ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το κρατικό «σχέδιο πτήσης» της Aegean

Το κρατικό «σχέδιο πτήσης» της Aegean

Δικαίωμα να αποκτήσει το 11,5% της Aegean ή να εισπράξει την θετική διαφορά σε περίπτωση ανόδου της μετοχής (για το ίδιο ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου) δίνει στο Δημόσιο η διαδικασία οικονομικής ενίσχυσης της αεροπορικής εταιρείας με 120 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το ποσό αυτό θα δοθεί στην Aegean υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρία θα προχωρήσει ταυτόχρονα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, θα δημιουργηθεί ένα συνολικό κεφάλαιο στήριξης 180 εκατ. ευρώ στο οποίο η αναλογία συμμετοχής θα είναι 2 ευρώ από το κράτος και 1 ευρώ αυτό τους ιδιώτες επενδυτές.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», το Δημόσιο θα λάβει (χωρίς επιβάρυνση) παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) εκδόσεως της εταιρίας. Οι εν λόγω τίτλοι αντιπροσωπεύουν δικαίωμα απόκτησης ποσοστού 11,5% επί του μετοχικού κεφαλαίου. Το Δημόσιο θα μπορεί να ασκήσει αυτό το δικαίωμα μεταξύ του 2023 και του 2026.

Στην περίπτωση που το Δημόσιο θέλει να ενεργοποιήσει τα δικαιώματα των τίτλων και να αποκτήσει το 11,5% θα πρέπει να το δηλώσει στην Aegean η οποία, με τη σειρά της, θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει αυτούς τους τίτλους από το Δημόσιο καταβάλλοντας την – πιθανή – θετική διαφορά ανάμεσα στην τότε χρηματιστηριακή τιμή και την τιμή άσκησης (τιμή απόκτησης των τίτλων). Σε περίπτωση που η εταιρία δεν επιθυμεί να αποκτήσει αυτούς τους τίτλους, τότε το Δημόσιο ασκεί το δικαίωμά του και τους ενεργοποιεί σε τιμή χαμηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή, καθώς, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών «κατά πάγια τακτική η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών – και άρα η τιμή εξάσκησης – είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή, προκειμένου η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να είναι επενδυτικά ελκυστική για τους νέους μετόχους».

Ο αντίκτυπος της πανδημίας

Η βάση της απόφασης για την ενίσχυση της Aegean είναι ότι όταν λειτουργεί σε κανονικότητα, δηλαδή εκτός πανδημίας, συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της χώρας. Συγκεκριμένα, το 2019 απέδωσε 390 εκατ. ευρώ σε φόρους, εισφορές και τέλη υποδομών της χώρας.

Ενδεικτικό της αρνητικής επίπτωσης που έχει η πανδημία στην λειτουργία της Aegean, είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το 2020 η συνολική αεροπορική επιβατική κίνηση (εσωτερικού-εξωτερικού) επέστρεψε στα επίπεδα του 1991 και κυμάνθηκε στα 19,7 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά 69%. Μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο, υπήρξε μείωση κατά 85% στη συνολική επιβατική κίνηση και μείωση κατά 88% στις αφίξεις επιβατών εξωτερικού. Ειδικά για την Aegean ο αριθμός των επιβατών, στο εννιάμηνο του 2020, υποχώρησε στα 4,4 εκατ. άτομα, από 11,6 εκατ. άτομα το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Ποιες ευρωπαϊκές αεροπορικές έχουν λάβει ενίσχυση

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των Ευρωπαϊκών χωρών είτε έχει ήδη προβεί σε σχετικές ρυθμίσεις παροχής κρατικής ενίσχυσης στους βασικούς τους αερομεταφορείς, είτε εξετάζει σχετικές ρυθμίσεις.

Ενδεικτικά:

  • Ο όμιλος της Tap Air Portugal ενισχύθηκε με 1,2 δισ. ευρώ από το πορτογαλικό κράτος.
  • Ο όμιλος της Lufthansa ενισχύθηκε με 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 9 δισ. ευρώ από το Γερμανικό Δημόσιο, 0,3 δισ. ευρώ από το Βελγικό Δημόσιο, 0,45 δισ. ευρώ από το Αυστριακό Δημόσιο και 1,4 δισ. ευρώ από το Ελβετικό Δημόσιο.
  • Ο όμιλος της Alitalia ενισχύθηκε με 273 εκατ. ευρώ από το Ιταλικό Δημόσιο.
  • Ο όμιλος Airfrance – KLM έλαβε ενίσχυση 7 δισ. ευρώ από το Γαλλικό Δημόσιο αναφορικά με την Airfrance και 3,4 δισ. ευρώ από το Ολλανδικό Δημόσιο αναφορικά με την KLM.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News