ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπαράζ εξαγορών στον κλάδο της πληροφορικής το 2022

Μπαράζ εξαγορών στον κλάδο της πληροφορικής το 2022

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις του 2022 στην Πληροφορική δεν εμφάνισαν την ίδια ένταση σε όρους αξίας σε σύγκριση με άλλα χρόνια. Για παράδειγμα, το 2021 για μία μόνο εξαγορά, αυτή της Intrasoft από τη δανέζικη Netcompany, καταγράφηκε τίμημα 225 εκατ. ευρώ, με την αξία του συνόλου των εξαγορών του 2022 να μην αντιστοιχεί ούτε καν στο μισό του συγκεκριμένου ποσού. Παρ’ όλα αυτά, λίγοι θα αμφισβητούσαν ότι η κινητικότητα που καταγράφηκε το 2022 υπήρξε έντονη και αποτελεί προϊόν των αυξανόμενων ρυθμών ανάπτυξης ενός κλάδου με ισχυρή ζήτηση από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Ταυτόχρονα, η νέα χρονιά θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πρόοδο των ψηφιακών έργων που χρηματοδοτούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια, έως τα τέλη του 2025, βάσει των δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μπαράζ εξαγορών στον κλάδο της πληροφορικής το 2022-1

Η ισχύς εν τη ενώσει

Με τα δεδομένα αυτά, οι επιχειρήσεις Πληροφορικής και Τεχνολογίας επιδιώκουν να είναι σε θέση να ενισχύσουν την παρουσία τους εντός και εκτός Ελλάδας μέσω ενώσεων που φέρνουν ισχύ. Η μεγαλύτερη συναλλαγή του 2022 περιλαμβάνει την εξαγορά της Byte από την Ideal Holdings προς 60 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας στον όμιλο του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου να εντείνει τη δραστηριότητά του στην αγορά της Πληροφορικής. Η Byte διαθέτει χαρτοφυλάκιο, προς υλοποίηση, έργων αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ενα από τα τελευταία deals του 2022 που πέρασε κάτω από το ραντάρ της αγοράς περιλαμβάνει την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας Nimaworks (αναπτύσσει λογισμικό για επιχειρήσεις και αποτελεί εταίρο της αυστραλιανής Atlassian) από τον πολυεθνικό όμιλο Adaptavist έναντι τιμήματος 1,5 εκατ. ευρώ. Τα δύο σχήματα εξειδικεύονται στη διαχείριση υπηρεσιών πληροφορικής (ITSM), μια αγορά της οποίας η αξία τοποθετείται σε 15,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2027.

Συνεργασίες με τράπεζες

Η Epsilon Net υπέγραψε, επίσης, τον Νοέμβριο μνημόνιο συνεργασίας με την Εθνική Τράπεζα, με την τελευταία να εξαγοράζει το 7,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Πληροφορικής έναντι 30 εκατ. ευρώ. Σε τρία χρόνια από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η ΕΤΕ διατηρεί τη δυνατότητα απόκτησης περαιτέρω ποσοστού 7,5%, αποκτώντας πρόσβαση σε ένα ευρύ πελατολόγιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπολογίζονται στις 125.000. Ως εκ τούτου, η τράπεζα διευρύνει τις τραπεζικές εργασίες της και τις χρηματοδοτήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αποκτά πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της συνεργασίας που έχουν με 16.000 λογιστικά γραφεία και τα οποία χρησιμοποιούν εφαρμογές της Epsilon Νet. Η συναλλαγή επιτρέπει την απευθείας διασύνδεση των εφαρμογών ERP της Epsilon Νet με τα συστήματα της ΕΤΕ αξιοποιώντας την εξελιγμένη Open Banking πλατφόρμα της στην περιοχή του Embedded Finance. Τραπεζικές υπηρεσίες και προϊόντα θα διατίθενται τόσο στις 125.000 επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν τα συστήματα της Epsilon Νet, όσο και σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις-πελάτες της ΕΤΕ, αλλά και στις ελληνικές επιχειρήσεις γενικότερα. Οι τράπεζες είναι από τις πρώτες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που επένδυσαν στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και υπηρεσιών τους, με την ψηφιακή τραπεζική να αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής τους εδώ και δεκαετίες.

Η Epsilon Net πραγματοποίησε το 2022 και εξαγορές, επενδύοντας σε καθετοποιημένους κλάδους. Συγκεκριμένα, προς 98 χιλ. ευρώ, απέκτησε το 70% της αγγλικής εταιρείας Hotel Availabilities που αναπτύσσει συστήματα εξειδικευμένου λογισμικού (channel manager) για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Επίσης, έναντι 220 χιλ. ευρώ και 180 χιλ. ευρώ απέκτησε το 55% των εταιρειών BookOnlineNow και HotelonCloud που αποτελεί στρατηγικό διανομέα της πρώτης στο εξωτερικό.

Ακόμη, έχει εξαγοράσει προς 1,68 εκατ. ευρώ τo 60% της πλατφόρμας οικονομικής ενημέρωσης Taxheaven, όπως και το 51% της εταιρείας (500.000 ευρώ) που δραστηριοποιείται και στον τομέα της διαφήμισης Digital 4U και το 100% της CSA (2,73 εκατ.) που αναπτύσσει εξειδικευμένες λύσεις πληροφορικής και συστήματα αυτοματισμού για φαρμακεία και διανομείς φαρμάκου.

Με στόχο και την ενοποίηση των λύσεων πληροφορικής η SoftOne του ομίλου Olympia προχώρησε, έναντι περίπου 2 εκατ. ευρώ, στην εξαγορά από τον όμιλο ΟΤΕ του 61,73% της cosmoONE, όπως και του 100% της Impact. Η συγκεκριμένη συναλλαγή επιτρέπει τη δημιουργία του μεγαλύτερου παρόχου υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης και αυτοματοποίησης της διαδικασίας ανταλλαγής ψηφιακών εγγράφων (EDI).

Είσοδος σε νέες αγορές

Επιδιώκοντας την είσοδό της σε νέους τομείς, σε σειρά εξαγορών προχώρησε και η Entersoft. Εναντι τιμήματος 1,8 εκατ. ευρώ εξαγόρασε από τη Smartware International τέσσερα λογισμικά με τα αντίστοιχα σήματα και πελατολόγιο που απευθύνονται στον κλάδο υγείας και τα φαρμακεία, όπως και δύο ακόμη (συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων σημάτων) που σχετίζονται με τη λιανική. Επίσης, προς 3 εκατ. ευρώ απέκτησε το 75% της ρουμανικής εταιρείας επιχειρηματικού λογισμικού BIT Software, κίνηση που της επιτρέπει να κατακτήσει το μερίδιό της στην αγορά επιχειρηματικού λογισμικού στη Ρουμανία. Στο χαρτοφυλάκιό της ακόμη πρόσθεσε, προς 1,3 εκατ. ευρώ, τη λαρισινή εταιρεία πληροφορικής Logon που υλοποιεί λογισμικό για επιχειρήσεις.

Η λίστα των εξαγορών του 2022 περιλαμβάνει την εξαγορά από την Performance Technologies, προς 1,8 εκατ. ευρώ, του 60% της Adaptera που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών πληροφορικής. Οπως και την απόκτηση της γερμανικής Cloudideas έναντι 920 χιλ. ευρώ από τη Real Consulting.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πληροφορική: Η έλλειψη στελεχών απειλεί την υλοποίηση ψηφιακών έργων

Την ελληνική Nimaworks εξαγόρασε η Adaptavist έναντι 1,5 εκατ. ευρώ

19 εξαγορές ελληνικών startup το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News