ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Εξαγορά του χαρτοφυλακίου Iris από τον σουηδικό όμιλο Intrum

Εξαγορά του χαρτοφυλακίου Iris από τον σουηδικό όμιλο Intrum

Στα 10 δισ. ευρώ περίπου ανεβάζει ο σουηδικός όμιλος Intrum την αξία των συνολικών απαιτήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) που έχει εξαγοράσει στην Ελλάδα, μετά και την ολοκλήρωση της συμφωνίας που ανακοινώθηκε χθες με την τράπεζα Πειραιώς για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Iris. 

Το χαρτοφυλάκιο Iris περιλαμβάνει 53.000 δάνεια συνολικής αξίας 1,7 δισ. ευρώ, ενώ η λογιστική του αξία διαμορφώνεται στα 653 εκατ. ευρώ. Στη σύνθεσή του περιλαμβάνονται δάνεια λιανικής, πολύ μικρών επιχειρήσεων και δάνεια leasing. 

Στις συνολικές απαιτήσεις NPEs που έχει επενδύσει ο σουηδικός όμιλος περιλαμβάνονται το χαρτοφυλάκιο Eclipse που εξαγοράστηκε από την Eurobank, το χαρτοφυλάκιο Earth που εξαγόρασε από κοινού με την Carval από την Εθνική Τράπεζα, το χαρτοφυλάκιο  Aeolus που εξαγόρασε από την PQH και τελευταίο το Iris από την τράπεζα Πειραιώς. 

Ο σουηδικός όμιλος που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 2017, μέσω του επενδυτικού τους βραχίονα, της Intrum Investments, διευθύνων σύμβουλος του οποίου είναι ο κ. Άκης Μπης, έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στην ελληνική αγορά των κόκκινων δανείων μέσω εξαγορών χαρτοφυλακίων, αλλά και στον τομέα του servicing μέσω της στρατηγικής συνεργασίας που έχει υπογράψει με την Τράπεζα Πειραιώς ως Intrum Hellas για την διαχείριση της εξυπηρέτησης (servicing) του συνόλου των κόκκινων δανείων που έχει στον ισολογισμό της η Τράπεζα συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ περίπου. 

Η πλειοψηφία των χαρτοφυλακίων που έχει εξαγοράσει η Intrum περιλαμβάνει καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ η δραστηριότητά του σουηδικού ομίλου στη χώρα μας διευρύνεται και στον τομέα των δανείων με εξασφαλίσεις μέσω της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Phoenix αξίας 1,9 δισ. ευρώ της τράπεζας Πειραιώς, που περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια και για το οποίο έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής. Το Phoenix αποτελεί μία από τις δύο τιτλοποιήσεις που έχει ανακοινώσει η τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της στρατηγικής της Τράπεζας για τη μείωση του στοκ των κόκκινων δανείων που έχει στον ισολογισμό της. Το Phoenix έχει λάβει έγκριση για την ένταξή του στο σχήμα των κρατικών εγγυήσεων, τον Ηρακλή, και στο πλαίσιο της τιτλοποιησης, η Intrum θα συμμετέχει κατά 30% στα ομόλογα ενδιάμεσης (mezzanine notes) και μειωμένης εξασφάλισης (junior notes) που θα εκδοθούν. 

Ο σουηδικός όμιλος Intrum έχει διευρυμένη παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά, στην οποία δραστηριοποιείται σε 25 συνολικά χώρες. Στο πλαίσιο αυτό επένδυσε στην Ιταλία σε μια υφιστάμενη αδειοδοτημένη εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων και σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων. Επιπλέον μέσα σε ένα έτος και σε στρατηγική συνεργασία με την Intesa Sanpaolo, συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός joint venture – στο οποίο η Intrum έχει την πλειοψηφία – για τη διαχείριση των κοινών υφιστάμενων, αλλά και των μελλοντικών, καθυστερήσεων περίπου 38 δισ. ευρώ, σε αναλογία 55%-45% σε εξασφαλισμένα και μη εξασφαλισμένα χαρτοφυλάκια. Στην Ισπανία, η Intrum απέκτησε πλειοψηφική συμμετοχή στη Solvia, θυγατρική της Banco Sabadell, με περίπου 20 δισ. ευρώ υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια όλων των κατηγοριών δανείων.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News