BUSINESS & FINANCE

Ideal Holdings: Στην Guala Closures η Astir Vitogiannis

Ideal Holdings: Στην Guala Closures η Astir Vitogiannis

Στην ιταλική Guala Closures περνά μία από τις πλέον επιτυχημένες και εξωστρεφείς ελληνικές εταιρείες, η Astir Vitogiannis, καθώς πριν από λίγο η Ideal Holdings ανακοίνωσε την πώληση της εταιρείας έναντι εταιρικής αξίας 136 εκατ. ευρώ. Το παραπάνω άλλωστε είχε αφήσει να εννοηθεί ο επικεφαλής της Ideal Holdings κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου ήδη από τον περασμένο Αύγουστο όταν είχε ρωτήσει για την πιθανότητα αποεπένδυσης της Ideal Holdings από κάποια εταιρεία του χαρτοφυλακίου της. Υπενθυμίζεται ότι στην Astir Vitogiannis ανήκει άμεσα και το 74,99% της Coleus Packaging, την οποία εξαγόρασε πριν από δύο χρόνια και περνά και αυτή τώρα στην Guala Closures. Πρόκειται για τη δεύτερη αποεπένδυση της Ideal Holdings, καθώς είχε προηγηθεί η πώληση της Τhree Cents στην Coca – Cola 3E τον Αύγουστο του 2022. 

Η Astir εδρεύει στον Αυλώνα, παράγει περίπου 7 δισεκατομμύρια μεταλλικά πώματα ετησίως και εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 70 χώρες. Η Coleus εδρεύει στο Johannesburg της Νότιας Αφρικής, παράγει περίπου 6 δισεκατομμύρια μεταλλικά πώματα ετησίως και είναι ο κορυφαίος παραγωγός στην Υποσαχάρια Αφρική. Οι εταιρείες εξυπηρετούν πολυεθνικές ζυθοποιίες και εταιρείες αναψυκτικών αλλά και ομοειδείς εταιρείες με μικρότερο μέγεθος, με διαφοροποιημένη πελατειακή βάση και περισσότερους από 600 πελάτες. Η Astir και η Coleus είναι γνωστές διεθνώς για την παραγωγή μεταλλικών πωμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, την εξαιρετική ποιότητα και τις συνεχείς επενδύσεις. Το 2023 οι εταιρείες πούλησαν περισσότερα από 12,3 δισ. μεταλλικά πώματα, με έσοδα 75 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένο EBITDA 19 εκατ. ευρώ, ΚΠΦ 16 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 15 εκατ. ευρώ. Η συμφωνηθείσα εταιρική αξία ανέρχεται σε 136 εκατ. ευρώ, με την συνήθη επιφύλαξη ορισμένων προσαρμογών κλεισίματος. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται το Β’ Εξάμηνο 2024 και υπόκειται σε συνήθεις όρους κλεισίματος και ρυθμιστικές εγκρίσεις.

Ο κ. Στέλιος Βιτογιάννης θα συνεχίσει στον ρόλο του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Astir, θα αναφέρεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Guala Closures και θα γίνει έμμεσος μέτοχος της Guala.

Η Guala Closures είναι παραγωγός πωμάτων υψηλής προστιθέμενης αξίας για οινοπνευματώδη ποτά και κρασί, με 33 παραγωγικές εγκαταστάσεις, 7 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης και διαθέτει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 100 χώρες.

Η ιστορία της Astir ξεκινά το 1953 όταν ο Γιώργος Βιτόγιαννης ιδρύει την εταιρεία ως ένα μικρό τοπικό εμφιαλωτή ποτών. Το 1983 η εταιρεία μετεγκαταστάθηκε κοντά στο κέντρο της Αθήνας και έγινε ανώνυμη εταιρεία. Το 2004 ήταν χρονιά σταθμός καθώς η εταιρεία επένδυσε καινούργιο εργοστάσιο στην Αυλώνα. Το 2014 προχώρησε στην κατασκευή και άλλου εργοστασίου, αυτή τη φορά στον Καναδά. Ωστόσο, η εταιρεία εκεί είναι υπό εκκαθάριση. 

Η ιστορία της Guala Closures ξεκινά ένα χρόνο μετά την ίδρυση της Astir και δη το 1954 όταν ο Άντζελο Γκουάλα αποφάσισε να δημιουργήσει στην Αλεσσάντρια, στο Πιεμόντε την εταιρεία του. Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 η εταιρεία έχει διεθνή παρουσία και παράγει πώματα πολύπλοκα και ιδιαίτερης αξίας. Το 1998 η εταιρεία παύει να είναι μια οικογενειακή επιχείρηση και μετατρέπεται στον όμιλο Guala Closures. Ο όμιλος ανήκει στην Special Packaging Solutions Investments S.à r.l., θυγατρική της Investindustrial VII L.P., μιας εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών εταιρειών στην Ευρώπη. Η Investindustrial ιδρύθηκε το 1990 και έχει σηκώσει μέχρι σήμερα χρηματοδότηση 13 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Διαβάστε επίσης:

Ideal Holdings: Πουλά την Astir Vitogiannis στην Guala Closures

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News