Business & Finance Παρασκευή 22/03/2024, 07:45
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μοτοδυναμική: Το φετινό πλάνο για μεγαλύτερα μερίδια σε Sixt, Yamaha και Porsche

Μοτοδυναμική: Το φετινό πλάνο για μεγαλύτερα μερίδια σε Sixt, Yamaha και Porsche

Ρεκόρ κερδοφορίας και πωλήσεων κατέγραψε ο όμιλος Μοτοδυναμική για το 2023, με τις πωλήσεις να φθάνουν τα €170 εκατ. και τα καθαρά κέρδη τα €11,5 εκατ.

Όπως αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης, όλες οι επιμέρους δραστηριότητες συνεισέφεραν στην κερδοφόρα ανάπτυξη του ομίλου καθώς οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Yamaha (δίκυκλα & προϊόντα θάλασσας σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία): €75,8 εκατ. (+22,4%)
  • Porsche: €40,2 εκατ. (+50,1%)
  • Sixt: €41,4 εκατ. από ενοικιάσεις (+7,9%) και €12,5 εκατ. από πωλήσεις αυτοκινήτων

Κατά το 2023, το μακροπρόθεσμο ενεργητικό του ομίλου ανήλθε στα €62,3 εκατ. (εξαιρώντας την επίδραση του ΔΠΧΑ 16) παρουσιάζοντας αύξηση 14,8% έναντι του 2022. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις επενδύσεις σε στόλο προς ενοικίαση (Sixt) και στην σημαντική επένδυση και αναβάθμιση στο Porsche Center Athens στην Μεταμόρφωση.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου αυξήθηκε κατά €7,3 εκατ. και ανήλθε στα €26,3 εκατ. στις 31.12.2023. Οι
θετικές λειτουργικές χρηματοροές του ομίλου καθώς και οι υφιστάμενες πιστωτικές γραμμές του ομίλου
χρηματοδότησαν την εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας της θυγατρικής Lion Rental (€7,7 εκατ.) και τις
επενδύσεις στον στόλο αυτοκινήτων της Sixt κρατώντας τον δείκτη Net Debt/EBITDA στο 0.9 για το 2023.

Η ανοδική πορεία των ενοικιάσεων

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Πάρης Κυριακόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι ισχυρές επιδόσεις του 2023 οφείλονται «στην δυναμική ανάπτυξη των επιμέρους αγορών που δραστηριοποιούμαστε, στην γενική ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και σε συγκεκριμένες ενέργειες που οδήγησαν σε ανάκτηση μεριδίου αγοράς».

Σημείωσε ότι η ενοικίαση αυτοκίνητων συνέχισε την σημαντική ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, με τον εισερχόμενο τουρισμό να διαγράφει εξαιρετική πορεία και τις αφίξεις να υπερβαίνουν σημαντικά αυτές του 2019.

Η κερδοφορία της δραστηριότητας επιστρέφει σε μια κανονικότητα και παραμένει πολύ υγιής. Τα έσοδα από τις ενοικιάσεις αυτοκίνητων το 2023 αυξήθηκαν κατά 7,9%, με περισσότερες κρατήσεις, αλλά και μειωμένη μέση τιμή σε σχέση με το 2022.

Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν και οι πωλήσεις παγίων, με την ομάδα να εκμεταλλεύεται την καλή αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και με στοχευμένες ενέργειες να καταγράφει σημαντική κερδοφορία.

Προοπτικές

Ο Όμιλος αναμένει και για τη φετινή χρονιά ουσιώδη ανάπτυξη και αύξηση των οικονομικών μεγεθών του. Οι αγορές δίκυκλων και αυτοκινήτων συνεχίζουν τη θετική τους πορεία στην αρχή του έτους. Οι προβλέψεις της διοίκησης για τους εισερχόμενους επισκέπτες στην χώρα μας είναι θετικές και ο προγραμματισμός της εταιρείας είναι για μια ακόμα πολύ δυνατή τουριστική σεζόν. Η πίεση στις τιμές αναμένεται να συνεχιστεί, με την Μοτοδυναμική να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους και την απόδοση στα Ίδια Κεφάλαια. Σημειώνει ωστόσο ότι, πιθανή κλιμάκωση των γεωπολιτικών γεγονότων στην Ουκρανία ή στην Μέση Ανατολή ενδέχεται να οδηγήσει σε περεταίρω επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και σε πίεση στις αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Η μερική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αναμένεται να φέρει και μείωση επιτοκίων.

