουν αύξηση κατά 135% σε σχέση με το αντίστοιχοι περσινό διάστημα, καθώς οι εκταμιεύσεις ανήλθαν στα 348 εκατ. ευρώ έναντι 148 εκατ. ευρώ το α’ τετράμηνο του 2021. Η IMS διαμεσολάβησε για τα 34 εκατ. ευρώ εξ’ αυτών και το μερίδιό της στις νέες εκταμιεύσεις  διαμορφώνεται στο 10% με προοπτική να φτάσει το 15% την προσεχή πενταετία.

«Απλοποιούμε τη χρονοβόρα και πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία έκδοσης στεγαστικού δανείου, παρουσιάζοντας και αναλύοντας αμερόληπτα όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Έτσι, οι πελάτες μας μπορούν να είναι σίγουροι ότι επιλέγουν την πλέον συμφέρουσα λύση χρηματοδότησης. Βασικό μας στόχος είναι η αναβάθμιση του τρόπου εκταμίευσης των δανείων ελαχιστοποιώντας τη φυσική παρουσία στα υποκαταστήματα τραπεζών», επεσήμανε κατά την παρουσίαση της εταιρείας ο κ. Καμπούρης, εξηγώντας ότι, η υπηρεσία προσφέρεται χωρίς επιβάρυνση για τον πελάτη. Η αμοιβή της IMS είναι μέρος της συμφωνίας που έχει κάνει η Εταιρεία με την Τράπεζα και δεν επηρεάζει το τελικό επιτόκιο του στεγαστικού δανείου ούτε αφαιρείται από το τελικό ποσό του δανείου. 

Σύμφωνα με τα αρχεία των συνεργαζόμενων τραπεζών, η IMS έχει άνω του 90% εγκρισιμότητα στις υποθέσεις που προωθεί, έχει εκταμιεύσει περισσότερα από 3.000 δάνεια μέσα στα τελευταία 7 χρόνια και σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο συνεργάτη των Ελληνικών Τραπεζών στη διαμεσολάβηση για την έκδοση στεγαστικού δανείου. Βασικό μερίδιο της δραστηριότητάς της αποτελεί η εξυπηρέτηση κατοίκων του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητο στην Ελλάδα μέσω τραπεζικού δανεισμού, αναλαμβάνοντας την ενημέρωση σχετικά με τις παρεχόμενες λύσεις. Συγκεκριμένα, η IMS προσφέρει στον πελάτη:

  • Λεπτομερή ενημέρωση για τα προϊόντα και το πιθανό ρίσκο.
  • Πλήρη ενημέρωση σχετικά με κάθε νομική υποχρέωση και τεχνική λεπτομέρεια στο δανειολήπτη.
  • Ρόλο συμβούλου σε ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας (τεχνικά, νομικά κ.ά.).
  • Μείωση του χρόνου της διαδικασίας έως την εκταμίευση του δανείου.
  • Την καλύτερη δυνατή επιλογή, αποτυπώνοντας με ακρίβεια προς το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το προφίλ του πελάτη, προτού κατατεθεί η αίτηση δανείου.
  • Ευρεία γκάμα προϊόντων βασισμένη στις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη και στην πιστοληπτική του ικανότητα. 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News