LAMDA HELLIX

Γιατί δεν αυξάνονται οι εταιρείες data centers παρά την μεγάλη ζήτηση

Τι αναφέρει η Lamda Hellix για τις ιδιαιτερότητες της αγοράς των κέντρων δεδομένων

Γιατί δεν αυξάνονται οι εταιρείες data centers παρά την μεγάλη ζήτηση

Ένα χρόνο συμπλήρωσε στα τέλη του Οκτωβρίου, η Lamda Hellix, ως θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Digital Realty, με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών κέντρων δεδομένων να έχει, πρόσφατα, ξεκινήσει την κατασκευή του Athens 3, του νέου data center στο Κορωπί. Να σημειωθεί εν παρόδω ότι χθες, ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας κι ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών του Athens 3.

Πώς διαμορφώθηκαν όμως, τα μεγέθη της Lamda Hellix το 2020, έτος κατά το οποίο, εξαιρουμένων των δύο τελευταίων μηνών, η εταιρεία παρέμενε εκτός της «οικογένειας» της Digital Realty;

Ο κύκλος εργασιών, που προέρχεται κυρίως από υπηρεσίες data center, αυξήθηκε κατά 23%, σε 16,7 εκατ. ευρώ, ενώ ενισχυμένη υπήρξε και η λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) της Lamda Hellix που διαμορφώθηκε σε 6,5 εκατ. ευρώ έναντι 5 εκατ. ευρώ το 2019. Τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας υποχώρησαν σε 1,4 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 2 εκατ. ευρώ πέρυσι, λόγω της αύξησης των αποσβέσεων, της αναπροσαρμογής της αξίας του μηχανολογικού εξοπλισμού κτλ.

Ωστόσο, καταγράφηκε ελαφρά άνοδος, της τάξεως του 2%, των καθαρών κερδών, τα οποία ανήλθαν σε 1,85 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται στην αναγνώριση φορολογικής απαλλαγής του Ν.4399/2016 ύψους 761 χιλ. ευρώ.

Αύξηση της ζήτησης…

Σύμφωνα με την Lamda Hellix, η παγκόσμια αγορά των ουδέτερων κέντρων δεδομένων πολλαπλών χρηστών (Multi-Tenant Data Center – MTDC) αυξάνεται λόγω της αύξησης της ζήτησης υπηρεσιών κέντρων δεδομένων που προέρχεται, κυρίως, από:

– Την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων προκειμένου να συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικές στη νέα ψηφιακή οικονομία.

– Την αύξηση της κίνησης στο διαδίκτυο, η οποία δημιουργεί ανάγκες στις επιχειρήσεις να τοποθετήσουν τον αντίστοιχο εξοπλισμό τους σε εξειδικευμένους υποδομές και χώρους όπως αυτών των Data Centers.

– Την αύξηση του κόστους κατασκευής, διατήρησης και διαχείρισης ενός Data Center, που αποτρέπει μεμονωμένες εταιρείες να διατηρούν data center στις δικές τους εγκαταστάσεις.

…χωρίς να δημιουργούνται νέες εταιρείες

Παρά όμως, τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες data center, δεν παρατηρείται αντίστοιχη αύξηση των εταιρειών που ενεργοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών MTDC. Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με την Lamda Hellix:

– Το κόστος κατασκευής ενός κτηρίου με τις απαραίτητες προδιαγραφές για την φιλοξενία MTDC είναι εξαιρετικά υψηλό. Επίσης, απαιτούνται συνεχείς τακτικές επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό με σκοπό την παροχή σύγχρονων και ποιοτικών υπηρεσιών.

– Απαιτούνται μια σειρά από πιστοποιήσεις (πχ. Uptime Institute Tier, ISO 27001, ISO 9001, PCS DSS, κτλ) που χρειάζονται σημαντικό χρόνο και τεχνογνωσία για να ληφθούν.

– Για την 24ωρη παρακολούθηση και λειτουργία ενός κέντρου δεδομένων είναι απαραίτητο προσωπικό με εμπειρία και κατάρτιση το οποίο είναι περιορισμένο και έχει σχετικά υψηλό κόστος.

-Ένα κέντρο δεδομένων έχει εξαιρετικά υψηλή κατανάλωση ενέργειας για την κάλυψη των απαιτήσεων των συστημάτων πληροφορικής και του υποστηρικτικού εξοπλισμού (εξοπλισμός ψύξης, αδιάλειπτης παροχής ενέργειας, κτλ.). 

Διαβάστε επίσης: 

Πόσο κοστίζει η κατασκευή ενός data center στην Αθήνα

Κ. Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης η μεγάλη επένδυση της Lamda Hellix στο Κορωπί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News