Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 12:16
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intracom: Αύξηση των πωλήσεων, πίεση στα κέρδη το α΄ εξάμηνο του 2020 

Intracom: Αύξηση των πωλήσεων, πίεση στα κέρδη το α΄ εξάμηνο του 2020 

Πίεση δέχθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Intacom, κυρίως όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, από την επίδραση της πανδημίας στην κατασκευαστική του δραστηριότητα μέσω της Intrakat αλλά και από την Intradevelopment.

Οι καθυστερήσεις στη έναρξη νέων έργων, καθώς και η γενικευμένη αύξηση του κόστους παραγωγής, μεταθέτουν χρονικά την ανάκαμψη των μεγεθών και την ανάκτηση όποιας απώλειας. Ωστόσο η κερδοφορία του τεχνολογικού τομέα του oμίλου, μέσω της Intrasoft International και της IDE, κατάφερε να απορροφήσει μέρος της επίδρασης των κατασκευών.

Ειδικότερα οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 220 εκατ. ευρώ, έναντι 216,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. 

Η λειτουργική κερδοφορία EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκε στα 2,2 εκατ. ευρώ έναντι 12,6 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2020.

Το αποτέλεσμα προ φόρων διαμορφώθηκε σε ζημιές 14 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,3 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2020.

Intrasoft International

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο όμιλος Intrasoft International στο α΄ εξάμηνο του 2021 συνέχισε την επιτυχημένη του πορεία τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και λειτουργικής κερδοφορίας. 

Καταγράφηκε αύξηση πωλήσεων κατά 8,4% στα 101,1 εκατ. ευρώ, από 93,3 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα και αύξηση στο EBITDA από 9,5 εκατ. ευρώ σε 9,9 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2021. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ έναντι 3,3 εκατ. ευρώ.

Η υπογραφή νέων συμβάσεων έφτασε στα 297 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων στις 30/6/2021 που προσεγγίζει τα  900 εκατ. ευρώ. 

IDE

Το α΄ εξάμηνο του 2021 η IDE καταγράφει πωλήσεις 30,3 εκατ. ευρώ και λειτουργικό αποτέλεσμα 0,8 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώνονται σε 0,1 εκατ. ευρώ έναντι 1,5 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2020. 

Η πίεση στα περιθώρια κερδοφορίας της εταιρείας οφείλεται στη σύνθεση των πωληθέντων της, ενώ όπως σημειώνει το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς αναμένεται να είναι βελτιωμένο.

Η εταιρεία την 30/6/2021 έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων 95 εκατ. ευρώ. 

Intakat

Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου Intrakat  διατηρήθηκαν σε 87 εκατ. ευρώ, όπως και στο α΄ εξάμηνο του 2020. Ως συνέπεια όσων προαναφέρθηκαν, το λειτουργικό αποτέλεσμα EBITDA διαμορφώθηκε σε ζημιές 5,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,7 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2020.

Είναι σημαντικό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας προτεραιότητα της εταιρείας ήταν η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσης και παράδοσης των έργων της, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία. Έτσι, κατάφερε να ολοκληρώσει τις δεσμευτικές της συμφωνίες σε σχέση με τα σημαντικά της έργα και ειδικά σε αυτό των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων πέτυχε την έγκαιρη παράδοσή του σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία.

Στο α΄ εξάμηνο του 2020 ο όμιλος Intrakat υπέγραψε νέες συμβάσεις ύψους 186 εκατ. ευρώ και την 30/6/2021 διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων ύψους 423 εκατ. ευρώ. Πλέον του ανεκτέλεστου, ο όμιλος INTRAKAT, έχει μειοδοτήσει σε νέα έργα ύψους 355 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας ανεκτέλεστο υπόλοιπο που προσεγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ. 

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ανέφερε:

«Τα οικονομικά μεγέθη του εξαμήνου σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν τη δυναμική των εταιρειών του Ομίλου INTRACOM. Εργαζόμαστε συστηματικά διαμορφώνοντας τις συνθήκες που θα εντάξουν τον όμιλο Intacom ανάμεσα στους δυναμικότερους της επόμενης ημέρας. Αν κάτι έχουμε αποδείξει στην μακρόχρονη πορεία μας είναι η ανθεκτικότητα στις αντιξοότητες και η προσαρμοστικότητα στα πιο σύγχρονα επιχειρηματικά δεδομένα».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News