ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φουρλής: Τα σχέδια της Trade Estates για εμπορικά πάρκα και logistics

Φουρλής: Τα σχέδια της Trade Estates για εμπορικά πάρκα και logistics

Επτά τουλάχιστον εμπορικά πάρκα σε ορίζοντα πενταετίας περιλαμβάνει ο επενδυτικός σχεδιασμός του ομίλου Φουρλή για την Trade Estates ΑΕΑΑΠ, κίνηση που αναμένεται να καταστήσει την εταιρεία ηγέτιδα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εμπορικών πάρκων, καθώς και κέντρων logistics τρίτων, πάντα από τον χώρο του λιανεμπορίου. Η εταιρεία εξάλλου θα ενισχυθεί και με την είσοδο επενδυτή, εξέλιξη για την οποία αναμένονται στο άμεσο μέλλον επίσημες ανακοινώσεις ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαδικασίες για την είσοδο της ΑΕΑΑΠ στο Χρηματιστήριο εντός των επόμενων 6-8 μηνών. 

Εμπορικά πάρκα λοιπόν σε Πάτρα, Ηράκλειο, Σπάτα, Χαλάνδρι, Ελληνικό βρίσκονται στο επενδυτικό πλάνο της Trade Estates ενώ σύντομα αναμένεται η ανακοίνωση της εξαγοράς δύο υφιστάμενων εμπορικών πάρκων σε επαρχιακές πόλεις. Στο ακίνητο που αναπτύσσεται στο Χαλάνδρι (στην αρχή της Δουκίσσης Πλακεντίας, στην Πλατεία Κένεντυ) πρόκειται να λειτουργήσει σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, αλλά και εστιατόριο McDonald’s. Σήμερα τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία της Trade Estates AEEAΠ είναι αξίας 270 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν σε πρόγραμμα αγορών και ανάπτυξης περιουσιακά στοιχεία αξίας επιπλέον 250 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αναζητεί ακίνητα για την ανάπτυξη εμπορικών πάρκων και logistics στη Θεσσαλονίκη και ειδικά στη δυτική πλευρά της πόλης, καθώς στην ανατολική πλευρά έχει ήδη σημαντική παρουσία. 

Συμφωνία την ίδια ώρα με επενδυτή, ο οποίος θα έχει ποσοστό κάτω του 15% στη Trade Estates, προανήγγειλε ο επικεφαλής του ομίλου κ. Βασίλης Φουρλής στο περιθώριο της εκδήλωσης παρουσίασης του νέου κέντρου logistics του ομίλου στα Οινόφυτα. Ο ίδιος πάντως νωρίτερα, κατά την ομιλία του είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι υπό τις νέες συνθήκες που ζούμε, όπως είναι η πανδημία και οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, «τα κριτήρια για τις επενδύσεις και τη στρατηγική θα πρέπει να είναι πιο πολύπλοκα και να υπάρχουν περισσότερες βαλβίδες ασφαλείας». 

Παράδοση εντός 24 ωρών

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα του ομίλου Φουρλή στον κλάδο του λιανεμπορίου, το νέο κέντρο logistics που ξεκίνησε να λειτουργεί στα Οινόφυτα αναμένεται να ενισχύσει καθοριστικά τόσο το δίκτυο των φυσικών καταστημάτων όσο και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Τα 90 ειδικά ρομπότ και η δυνατότητα διαχείρισης 40.000 τεμαχίων ημερησίως, καθώς και η εγκατάσταση ενός ειδικού «πύργου ελέγχου» τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση του χρόνου αναμονής για την παράδοση των παραγγελιών που γίνονται ηλεκτρονικά, διασφαλίζοντας για την πλειονότητα αυτών, τουλάχιστον στα αστικά κέντρα, παράδοση εντός 24 ωρών. Αυτό βεβαίως θα επιτευχθεί και μέσω της συνεργασίας με πολλές εταιρείες courier, καθώς επίσης και με τη συνεργασία με την εταιρεία BOX NOW για την παράδοση σε Αυτόματα Μηχανήματα Παραλαβής Δεμάτων (σε 300 σημεία), ενώ σε 55 σημεία εφαρμόζει σύστημα click & collect (παραλαβή από φυσικό κατάστημα).

Το νέο logistics center, εκεί που παλιά βρισκόταν το εργοστάσιο απορροφητήρων του Φουρλή, εξυπηρετεί τη δραστηριότητα του ομίλου Φουρλή στα αθλητικά είδη (Intersport και The Athlete’s Foot) τόσο των φυσικών καταστημάτων όσο και των αντίστοιχων ηλεκτρονικών και ήταν επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ. Από αυτό το κέντρο θα εξυπηρετείται και η δραστηριότητα του νέου σήματος λιανικής που θα αναπτύξει ο όμιλος, του Holland & Barrett (συμπληρώματα διατροφής κ.α.), τα πρώτα καταστήματα του οποίου σχεδιάζεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε εξέλιξη την ίδια ώρα είναι ο εκσυγχρονισμός του έτερου κέντρου logistics του ομίλου, αυτού που βρίσκεται στο Σχηματάρι και εξυπηρετεί τα καταστήματα ΙΚΕΑ. Το έργο προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News