ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χωρίς την οικογένεια Σεπετά τα σχέδια του SMERC για την ανάπτυξη της ΕΨΑ

Χωρίς την οικογένεια Σεπετά τα σχέδια του SMERC για την ανάπτυξη της ΕΨΑ

Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από την είσοδο του SMERemediumCap (SMERC) στην ΕΨΑ και από χθες ανακοινώθηκε η έξοδος της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων από την βολιώτικη βιομηχανία αναψυκτικών. Θυμίζουμε ότι η οικογένεια Σεπετά, είχε αποκτήσει πριν από 12 χρόνια το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΨΑ, αγοράζοντας το μερίδιο της εταιρείας απορρυπαντικών Εύρηκα.

Η πλευρά του fund του Νίκου Καραμούζη, το οποίο αγόρασε τη συμμετοχή της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων, χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως έναν «φιλικό διακανονισμό», ο οποίος θα ωφελήσει και τα δύο μέρη.

Ο πρόεδρος της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Πέτρος Σεπετάς ανέφερε ότι, “μετά την ανακοίνωση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος €100 εκατ. σε βάθος πενταετίας αποφασίσαμε, μετά από δέκα χρόνια συμμετοχής μας, να αποεπενδύσουμε από την ΕΨΑ κρίνοντας ότι δεν έχει νόημα η παραμονή μας ως επενδυτές στο σχήμα αυτό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δρόμοι μας δεν θα ξανασυναντηθούν στο μέλλον”.

Ειδικότερα τόνισε ότι η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων παραμένει προσηλωμένη στο στρατηγικό της σχεδιασμό για ανάπτυξη ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της στην αγορά. “Είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη Ελληνική εταιρεία αναψυκτικών στη χώρα. Συνεχίζουμε να στοχεύουμε ακόμη πιο ψηλά πιστοί στις αξίες και τη στρατηγική μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του SMERemediumCap Νίκος Καραμούζης δήλωσε: «Είναι βαθιά η εκτίμηση μας για τον Πέτρο Σεπετά και την οικογένεια του καθώς και για την επιτυχή επιχειρηματική του πορεία που δημιουργεί σταθερά οικονομική και κοινωνική αξία. Αποφασίσαμε μετά από φιλικές και γόνιμες συζητήσεις ότι θα ήταν καλύτερο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να ακολουθήσουν ανεξάρτητη επιχειρηματική πορεία, με την αγορά από την SMERC του ποσοστού μετοχικής συμμετοχής της εταιρείας Ηπειρωτικών Εμφιαλώσεων στην ΕΨΑ, έτσι ώστε και οι δυο εταιρείες να υλοποιήσουν απρόσκοπτα τα δικά τους φιλόδοξα σχέδια και στρατηγική ανάπτυξης, χωρίς αμοιβαίες δεσμεύσεις και περιορισμούς, σε ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Θα στηρίξουμε τη δυναμική ανάπτυξη της ΕΨΑ, ώστε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά».

Οι κινήσεις από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι σήμερα

Γυρίζοντας τον χρόνο πέρυσι το καλοκαίρι, το SMERemediumCap (SMERC) εισήλθε τον περασμένο Ιούνιο στην ΕΨΑ, με καταστατική πλειοψηφία, 67%, το SMERemediumCap (SMERC) του Νίκου Καραμούζη, διευρύνοντας το portfolio των επενδύσεών του στον f&b κλάδο με στόχο να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια και, καταρτίζοντας νέο business plan, και να αναπτυχθεί περαιτέρω στην ελληνική και διεθνή αγορά η ΕΨΑ. Παράλληλα, το SMERC και η οικογένεια Τσαούτου προχώρησαν στη σύσταση νέας κοινής εταιρείας, της Αγριά Εμπορική, που θα συμβάλλει και στην εμπορική διαχείριση της ΕΨΑ και θα διαχειριστεί τις περαιτέρω συμμετοχές. Σκοπός της εταιρείας είναι οι υπηρεσίες παροχής συμβουλών στρατηγικής διαχείρισης, οι υπηρεσίες εταιρειών χαρτοφυλακίου, οι υπηρεσίες χημικών δοκιμών και αναλύσεων, το χονδρικό εμπόριο αναψυκτικών και εμφιαλωμένων νερών, καθώς και το χονδρικό εμπόριο μπίρας.

Στην πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΨΑ μετά το deal, της τάξης του €3.199.998,62 που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου 2023, η οικογένεια Σεπετά στήριξε κεφαλαιακά την εταιρεία, συμμετέχοντας στην ΑΜΚ μαζί με τον νέο μέτοχο την Αγρία Εμπορική. Τότε, η πλευρά Σεπετά με ανακοίνωσή της είχε καλωσορίσει την επένδυση του SMERC στην ΕΨΑ, σημειώνοντας ότι παραμένει στο επενδυτικό σχήμα της εταιρείας, διατηρώντας αμείωτο το επενδυτικό της ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της ΕΨΑ, στην οποία πάντοτε πίστευε. Μετά την ΑΜΚ του Ιουνίου μετοχικό κεφάλαιο της Βολιώτικης βιομηχανίας αναψυκτικών ανήλθε σε €4.831.840,22.

Στις 26 Μαρτίου 2024 αποφασίστηκε νέα ΑΜΚ €5.099.995,39 – χωρίς όμως να διευκρινίζεται τότε αν συμμετέχουν σε αυτή όλοι οι μέτοχοι – και πλέον το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε €9.931.835,61 μετοχές.

