Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 11:05
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Inditex: Yπερδιπλασίασε τα κέρδη της για το 2021

Inditex: Yπερδιπλασίασε τα κέρδη της για το 2021

O κολοσσός της ένδυσης Inditex, στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων τα καταστήματα Zara, Pull&Bear και Massimo Dutti, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 3,2 δισ ευρώ για το 2021.

Πρόκειται για εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 193% σε σχέση με το 2020, παρά το πλήγμα στις πωλήσεις που κατέγραψε ο όμιλος το κρίσιμο τελευταίο τρίμηνο των γιορτών των Χριστουγέννων.

Ο μεγαλύτερος πωλητής ρούχων του κόσμου ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του έφτασαν τα 27,7 δισ ευρώ, αυξημένες κατά 36% σε σχέση με το 2020 και κοντά στα επίπεδα πριν την πανδημία.

Oι πωλήσεις σε τοπικά συναλλάγματα αυξήθηκαν κατά 33% το πρώτο τρίμηνο του 2021, όντας λίγο πιο αργές από τον ετήσιο ρυθμό του 37%. Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 4,28 δισ ευρώ, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 4,77 δισ. ευρώ.

Τα περισσότερα από τα 6.657 καταστήματα της Inditex παγκοσμίως είχαν ξανανοίξει έως τα μέσα του 2021.

Τα ετήσια αποτελέσματα της Inditex ήταν κοντά στις προβλέψεις αναλυτών της Refinitiv, καθώς και άλλες εταιρείες «γρήγορης μόδας», όπως το H&M, έκλεισαν το 2021 με κέρδη σε επίπεδα προ πανδημίας.

Βέβαια, ο ισπανικός κολοσσός ανέφερε ότι δέχτηκε ένα σημαντικό πλήγμα για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, καθώς κατέγραψε απώλειες 400 εκατομμυρίων ευρώ στα κέρδη της λόγω της έξαρσης της Όμικρον, των αυξημένων λειτουργικών εξόδων της και των προσαυξήσεων.

Η εταιρεία κατάφερε να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση εν μέρει επειδή μπόρεσε να παράξει πάνω από τα μισά της ρούχα και υποδήματα κοντά στην Ισπανία και να τα διανείμει γρήγορα στους καταναλωτές. 

Παράλληλα, αύξησε και το ποσοστό των διαδικτυακών της πωλήσεων περίπου στο ¼ των συνολικών της εσόδων για το 2021.

Η Inditex έχει αναφέρει ότι σκοπεύει να αυξήσει τις τιμές σε χώρες με υψηλό πληθωρισμό ή υποτιμημένα νομίσματα, προβλέποντας ότι η κίνησή της αυτή θα αυξήσει τα κέρδη της για την φετινή σεζόν άνοιξη-καλοκαίρι.

Ο γίγαντας της ένδυσης πρόσθεσε ότι διατηρεί μεγαλύτερο απόθεμα από ό,τι στο παρελθόν, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τυχόν περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ένας από τους «πονοκέφαλους» που θα κληθεί να αντιμετωπίσει φέτος η Inditex είναι το προσωρινό κλείσιμο των πάνω από 500 καταστημάτων της στη Ρωσία. Η εταιρεία βγάζει περίπου 8,5% από τα λειτουργικά της κέρδη στη Ρωσία, όπου έχει τα περισσότερα μαγαζιά από οποιαδήποτε άλλη χώρα μετά την Ισπανία.

Πέρα, όμως, από αυτό, η ιδιοκτήτρια των Zara έχει να αντιμετωπίσει και τον μεγάλο ανταγωνισμό από τις εταιρείες διαδικτυακής πώλησης ρούχων, καθώς και την επανεμφάνιση του κορωνοϊού στην Κίνα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Από το Zorba στο Zara: Η δισεκατομμυριούχος… πωλήτρια

Zara: «Αλλαγή σελίδας» στη διοίκηση της εταιρείας

Zara: Αρχίζει να χρεώνει τις χάρτινες σακούλες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News