Sixt: νέοι σταθμοί και αύξηση του στόλου

Η διοίκηση εξετάζει νέους σταθμούς και αύξηση του στόλου, με στόχο να αυξήσει περαιτέρω τη θέση της στην κατηγορία. Υπογραμμίστηκε ότι ο ανταγωνισμός παραμένει, όπως και η πίεση στις τιμές. Στην αγορά υπάρχουν αυτοκίνητα, καθώς τελείωσαν τα προβλήματα που υπήρχαν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κυριακόπουλος στο conference call, «είναι ευκαιρία να μειώσουμε το μέσο κόστος του στόλου μας, ωστόσο το ίδιο μπορούν και οι ανταγωνιστές μας». Επίσης η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει επιλεκτικά στο Sixt+, τη συνδρομητική υπηρεσία που θα συνεχίσει να την αναπτύσσει.

Yamaha: θα επενδύσει στη λιανική της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας

Στόχος της εταιρείας είναι να κερδίσει μερίδιο αγοράς σε συγκεκριμένες κατηγορίες σε δίκυκλα (σειρές NMAX & XMAX) και προϊόντα θαλάσσης. Ο κ. Κυριακόπουλος πρόσθεσε ότι «θα αρχίσουμε να επενδύουμε σημαντικά στη λιανική σε Ρουμανία και Βουλγαρία (τουλάχιστον από ένα σημείο σε κάθε χώρα), είτε μόνοι μας, είτε με συνεργάτες, αλλά και σε δύο περιοχές στην Ελλάδα που δεν είχαμε παρουσία. Οι επενδύσεις
προγραμματίζονται να ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά.

Porsche: Υψηλότερα ο πήχης χάρη σε Macan και νέο Cayenne

Η διοίκηση στάθηκε στο Macan, το νέο ηλεκτρικό SUV Porsche, για το οποίο ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε ότι «το περιμένουμε, χωρίς να έχουμε καταφέρει να το φέρουμε στην Ελλάδα. Πάντως ήδη κάποιοι πελάτες το έχουν παραγγείλει, βλέποντας μόνο τις φωτογραφίες του». Εξάλλου το 2024 θα είναι η πρώτη full χρονιά για το νέο Cayenne. Σημειώνεται ακόμη ότι ολοκληρώθηκε πέρυσι η επένδυση στο Porsche Centre Athens, το οποίο έχει σημαντική επισκεψιμότητα. Τέλος, για τη διετία 2025-2026 η εταιρεία σχεδιάζει περαιτέρω επενδύσεις σε Θεσσαλονίκη και νότια Αθήνα.

Προτεραιότητα η αειφόρος ανάπτυξη

Τέλος, στο conference call υπογραμμίστηκε από τη διοίκηση ότι βασικό κομμάτι της στρατηγικής της εταιρείας είναι η αειφόρος ανάπτυξη.

Όραμα: η αειφόρος κινητικότητα χωρίς περιορισμούς, χωρίς σύνορα.
Σκοπός: η δημιουργία συναισθημάτων και μετασχηματισμός ζωών μέσω περιπέτειας, εξερεύνησης και
ανθρώπινης επαφής
Αποστολή: θεματοφύλακες συγκεκριμένων brands που να γίνουν πρώτη επιλογή στην καρδιά και στο μυαλό
των πελατών της.
Αξίες: ακεραιότητα εμπιστοσύνη, σεβασμός και αριστεία. Το βασικό κομμάτι της αξίας είναι οι σχέσεις με όλα τα συνδεδεμένα μέρη: προμηθευτές, πελάτες και συνεργάτες, εντός και εκτός Μοτοδυναμικής

Σημειώθηκε ότι η εταιρεία μπήκε στον δείκτη Athex ESG με score 57%, το οποίο η διοίκηση στοχεύει να
βελτιώσει έχοντας ως πυλώνες στρατηγικής:

  • Αποτύπωμα στο διοξείδιο άνθρακα, ανακύκλωση, χρήση νερού
  • Επένδυση σε λύσεις κινητικότητας μηδενικού ή χαμηλού αποτυπώματος διοξειδίου άνθρακα
  • Κοινωνική στρατηγική με εστίαση σε 5 άξονες: οδική ασφάλεια, χορηγίες σε αθλητές, άτομα με
    δυσκολίες κινητικότητας, παιδεία, προστασία και αναβάθμιση περιβάλλοντος
  • Εστίαση στον δείκτη Social Return of investment (SROI)

Τέλος, η Μοτοδυναμική υλοποιεί δράσεις για το Fit for 55.

Διαβάστε επίσης: 

Agrino: Μπήκε στα chips – Εστιάζει σε added value προϊόντα

Καφεκοπτεία Λουμίδη: Ξεκίνησε πουλώντας καφέ με κάρα – Η τρίτη γενιά και ο νέος espresso

P&G Ελλάς: Πού οφείλονται οι αντίθετες πορείες για τζίρο και κερδοφορία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News