BUSINESS & FINANCE

Μπαράζ εξαγορών αλλάζει τον κλάδο της πληροφορικής

Μπαράζ εξαγορών αλλάζει τον κλάδο της πληροφορικής

Η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά επιχειρηματικού λογισμικού εντός κι εκτός Ελλάδας, η αξία της οποίας τοποθετείται σε περίπου 60 δισ. ευρώ πανευρωπαϊκά και αναμένεται να ξεπεράσει τα 84 δισ. ευρώ μέχρι το 2029, τροφοδοτεί τις εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών πληροφορικής. Στην Ελλάδα η αγορά λογισμικού για επιχειρηματικές λειτουργίες (π.χ. διαχείριση πελατών και προμηθευτών, αποθήκης, τιμολόγησης κ.τ.λ.) αφορά περίπου 200.000 εταιρείες, με την αξία της να υπολογίζεται σε περίπου μισό δισ. ευρώ, εμφανίζοντας ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Κι αυτό εάν ληφθεί υπόψη ότι η ζήτηση για business software από επιχειρήσεις δεν σχετίζεται μόνο με την ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους, αλλά και με την προσαρμογή σε νέα δεδομένα, όπως, για παράδειγμα, η ψηφιακή κάρτα εργασίας ή η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Σε αυτό το υπόβαθρο εντάσσονται οι πολυάριθμες εξαγορές μικρών και μεσαίων εταιρειών, όπως και μεσαίων επιχειρήσεων από μεγάλους ομίλους. Η πλέον πρόσφατη περιλαμβάνει τη δρομολογούμενη απόκτηση του 53,73% της Entersoft (που ελέγχουν σήμερα 13 μέτοχοί της) από τον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού και το fund Imker Capital, που θα συνοδευθεί με την υποβολή δημόσιας πρότασης για το 100% της εταιρείας πληροφορικής έναντι τιμήματος 240 εκατ. ευρώ. Τo deal, που θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της Επιτροπή Ανταγωνισμού, δημιουργεί νέες συνθήκες ισορροπίας στον κλάδο, ενώ μένει να φανεί εάν η Entersoft και η SoftOne, που θα ελέγχουν οι ίδιοι βασικοί μέτοχοι, η Olympia Group και το Imker Capital, θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν αυτόνομα.

Το σενάριο της συγχώνευσης με τη SoftOne έχει διαψεύσει η Entersoft, αλλά ουδείς θα μπορούσε να αποκλείσει ενδεχόμενη αλλαγή σχεδίων σε μερικούς μήνες. Το μόνο βέβαιο είναι πως βρίσκεται στην κορύφωση η συσπείρωση γύρω από τους μεγάλους παίκτες που είναι αναγκαία προκειμένου να μεγεθυνθούν μικρές ή μεσαίες καινοτόμες επιχειρήσεις, όπως έχει αναφέρει, παλαιότερα, σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SoftOne, Πάνος Μαρτίνης.

Η SoftOne έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους 15 μήνες περίπου τέσσερις συναλλαγές που περιλαμβάνουν, εκτός από την Entersoft, τη Sunsoft (παραγωγή και εγκατάσταση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων για επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας), την Global Sustain (ESG) και την AppSoft (λογισμικό για επιχειρήσεις).

«Τέτοιες εντυπωσιακές επιχειρηματικές κινήσεις, εφόσον, βέβαια, υπάρχει αποκρυσταλλωμένη αναπτυξιακή επιχειρηματική στρατηγική, είναι σημαντικές για τον κλάδο της πληροφορικής αλλά και για το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα. Η ύπαρξη διεθνών επενδυτών στη συμφωνία (σ.σ. για την εξαγορά της Entersoft) είναι επίσης μια αναγνώριση της ποιότητας του ελληνικού επιχειρηματικού λογισμικού με στόχευση στην τεράστια αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η μη οργανική και γρήγορη μεγέθυνση τοπικών εταιρειών σε περιφερειακούς παίκτες βοηθάει την οργανωμένη έξοδο σε ξένες αγορές, τη δημιουργία νέων ψηφιακών καινοτόμων προϊόντων με σημαντική προστιθέμενη αξία, τη χρηματοδότηση έρευνας και την αξιοποίηση νέων τεχνολογικών ευκαιριών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Ειδικά στο κομμάτι των μεσαίων επιχειρήσεων υπάρχουν διεθνώς ευκαιρίες για ποιοτικές, ευέλικτες, εύκολες στη χρήση και πλήρους λειτουργικότητας πλατφόρμες επιχειρηματικού λογισμικού, με λογικές απαιτήσεις σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό από πλευράς χρηστών» εξηγεί στην «Κ» ο Γεώργιος Δουκίδης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι εξαγορές με δέλεαρ το επιχειρηματικό λογισμικό αποτελούν κυρίαρχη τάση διεθνώς. Μία από αυτού του είδους τις συναλλαγές, που έλαβε χώρα το 2023, περιλαμβάνει την απόκτηση προς περίπου 25 δισ. ευρώ από τη Cisco της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανάλυσης μεγάλων δεδομένων Splunk. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εξαγορές επιτρέπουν στις εταιρείες να αποκτήσουν τεχνολογία που δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν οι ίδιες, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να δαπανούν χρήματα για την απόκτησή τους.

Το σκεπτικό αυτό είχε υπαγορεύσει τον Οκτώβριο του 2021 την εξαγορά της Intrasoft από τη δανέζικη Netcompany έναντι τιμήματος 235 εκατ. ευρώ. Η πώληση της Intrasoft, τον Οκτώβριο του 2021, είχε σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας για την εταιρεία που βρισκόταν, επί μακρόν, «υπό την ομπρέλα» της Intracom και εντάχθηκε σε έναν πολυεθνικό όμιλο. Εκτoτε εμφανίζει διαρκώς ρυθμούς ανάπτυξης, έχοντας καταγράψει το 2023, σε ετήσια βάση, αυξημένο κατά 25% κύκλο εργασιών σε 204 εκατ. ευρώ και ενισχυμένη κατά 37% λειτουργική κερδοφορία, σε περίπου 23 εκατ. ευρώ.

Στο πεδίο των εξαγορών κυριαρχεί η Epsilon Net που υπολογίζεται πως από το 2022 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι μικρές ή μεγαλύτερες εξαγορές. Η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας με 7,5%, που θα αυξηθεί στο 20% σε ορίζοντα τριετίας, και η εξαγορά της Singular Logic έχουν αποτελέσει σημεία αναφοράς στη μέχρι τώρα πορεία της.

Ακόμη μία από τις συναλλαγές, που άλλαξαν τους συσχετισμούς στην πληροφορική, περιλαμβάνει την εξαγορά της ιδρυθείσας το 1983 Byte από την Ideal. Η εν λόγω συναλλαγή, της οποίας η αξία είχε διαμορφωθεί σε 60 εκατ. ευρώ, είχε υπάρξει και η μεγαλύτερη του 2022.

Διαβάστε επίσης: 

Entersoft: Το deal με την Olympia εν μέσω μετασχηματισμού του κλάδου πληροφορικής

Νέο σερί εξαγορών στην Πληροφορική

Μπαράζ εξαγορών στον κλάδο της πληροφορικής το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News