ΒUSINESS & FINANCE

Αστέρας Βουλιαγμένης: Πουλήθηκαν έναντι 500 εκατομμύριων οι 13 βίλες

Αστέρας Βουλιαγμένης: Πουλήθηκαν έναντι 500 εκατομμύριων οι 13 βίλες

Ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα, συμβασιοποιημένα ήδη ή προσυμφωνημένα, από τις πωλήσεις των 13 βιλών στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Το πόσο αυτό υπερκαλύπτει το τίμημα των 400 εκατομμυρίων που έδωσε το 2016 η AGC Equity Partners για να αποκτήσει το συγκρότημα αλλά και για να ολοκληρώσει την δημόσια προσφορά και να βγάλει την Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης εκτός χρηματιστηρίου.

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για βίλες αλλά για 13 οικόπεδα που έχουν χωροθετηθεί στην νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου της Βουλιαγμένης εκεί όπου βρισκόταν το κατεδαφισμένο πλέον ξενοδοχείο Αφροδίτη. Τα κόστη για την ανέγερση των κατοικιών που κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν τα 1000 m² έκαστη τα επωμίζονται οι νέοι ιδιοκτήτες τους. Η συνολική έκταση και για τα 13 οικόπεδα ανέρχεται στα 80 στρέμματα περίπου διαμορφώνοντας το μέσο όρο του κάθε οικοπέδου στα 6,15 στρέμματα. Η τιμή για το κάθε οικόπεδο διαμορφώθηκε στα 39 εκατομμύρια ευρώ που σημαίνει τίμημα 6,3 εκατομμυρίων ανά στρέμμα.Αστέρας Βουλιαγμένης: Πουλήθηκαν έναντι 500 εκατομμύριων οι 13 βίλες-1

Τα ένδεκα από τα δεκατρία οικόπεδα αποκτήθηκαν από συμφέροντα της οικογενείας Διαμαντή Διαμαντίδη ενώ τα δύο τελευταία αναμένεται να αποκτηθούν τις αμέσως επόμενες μέρες κιόλας, οπότε και αναμένεται να υπογραφεί το σχετικό τελικό προσύμφωνο, από συμφέροντα που συνδέονται με την οικογένεια της κ. Μαριάννας Λάτση. Άδειες οικοδομής για κάποιες λίγες εκ των δεκατριών βιλλών έχουν ήδη εκδοθεί ενώ για τις υπόλοιπες αναμένονται οι σχετικές διαδικασίες.

Οι δεκατρείς βίλες στον Αστέρα εντάσσονται έτσι μεταξύ των ακριβότερων παραθαλάσσιων εκτάσεων στην Μεσόγειο και αποκτούν τον εμβληματικό χαρακτήρα που επιδίωξε να προσδώσει η βασική μέτοχος του συγκροτήματος AGC Equity Partners. Παράλληλα βέβαια εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που έχει επενδύσει στο project.

Η συμφωνία για την απόκτηση του Αστέρα έκλεισε μετά από την επικράτηση της Jermyn Street Real Estate Fund ως πλειοδότη στο σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ τον Δεκέμβριο του 2015. Πωλητές ήταν η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ. Η πρόσκληση ωστόσο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ε.» είχε γίνει από τις 16 Ιανουαρίου του 2013.

Από τα 400 εκατ. ευρώ του τιμήματος το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε τότε τα 100 εκατ., καθώς έλεγχε μόνον μέρος της έκτασης του συγκροτήματος, ενώ η Εθνική Τράπεζα έλαβε το 75% του τιμήματος, ήτοι 300 εκατ. Η περιοχή με την επωνυμία «Αστέρας Βουλιαγμένης» έχει συνολική επιφάνεια 304.429,17 τ.μ., και το βόρειο τμήμα της αποτελούσε ιδιοκτησία της θυγατρικής της Εθνικής, ενώ στο νότιο η μεν ψιλή κυριότητα ανήκε στο ΤΑΙΠΕΔ (από τον Απρίλιο του 2013), η δε επικαρπία στην Εθνική.

Αστέρας Βουλιαγμένης: Πουλήθηκαν έναντι 500 εκατομμύριων οι 13 βίλες-2

Στο συγκρότημα λειτουργούν σήμερα ανακαινισμένα τα ξενοδοχεία «Arion» και «Ναυσικά», που τελούν υπο τη διαχείριση της Four Seasons για λογαριασμό των μετόχων του ενώ οι τελευταίοι ελέγχουν μαζί και την παραχώρηση της μαρίνα Βουλιαγμένης η επέκταση της οποίας ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα.

Διαβάστε επίσης: 

Νότια προάστια: Οι ξένοι που αγοράζουν τα διαμερίσματα των 10.000 ευρώ/τ.μ.

Βουλιαγμένη: Το σπίτι «πεταλούδα» των 6 εκατ. ευρώ χωρίς τοίχους

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News