ΕΨΑ

Η νέα διοίκηση έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο να υλοποιεί ένα ευρύ σχέδιο μετασχηματισμού της ΕΨΑ, που αφορά τους εξής πυλώνες: εμπορικό, παραγωγή, αλυσίδα τροφοδοσίας, οργάνωση και ανθρώπινο δυναμικό.

“Ήδη μέσα στο 2024 θα έχουμε πολλά, ευχάριστα και ανατρεπτικά νέα για τους καταναλωτές και τους πελάτες μας, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών ιστορίας της εταιρείας μας”, είχε αναφέρει πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Τάκης Πέρκιζας.

Σημειώνεται ότι το νέο ΔΣ, που συγκροτήθηκε σε σώμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει ως εξής: πρόεδρος ο Κώστας Καραφωτάκης, αντιπρόεδρος ο Μιχάλης Τσαούτος, διευθύνων σύμβουλος ο Σταμάτης Πέρκιζας και μέλη η Παναγιώτα Τσαούτου και ο Νίκος Ζορμπάς.

Στο α’ τρίμηνο του 2023 ανακοίνωσε τη συνεργασία με την PepsiCo Hellas για την παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ (αφορά τη συσκευασία κουτιών αλουμινίου) στην Ελλάδα, τα οποία συσκευάζονται πλέον στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ στον Βόλο. Η βιομηχανία ολοκλήρωσε τις εργασίες βελτιστοποίησης του capacity του εργοστασίου της στον Βόλο, προκειμένου να στηρίξει την παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ, επένδυση που εκτιμάται ότι ξεπέρασε τις €300χιλ.

Σε προϊοντικό επίπεδο, πρόσφατα η εταιρεία εμπλούτισε την κατηγορία της cola με δύο νέους κωδικούς και πιο συγκεκριμένα τις γεύσεις Yuzu Cola και Orange Cola σε συσκευασίες των 330ml σε can. Η διανομή τους ξεκίνησε από τον προηγούμενο Μάρτιο στη μικρή λιανική και το επόμενο διάστημα θα βρίσκονται στα ράφια των μεγάλων super markets.

Θυμίζουμε ότι η ΕΨΑ μπήκε στην κατηγορία της Cola το 1996, λανσάροντας Cola Classic και Cola με λεμόνι, ενώ το 2013 κυκλοφόρησε η Cola Light με λεμόνι και στέβια. Aργότερα άλλαξε η συνταγή στην κλασική και επανακυκλοφόρησε η Light με λεμόνι.

SMERemediumCap

Το Επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap πλαισιώνεται από μια έμπειρη επενδυτική ομάδα που επικεντρώνει το επενδυτικό της ενδιαφέρον κυρίως στις μεσαίου μεγέθους Ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης εργασιών. Το Επενδυτικό Ταμείο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους €143 εκατ. από 42 θεσμικούς, εταιρικούς και ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι Έλληνες και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία.

Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων

Σε ό,τι αφορά την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, η διοίκηση της οποίας αποφάσισε να αποεπενδύσει από την ΕΨΑ, ιδρύθηκε το 1990 και πρόκειται για μία ελληνική οικογενειακή επιχείρηση με ηγετική θέση και δραστηριότητα που επεκτείνεται στους τομείς της εμφιάλωσης και παραγωγής φυσικού μεταλλικού νερού & αναψυκτικών, καθώς και πωμάτων και preforms. Η εταιρεία αξιοποιεί 7 πηγές νερού και διαθέτει 260 στρέμματα ιδιόκτητων εκτάσεων, 4 υπερσύγχρονα εργοστάσια με καθετοποιημένη παραγωγή και 33 πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής με δυναμικότητα 537.700 φιάλες/ώρα. 

Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων κατάφερε να εδραιωθεί στον χώρο των εμφιαλώσεων με το φυσικό μεταλλικό νερό  «Βίκος» το no1 προϊόν της εταιρείας.

Το 2014, η εταιρεία επέκτεινε το χαρτοφυλάκιό της στην κατηγορία των αναψυκτικών, παρουσιάζοντας τα αναψυκτικά «Βίκος», με φυσικό μεταλλικό νερό και χυμό από ελληνικά φρούτα. Έκτοτε, η συγκεκριμένη κατηγορία αναπτύσσεται συνεχώς με αφετηρία το 2014 και την προσθήκη αναψυκτικών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαντικό από το φυτό στέβια, την οποία διαδέχτηκε το λανσάρισμα της Βίκος Cola Zero Sugar και του Βίκος Pink Grapefruit, δύο προϊόντα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, τα οποία συστήθηκαν στο κοινό το 2021 και 2022 αντίστοιχα. 

Στο χαρτοφυλάκιο της Ηπειρωτικής Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ανήκουν επίσης και το φυσικό μεταλλικό νερό  «ΥΑΣ», , το φυσικό μεταλλικό νερό  «Μιτσικέλι» και η πρόσφατη προσθήκη το 2023 το μ. Artisan Mineral Water. 

Διαβάστε επίσης:

Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων: Αποεπενδύει από την ΕΨΑ μετά από 10 χρόνια

ΕΨΑ: Ένας αιώνας ζωής – Από τη λεμονάδα της Αγριάς Βόλου στα χέρια του fund SMERC

To SMERC του Ν. Καραμούζη επενδύει στην ΕΨΑ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News