Life & Arts Πέμπτη 15/07/2021, 20:13
BIG TECH

Αλλαγή πλεύσης από τη Facebook – Δεν θα διαβάζει τις σκέψεις μας

Αλλαγή πλεύσης από τη Facebook – Δεν θα διαβάζει τις σκέψεις μας

Περίπου τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Facebook, εν μέσω εκρηκτικής ανάπτυξής της – σε βαθμό ανησυχητικό για τις ρυθμιστικές αρχές -, ανακοίνωσε ότι θα δραστηριοποιηθεί και στον κλάδο της νευρολογίας. Συγκεκριμένα, ο τεχνολογικός κολοσσός θα επιχειρούσε να κατασκευάσει ένα προϊόν, που θα έμοιαζε με ακουστικά, με το οποίο οι χρήστες θα μπορούσαν να πληκτρολογούν μηνύματα μέσω των σκέψεών τους! Αρχικός στόχος για το προϊόν αυτό ήταν να πληκτρολογεί κατά μέσον όρο 100 λέξεις ανά λεπτό.

«Ακούγεται απίθανο, αλλά είναι πιο κοντά απ’ ό,τι νομίζετε», είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά η Ρετζίνα Ντούγκαν, υπεθύνη του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Ωστόσο, η πρόβλεψή της διαψέυσθηκε, καθώς η Facebook ανακοίνωσε χθες σε σχετική της ανάρτηση την διακοπή των προσπαθειών και ότι αντ’ αυτού θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός χειριστηρίου για τον καρπό, το οποίο θα αναγνωρίζει τα σήματα των μυών του χεριού. «Αποφαίσαμε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε μία διαφορετική προσέγγιση, η οποία θα έχει στο άμεσο μέλλον αποτελέσματα στην αγορά», ανακοίνωσε η εταιρεία. Παράλληλα, βέβαια, επεσήμανε ότι δεν είναι απίθανη η ανάπτυξη της τεχνολογίας στην οποία επένδυε προηγουμένως. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το ενδεχόμενο διοχέτευσης ενός τέτοιου προϊόντος στην αγορά βρίσκεται πολύ μακριά στο μέλλον.

Μάλιστα στην προσπάθεια ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας η Facebook έφτασε να χρηματοδοτεί χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο για ασθενείς νοσοκομείων στην περιοχή της Καλιφόρνια. Επίσης, κατέληξε να χρηματοδοτεί και πρότυπα κράνη, τα οποία εκπέμπουν φως μέσα από το κρανίο. Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν μία σειρά αντιδράσεων όσον αφορά την επικινδυνότητα πρόσβασης των τεχνολογικών εταιρειών στις σκέψεις των χρηστών.

Ωστόσο, στόχος της εταιρείας ήταν να αξιοποιήσει αυτές τις γνώσεις, ώστε να αναπτύξει ένα προϊόν κατάλληλο για ευρεία κατανάλωση. «Ποτέ δεν είχαμε πρόθεση να δημιουργήσουμε ένα προϊόν για χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο», είχε δηλώσει ο Μαρκ Σέβιλετ, ένας από τους επιστήμονες που ηγείτο της προσπάθειας. Μάλιστα, ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Mark Zuckerberg, είχε τονίσει ότι αποφεύγει να δραστηριοποιηθεί σε αυτό τον κλάδο. «Δεν θέλω να δω τις ακροάσεις ενώπιον του Κογκρέσου σχετικά με αυτό το θέμα», είχε δηλώσει χιουμοριστικά ο Zuckerberg, ο οποίος έχει περάσει επανειλημμένως από το Κογκρέσο λόγω κατηγοριών για χρήση των δεδομένων των χρηστών και για επέμβαση της εταιρείας στις αμερικανικές εκλογές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από MIT Technology Review

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News