ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal Holdings: Τα οφέλη από την πώληση της Astir και τα σχέδια της επόμενης ημέρας

Ideal Holdings: Τα οφέλη από την πώληση της Astir και τα σχέδια της επόμενης ημέρας

Η Ideal Holdings εκτιμά ότι το ποσό τιμήματος που τελικά θα καταβάλει η Guala Closures, σε μετρητά, με την ολοκλήρωση της πώλησης της Astir (η οποία κατέχει το 74,99% της Coleus Packaging), θα κυμαίνεται μεταξύ €110 – €115 εκατ.

Σημειώνεται ότι η Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) του 100% των εταιρειών Astir και Coleus, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τον υπολογισμό του τιμήματος της Συναλλαγής, συμφωνήθηκε σε €136 εκατ. Σύμφωνα με τους όρους της Συναλλαγής, το τελικό τίμημα θα υπολογιστεί κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης και αφού ληφθούν υπόψη προσαρμογές, όπως η αφαίρεση του ποσού καθαρού δανεισμού των δύο εταιρειών, ύψους € 15 εκατ., η κερδοφορία τους, καθώς και το κεφάλαιο κίνησης αυτών, όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης της Συναλλαγής και η αφαίρεση της αξίας του ποσοστού 25,01% της Coleus, που δεν κατέχει η Astir.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας υπόκειται σε συνήθεις όρους και εγκρίσεις Ρυθμιστικών Αρχών (Επιτροπές Ανταγωνισμού Ν. Αφρικής και Ρουμανίας) και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Β’ εξάμηνο του 2024.

Τα κέρδη της Ideal Holdings από το deal αναμένεται να υπερβούν τα €60 εκατ. με τη διοίκηση να προσδοκά μέχρι και €65 εκατ.

Investindustrial

Στη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας σε αναλυτές, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος ΔΣ της Ideal, αναφέρθηκε εκτεταμένα στο deal.

Ειδικότερα στάθηκε στο μέγεθος της Guala Closures η οποία αποτελεί έναν διεθνή παίκτη με παραγωγή σε 21 χώρες, 7 κέντρα R&D και εξαγωγές σε πάνω από 100 χώρες.

Πρόσθεσε με έμφαση ότι η εταιρεία αυτή ανήκει στην Investindustrial, ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά private equities με υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων ύψους €13 δισ. συμπεριλαμβανομένων των Zegna, Ceme Group, CSM Ingredients, La Doria, Artsana Group-Chicco κ.ά.

Αναφορικά με την Guala, η εταιρεία έχει 33 μονάδες παραγωγής, παράγει 17 δισ. πώματα (crowns) σε ετήσια βάση, ενώ απασχολεί περί τους 6.000 εργαζομένους. Το 2023 έκλεισε με Pro forma πωλήσεις €836 εκατ. και Proforma a-Ebitda €186 εκατ.

Η Guala θεωρείται, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, ο Νο1 παίκτης σε υψηλής προστιθέμενης αξίας πώματα για αλκοολούχα και κρασιά με τρεις γραμμές παραγωγής.

Ειδικότερα έχει μερίδια αγοράς:

  • >50% safety πώματα για αλκοολούχα
  • >25% roll-on πώματα για κρασιά και αλκοολούχα
  • >20% luxury πώματα

Το προφίλ των Astir-Coleus

Η Astir εδρεύει στον Αυλώνα, παράγει περίπου 7 δισεκατομμύρια μεταλλικά πώματα ετησίως και εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 70 χώρες. Η Coleus εδρεύει στο Johannesburg της Νότιας Αφρικής, παράγει περίπου 6 δισεκατομμύρια μεταλλικά πώματα ετησίως και είναι ο κορυφαίος παραγωγός στην Υποσαχάρια Αφρική. Η Astir απέκτησε το 74,99% της Coleus τον Ιούλιο του 2022 και έγινε ο μοναδικός παραγωγός με εγκαταστάσεις στα 2 ημισφαίρια.

Οι εταιρείες εξυπηρετούν πολυεθνικές ζυθοποιίες και εταιρείες αναψυκτικών αλλά και ομοειδείς εταιρείες με μικρότερο μέγεθος, με διαφοροποιημένη πελατειακή βάση και περισσότερους από 600 πελάτες.

Το 2023 οι δύο εταιρείες εμφάνισαν σωρευτικό κύκλο εργασιών €75,2 εκατ. (με πωλήσεις άνω των 12,3 δις. μεταλλικών πωμάτων), προσαρμοσμένο EBITDA €19 εκατ. και κέρδη προ φόρων €16 εκατ., ενώ ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε γύρω στα €15 εκατ.

Επενδύσεις σε νέους κλάδους

Με το deal αυτό, όπως είπε, η Ideal Holdings βγαίνει από τη βιομηχανία πωμάτων και αυξάνει σημαντικά τα μετρητά της για μελλοντικές επενδύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, τα μετρητά που θα έχει στη διάθεσή της η εταιρεία holding θα ξεπεράσουν τα €130 εκατ., τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα κατευθυνθούν σε νέους κλάδους δραστηριότητας, εκτός δηλαδή αυτούς που έχει ήδη επενδύσει η Ideal, δηλαδή σε IT και εξειδικευμένο λιανικό εμπόριο (attica stores). Ο ισχυρός άνδρας της Ideal υπογράμμισε ότι “δεν κοιτάζουμε κλάδους, αλλά εταιρείες που θεωρούμε ότι είναι κατάλληλες για να επενδύσουμε”, προσθέτοντας ότι “σε κάθε μας επένδυση εστιάζουμε στη δημιουργία αξίας”. Ανέφερε πάντως ότι ο τομέας IT της εταιρείας έχει τα υψηλότερα έσοδα από τις εισηγμένες του κλάδου και τα δεύτερα υψηλότερα EBITDA.

Για τις έως τώρα αποδόσεις των επενδύσεων της Ideal ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μέχρι στιγμής η κάθε συναλλαγή έως τώρα έχει δώσει IRR 33,4% και 2,5 φορές πίσω τα χρήματα που επενδύθηκαν. Δεν υποσχέθηκε ότι και στο μέλλον θα υπάρξουν αποδόσεις τέτοιου ύψους ωστόσο επισήμανε ότι “αποτελεί οδηγό το τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα, κάτι που θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε και στη συνέχεια”.

Ideal Holdings: Τα οφέλη από την πώληση της Astir και τα σχέδια της επόμενης ημέρας-1

 

Μέρισμα και προοπτικές

Για τη μερισματική πολιτική, η εταιρεία αναμένεται να διανείμει ανάλογα ποσά με τα περυσινά στους μετόχους, προσθέτοντας ότι τα μετρητά από τη συναλλαγή της Astir θα εισρεύσουν στην εταιρεία μετά τη διανομή του μερίσματος.

Σχετικά με την φετινή πορεία της Ideal, ο κ. Παπακωνσταντίνου αρκέστηκε να πει ότι τα έσοδα του IT κλάδου στο α’ τρίμηνο του 2024 είναι πολύ υψηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις της διοίκησης αλλά και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ καλύτερα είναι και τα μεγέθη των attica stores σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Ideal Holdings: Έως 115 εκατ. ευρώ το τίμημα για την Astir Vitogiannis

Ideal Holdings: Στην Guala Closures η Astir Vitogiannis

Μπαράζ εξαγορών αλλάζει τον κλάδο της πληροφορικής

Σε υψηλά 15ετίας τα deals στην Ελλάδα – Οι επιχειρήσεις προσέλκυσαν κεφάλαια 8,4 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News