ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Hellenic Properties: Το χαρτοφυλάκιο 65 εκατ. ευρώ, το κτίριο της Συγγρού και τα νέα projects

Εντείνει τις επενδύσεις η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων. Τι αναφέρει ο CEO Ερρίκος Αρώνες

Hellenic Properties: Το χαρτοφυλάκιο 65 εκατ. ευρώ, το κτίριο της Συγγρού και τα νέα projects

Με την αγορά ακινήτων να έχει αφομοιώσει πλήρως τις αναταράξεις της πανδημίας και να έχει, ως φαίνεται, ξεπεράσει το αρχικό σοκ του πολέμου στην Ουκρανία, παλαιοί και νέοι παίκτες του real estate επιδιώκουν να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Hellenic Properties, που ιδρύθηκε το 1927, έχοντας, από το 2019, επενδύσει 20 εκατ. ευρώ σε εννέα έργα.

Σήμερα, η μικτή αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Hellenic Properties τοποθετείται σε 65 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας, ως επί το πλείστον, επαγγελματικά ακίνητα. Σε αυτά ανήκουν γραφεία στο Μαρούσι, ακίνητο 7 στρεμμάτων με δυνατότητα ανάπτυξης χώρου logistics 2.500 τ.μ., αλλά και συγκρότημα παραθαλάσσιων πολυτελών κατοικιών στην Αντίπαρο και κτήριο διαμερισμάτων στην Κηφισιά που παρέμενε κενό την τελευταία εικοσαετία.

Επίσης, η εταιρεία έχει μετατρέψει σε ξενοδοχείο (design hotel) το πρώην ακίνητο της HSBC στον Πειραιά (οδός Ηρώων Πολυτεχνείου 14), του οποίου τα δωμάτια θα παραπέμπουν σε καμπίνες πλοίου. Στο χαρτοφυλάκιο της Hellenic Properties ανήκει και ακίνητο στην Λεωφόρο Συγγρού πλησίον του συγκροτήματος γραφείων που αναπτύσσουν από κοινού η Dimand με την Prodea. Για το συγκεκριμένο ακίνητο, παρότι υπάρχει άδεια για χρήση γραφείων συνολικής δόμησης 10 χιλ. τ.μ. η εταιρεία αξιολογεί το ενδεχόμενο της μετατροπής του σε διαμερίσματα όπου παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες (serviced apartments) λόγω της γειτνίασής του με το Πάντειο Πανεπιστήμιο αλλά και με κτήρια γραφείων.

Για τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες, η Hellenic Properties δρομολογεί επενδύσεις της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την υλοποίηση εργασιών ανάπτυξης και κατασκευής.

Κατά τον κ. Αρώνες, η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους δεν έχει επηρεάσει την πορεία υλοποίησης των εν εξελίξει έργων. Ωστόσο, για τα νέα projects το ενισχυμένο κόστος εκτιμάται ότι θα επιμεριστεί μεταξύ πωλητή, αγοραστή και developer.

Νέα κεφάλαια

Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει 14 ιδιώτες και στρατηγικούς επενδυτές, προσβλέποντας στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων. Για το σκοπό αυτό επιδιώκει, μέσα στο 2023 να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου κατ’ ελάχιστον ύψους 25 εκατ. ευρώ με τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών και family office.

Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη νέων ακινήτων και κυρίως κτηρίων κατοικιών για χρήστες όλων των ειδών, όπως φοιτητές, νέους εργαζόμενους, εύπορων ατόμων και τουριστών.

Όπως αναφέρει ο κ. Αρώνες, η αγορά κατοικίας και ο τουρισμός θα συνοδεύονται με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης τουλάχιστον κατά την επόμενη πενταετία. «Σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, ο δανεισμός θα καταστεί δύσκολος για τα νοικοκυριά, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση μισθωμάτων» σημειώνει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News