Business & Finance Τρίτη 31/05/2022, 18:00
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΠΑΠ: Στα 88 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν τα κέρδη α’ τριμήνου 

ΟΠΑΠ: Στα 88 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν τα κέρδη α’ τριμήνου 

Σε 457,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) του ΟΠΑΠ αυξημένα κατά 162,5% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα της ισχυρής απόδοσης των retail δραστηριοτήτων, τα οποία λειτουργούσαν με περιορισμούς λόγω της πανδημίας (σ.σ. τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά για όλο το α’ τρίμηνο 2021), ενώ το online συνεχίζει την ισχυρή του συνεισφορά. Ως αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το α’ τρίμηνο 2022 ανήλθαν σε 88,3 εκατ. ευρώ δεκαπλάσια από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 που είχαν διαμορφωθεί στα 8,7 εκατ. ευρώ. 

Ο ΟΠΑΠ στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ενθαρρυντική απόδοση των retail δραστηριοτήτων το α’ τρίμηνο 2022, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μακροοικονομικών προκλήσεων, ενώ η άρση των περιορισμών πρόσβασης από την 1η Μαΐου και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας την 1η Ιουνίου, αναμένεται να βοηθήσει την επισκεψιμότητα στα καταστήματα. 

Το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) το α’ τρίμηνο 2022 αυξήθηκε κατά 198,3% στα 189 εκατ ευρώ. (Q1 2021: 63,4 εκατ. ευρώ) ως αποτέλεσμα της αύξησης του GGR καταγράφοντας παράλληλα υψηλότερα επίπεδα περιθωρίων κερδοφορίας. 

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) α’ τριμήνου 2022 ήταν αυξημένα κατά 175,2% στα 168,8 εκατ. ευρώ (Q1 2021: 61,3 εκατ. ευρώ) ή αυξημένα κατά 259,9% σε επαναλαμβανόμενη βάση, ενισχυμένα πρόσθετα και από την αναγνώριση εσόδου ύψους 56,6 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης (αναγνώριση εσόδου στο Q1 2021: 45,5 εκατ. ευρώ). 

Τα λειτουργικά έξοδα α΄ τριμήνου 2022 διαμορφώθηκαν στα 88,6 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 38,7% σε ετήσια βάση (Q1 2021 στα 63,8 εκατ. ευρώ). Μη συμπεριλαμβάνοντας την επίδραση της πλήρους ενοποίησης της Stoiximan και έκτακτων κονδυλίων, τα λειτουργικά έξοδα α’ τριμήνου 2022 αυξήθηκαν κατά 28,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, μετά την επαναλειτουργία των καταστημάτων. 

Η εταιρεία διαθέτει ισχυρή ταμειακή θέση με το δείκτη Καθαρού Δανεισμού/LTM Ebitda να διαμορφώνεται στο 0,1x. 

Σημειώνεται ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση Μετόχων θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου, με συνολικά προτεινόμενες αμοιβές μετόχων προς έγκριση 1,40 ευρώ ανά μετοχή.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Jan Karas, Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΠΑΠ σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022 δήλωσε: 

«Έπειτα από ένα δυναμικό 2021, ο ΟΠΑΠ σημείωσε σημαντικά αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, με όχημα την ισχυρή συνεισφορά των retail δραστηριοτήτων – παρά τα περιοριστικά μέτρα για τον Covid-19 που ήταν σε ισχύ – και τη συνεχιζόμενη θετική δυναμική των online δραστηριοτήτων. Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα πολλαπλών επιχειρησιακών πρωτοβουλιών, που εστίασαν στην παροχή ελκυστικών εμπειριών διασκέδασης και οδήγησαν σε υψηλά επίπεδα προσέλκυσης και διατήρησης πελατών. Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν την κατανάλωση, αντισταθμίζοντας εν μέρει το θετικό αντίκτυπο από την άρση διάφορων μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μας επαναβεβαιώνουν την ελκυστικότητα των retail και online προτάσεων μας, τη δύναμη του διαφοροποιημένου προϊοντικού χαρτοφυλακίου μας, την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου μας και την ισχυρή οικονομική θέση μας. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε αξία για όλους τους εταίρους μας. Πρωτοβουλίες όπως η ανακαίνιση των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας, ένα έργο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και παραδόθηκε στο Δημόσιο, αναδεικνύουν τη δέσμευση μας στην κοινωνική συνεισφορά».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News