Business & Finance Τρίτη 8/12/2020, 17:19
ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Wall Street Journal: Οι ελληνικές τράπεζες αλλάζουν σελίδα

Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων για τη στήριξη των οικονομιών δίνουν φρέσκο χρήμα στα ξένα funds.

Wall Street Journal: Οι ελληνικές τράπεζες αλλάζουν σελίδα

Οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν σελίδα, καθώς το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων των κόκκινων δανείων προσελκύει ξένους επενδυτές ακόμα και εν μέσω της πανδημίας, γράφει η Wall Street Journal σε σημερινό ρεπορτάζ της. 

Το ξέσπασμα της πανδημίας διέκοψε τα σχέδια των τραπεζών της χώρας να ξεφορτωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που άφησε πίσω της η κρίση της Ευρωζώνης, όμως τα μέτρα που έλαβαν οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, έφεραν φρέσκο χρήμα στα funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια, αναβιώνοντας τις προσπάθειες του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα. 

«Πολλοί από τους επενδυτές βρίσκονται στη διαδικασία άντλησης κεφαλαίων ή έχουν αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια για αυτό που αντιλαμβάνονται σαν ένα κύμα ευκαιριών», λέει στη WSJ ο Αλόκ Γκαχρότρα της Deloitte, η οποία λειτουργεί σαν σύμβουλος σε αγοραπωλησίες NPLs. «Υπάρχει μεγάλη δύναμη πυρός να χρησιμοποιηθεί», προσθέτει. 

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο πρόγραμμα Ηρακλής, το οποίο χρησιμοποίησε πρώτη η  Eurobank για να ξεφορτωθεί δάνεια 7,5 δισ. ευρώ. Η Alpha Bank πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη συναλλαγή κόκκινων δανείων τη χώρα (10,8 δισ. ευρώ), ενώ Εθνική και Πειραιώς στοχεύουν να πουλήσουν δάνεια 7 δισ. ευρώ η κάθε μία το 2021. 

Η κρίση της Ευρωζώνης, πριν από μία δεκαετία, είχε προσελκύει γίγαντες των επενδύσεων, όπως η Pimco, η Cerberus Capital Management και η Apollo Global Management, οι οποίοι αγόρασαν κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες αντί μερικών σεντς ανά ευρώ. Κάποιοι επενδυτές μπήκαν και στη διαχείριση κόκκινων δανείων, η οποία έχει γίνει δημοφιλής κλάδος στην Ευρώπη. 

Όμως ουσιαστική πρόοδος στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα έγινε μόνο μετά το πρόγραμμα Ηρακλής, όπως εξηγεί η WSJ. Και παρότι η πανδημία προκάλεσε μία καθυστέρηση μερικών μηνών, τα περισσότερα deals αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021. 

«Οι συνθήκες στην αγορά ομαλοποιούνται τώρα και υπάρχει ξεκάθαρη διάθεση από διεθνείς επενδυτές», λέει στην εφημερίδα η Λητώ Χουσιαδά, αναλύτρια της DBRS Morningstar. 

Η Wall Street Journal μιλά για ένα σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία, η οποία μόλις έβγαινε από τη βαθιά ύφεση όταν χτύπησε η πανδημία. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News