ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κόκκινα δάνεια: Σφήνα Ellington στην διεκδίκηση του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» της PQH

Κόκκινα δάνεια: Σφήνα Ellington στην διεκδίκηση του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» της PQH

Η κοινοπραξία Bain – Fortress – doValue από κοινού με την Davidson Kempner – Cepal, καθώς και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Ellington, πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού για την διεκδίκηση του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» που έχει βγάλει προς πώληση η PQH. 

To Ellington που ελέγχει το 10% της Attica Bank, αποτελεί την έκπληξη στην διαδικασία, και θα κληθεί να αναμετρηθεί με την κοινοπραξία των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν επενδύσει στην αγορά των κόκκινων δανείων στην χώρα μας, όπως είναι η κοινοπραξία Bain – Fortress – doValue που κατεβαίνουν στον διαγωνισμό από κοινού με την Davidson Kempner – Cepal. 

Εκτός της τελικής φάσης του διαγωνισμού βρέθηκε η κοινοπραξία Intrum – Cerberus, που ήταν ο δεύτερος διεκδικητής κατά το στάδιο υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, εξέλιξη που αλλάζει τις ισορροπίες στο mega deal για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει βγει προς πώληση στην ελληνική αγορά. 

Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ, αλλά σε όρους συνολικής ονομαστικής απαίτησης, δηλαδή μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους, η αξία του φτάνει στα 13,9 δισ. ευρώ και ο πήχυς του τιμήματος που έχει θέσει η PQH ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ. Το υψηλό τίμημα που έχει τεθεί ως κατώφλι από την PQH, ερμηνεύει και την νέα παράταση που δόθηκε για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.  Η ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών είχε οριστεί για τα τέλη Μαΐου και μετατέθηκε για τις 28 Ιουνίου, προκειμένου οι υποψήφιοι επενδυτές να ολοκληρώσουν το due diligence στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον συνδέεται με τις εξασφαλίσεις σε ακίνητα, που έχουν τα προς πώληση δάνεια, η αξία των οποίων φτάνει τα 7,4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,7 δισ. ευρώ είναι η αξία των οικιστικών ακινήτων, στα 2,3 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των εμπορικών ακινήτων, ενώ στο 1,4 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των οικοπέδων. Πρόκειται για 83.000 ακίνητα, η πλειοψηφία των οποίων, δηλαδή περί τις 44.000 είναι οικιστικά ακίνητα, ενώ άλλα 9.800 είναι εμπορικά και περί τις 29.800 οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.α.

Το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη περιλαμβάνει 97.000 δάνεια, που χρωστούν 53.000 οφειλέτες μέσα από 72.000 δανειακές συμβάσεις. Από τα 5,2 δισ ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων:

•2,1 δισ. ευρώ (ή 7,1 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις 

• 1,2 δισ. ευρώ (ή 3,4 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, 

• 1,5 δισ. ευρώ (ή 2,4 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από στεγαστικά δάνεια και 

• 400 εκατ. ευρώ (ή 1 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια 

Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού ο αγοραστής που θα ανακηρυχθεί μετά την φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα έχει το δικαίωμα εξόφλησης του τιμήματος τμηματικά και συγκεκριμένα έως 3 ετήσιες δόσεις, ενώ μέρος της συμφωνίας είναι και η απασχόληση στο έργο συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων της PQH. 

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η PQH, ο ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής, που έχει διοριστεί από την ΤτΕ για να εκκαθαρίσει τα δάνεια που άφησαν πίσω τους οι τράπεζες που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, θα επιτύχει σημαντική απεμπλοκή από τον όγκο των κόκκινων δανείων που έχει αναλάβει να διαχειριστεί, περιορίζοντας την «έκθεσή» της κοντά στα 3 δισ. ευρώ. Στο σχεδιασμό είναι επίσης η πώληση ενός μικρότερου χαρτοφυλακίου με την επωνυμία Daedalus, που υπολογίζεται στα 60  εκατ. ευρώ. Έχει προηγηθεί άλλη μια συναλλαγή, η πώληση του χαρτοφυλακίου «Αίολος» που μεταβιβάστηκε στα τέλη του 2019 στην Intrum και αφορούσε μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου ήταν 1,1 δισ. ευρώ και η συνολική απαίτηση ανέρχονταν στα 2,4 δισ. ευρώ, ενώ το τίμημα είχε διαμορφωθεί στα 71,1 εκατ. ευρώ ή στο 7% επί του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News