Business & Finance Τρίτη 2/11/2021, 19:43
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόσο επενδύουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στις νέες τεχνολογίες – Η θέση της Ελλάδας

Πόσο επενδύουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στις νέες τεχνολογίες – Η θέση της Ελλάδας

Οι ελληνικές επιχειρήσεις υστερούν αισθητά σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες όσον αφορά την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Όπως καταδεικνύει ο Δείκτης Ψηφιακής Έντασης (DII) για το 2021, οι ελληνικές επιχειρήσεις και ιδίως οι μικρομεσαίες, παρότι επιτάχυναν την ψηφιακή τους μετάβαση από την επέλαση της πανδημίας, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης. 

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα τερματίζει μόλις στην τρίτη θέση από το τέλος, καταλαμβάνοντας την 25η θέση, ανάμεσα στα 27 κράτη- μέλη της Ε.Ε. με τις περισσότερες εταιρείες και συγκεκριμένα το 60% να εμφανίζουν πολύ χαμηλό DII, γεγονός που υποδηλώνει χαμηλό ποσοστό εταιρικών επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες.

Η χώρα μας ξεπερνά στον Δείκτη Ψηφιακής Έντασης των επιχειρήσεων μόνο τη Λετονία (57%) και την Ουγγαρία (53%), που κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις. Αδύναμες, αν και καλύτερες από αυτές της Ελλάδας, είναι και οι επιδόσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας (και οι δύο 66%).

Συνολικά, η Ευρώπη δεν είναι πρότυπο όσον αφορά το βαθμό υιοθέτησης νέων τεχνολογιών από επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, το 2020, μόνο το 1% των επιχειρήσεων της Ε.Ε. με τουλάχιστον 10 απασχολούμενους έφθασε σε πολύ υψηλό επίπεδο ψηφιακής έντασης, ενώ το 14% έφτασε σε υψηλό επίπεδο. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων κατέγραψε χαμηλά (46%) ή πολύ χαμηλά (39%) επίπεδα το 2020.

Πρώτες θέσεις

Η Φινλανδία και η Δανία (και οι δύο με 5%), καθώς και το Βέλγιο (3%), ήταν οι χώρες της Ε.Ε. με τα μεγαλύτερα ποσοστά επιχειρήσεων υψηλής ψηφιοποίησης, ενώ στις υπόλοιπες μόλις το 2% των εταιρειών είχαν υψηλό επίπεδο DII.

Σύμφωνα με έναν από τους στόχους του οράματος της Ε.Ε. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τουλάχιστον το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ε.Ε. θα πρέπει να φτάσει σε ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έως το 2030. Το βασικό επίπεδο συνεπάγεται τη χρήση τουλάχιστον τεσσάρων τεχνολογιών και περιλαμβάνει επιχειρήσεις με χαμηλή, υψηλή και πολύ υψηλή DII.

Το 2020, τρεις στις πέντε ΜμΕ (60%) στην Ε.Ε. έφτασαν τουλάχιστον σε ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, έναντι 89% των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ψηφιακή ένταση

Ο DII μετρά τη χρήση διαφορετικών ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις και η βαθμολογία του (0-12) καθορίζεται από το πόσες από τις 12 επιλεγμένες ψηφιακές τεχνολογίες χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο μεγαλύτερη είναι η ψηφιακή ένταση της επιχείρησης, που κυμαίνεται από πολύ χαμηλή έως πολύ υψηλή.

Σε σύγκριση με το 2018, ο Δείκτης Ψηφιακής Έντασης παρουσιάζει βελτίωση σε επίπεδο Ε.Ε., με αυξήσεις τόσο στο επίπεδο της πολύ υψηλής ψηφιακής έντασης (+5 ποσοστιαίες μονάδες), όσο και στο υψηλό επίπεδο (+0,4). Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το 9% των μεγάλων επιχειρήσεων της Ε.Ε. είχαν πολύ υψηλό DII και το 42% υψηλό επίπεδο, ενώ μόνο το 2% των μεσαίων επιχειρήσεων κατέγραψε πολύ υψηλής έντασης επίπεδο και το ¼ υψηλό DII.

Στο μεταξύ, μόνο το 0,4% των μικρών επιχειρήσεων έφτασε σε πολύ υψηλή ψηφιακή ένταση, με μόνο το 12% να σημειώνει υψηλό DII. Στο μεταξύ, σχεδόν οι μισές μεσαίες (47%) και μικρές (46%) επιχειρήσεις παρουσίασαν χαμηλό επίπεδο ψηφιακής έντασης.

Πηγή: ΣΕΠΕ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News