Business & Finance Παρασκευή 1/03/2024, 12:52
ΕΣΑ

Εκπτώσεις: 7 στις 10 επιχειρήσεις με χαμηλότερο τζίρο φέτος – Οι μισές χωρίς σύνδεση POS

Εκπτώσεις: 7 στις 10 επιχειρήσεις με χαμηλότερο τζίρο φέτος – Οι μισές χωρίς σύνδεση POS

Ίδιο ή χειρότερο τζίρο είδε κατά τη διάρκεια των φετινών χειμερινών εκπτώσεων η πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικου Συλλόγου Αθηνών σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που επισημαίνει ότι ιδίως τα μικρά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας επιβαρύνθηκαν από τις περισσότερες πορείες και τις διαδηλώσεις στο συγκεκριμένο διάστημα. Ωστόσο, επικρατεί σχετική αισιοδοξία για αύξηση των πωλήσεων στο επόμενο εξάμηνο.

Αναλυτικά, το 43,8% σε ευρύ δείγμα καταστημάτων δήλωσε μείωση τζίρου, ενώ 19,3% ανέφερε ίδια ταμεία. Αντιθέτως, ένα 35,9% είδε αύξηση τζίρου στις φετινές εκπτώσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες, 29/2. Διαφοροποιήσεις παρατηρούνται και στο μέγεθος της πτώσης ή της ανόδου αντίστοιχα: δηλαδή οι περισσότεροι από όσους δήλωσαν χαμηλότερο κύκλο εργασιών φέτος (22% του συνόλου) παρατήρησε συρρίκνωση μικρότερη του 10%. Αντίστοιχα, η πλειονότητα όσων είδαν μεγαλύτερο τζίρο (30%) είδε άνοδο έως 10%.

Εκπτώσεις: 7 στις 10 επιχειρήσεις με χαμηλότερο τζίρο φέτος – Οι μισές χωρίς σύνδεση POS-1

Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, το 18,1% δήλωσε ότι ο τζίρος ήταν χειρότερος φέτος, το 19,6% είδε ίδιο περίπου τζίρο και το 35% είδε αυξημένο τζίρο στην περίοδο των εκπτώσεων. Το υπολειπόμενο ποσοστό είτε δεν διαθέτει λειτουργικό e-shop είτε δεν απάντησε.

Η πλειονότητα των καταστημάτων πάντως επεσήμανε πως πρέπει να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός και το αυξημένο λειτουργικό κόστος των καταστημάτων λιανικής, που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΣΑ, τα καταστήματα εξέφρασαν προβληματισμούς για το αυξημένο ηλεκτρονικό γραφειοκρατικό κόστος και τις χαμένες παραγωγικές ώρες για την εφαρμογή και παρακολούθηση των νέων συστημάτων, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η σύνδεση του POS με την ΑΑΔΕ κλπ.

Πάντως, οι προσδοκίες των επιχειρηματιών ανακάμπτουν, με το 46,6% των ερωτηθέντων να αναμένει αύξηση των πωλήσεων το επόμενο εξάμηνο έναντι 26,5% τον περασμένο Αύγουστο και 61,3% τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι μισοί χωρίς λειτουργική σύνδεση POS

Σε 410 σημεία πώλησης, συμπεριλαμβανομένων αυτοαπασχολούμενων, μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, αλυσίδων καταστημάτων και καταστημάτων σε mall σε ολόκληρη την Αθήνα, το 51% δηλώνει ότι δεν έχει ακόμη λειτουργική σύνδεση του POS με την ΑΑΔΕ. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος (26,1% του συνόλου) το αποδίδει στον πάροχο, ενώ μια αντίστοιχα μεγάλη μερίδα (24,9% του συνόλου) δηλώνει απλώς ότι δεν είναι έτοιμη. Αντιθέτως, το 47,8% δηλώνει πως η σύνδεση είναι ήδη λειτουργική. 

Εκπτώσεις: 7 στις 10 επιχειρήσεις με χαμηλότερο τζίρο φέτος – Οι μισές χωρίς σύνδεση POS-2

Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή κάρτα, το 77,5% δηλώνει ενημερωμένο για τη λειτουργία της και για τις κυρώσεις που ισχύουν από την 2η Μαΐους του 2024. Το 18,6% δηλώνει πως δεν είναι ενημερωμένο και το υπολειπόμενο 3,9% δεν απάντησε.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των καταστημάτων του δείγματος (68,3%) ανήκει στην κατηγορία Ένδυση – Υπόδηση – Αξεσουάρ, η οποία έχει πρωτεύοντα ρόλο στην εκπτωτική περίοδο. Επίσης, το 58,8% των σημείων πώλησης του δείγματος λειτουργεί στα όρια του Δ. Αθηναίων.

Ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α, Σταύρος Καφούνης, δήλωσε σχετικά: «Η έρευνα – θεσμός του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών η οποία πραγματοποιείται σε εξαμηνιαία βάση σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έρχεται να επιβεβαιώσει όλα αυτά που καθημερινά κατέγραφαν τα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων. Δυστυχώς, σχεδόν 7 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις από το πραγματικά εντυπωσιακό δείγμα που και φέτος ξεπέρασε τα 400 σημεία σε όλη την Αττική, κατέγραψαν χειρότερες πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ λίγο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα. Επίσης, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στον τεράστιο προβληματισμό που προκαλεί η ασφυκτική προθεσμία διασύνδεσης με τα POS, όπως και η επικείμενη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει ανεβάσει ψηλά στη δημόσια συζήτηση τα δύο αυτά θέματα και υποχρεωτικά θα παρεμβαίνει δυναμικά προς την σωστή εφαρμογή τους, απαιτώντας ταυτόχρονα τον εξορθολογισμό των αιωρούμενων τιμωρητικών προστίμων. Επειδή όμως ως κλάδος θέλουμε να βλέπουμε πάντα τη θετική πλευρά, σημειώνουμε την βελτίωση του δείκτη αισιοδοξίας, ο οποίος φαίνεται να καταγράφει ρεκόρ, κάτι που δείχνει πως οι περισσότεροι συνάδελφοι ευελπιστούν σε ένα καλύτερο αύριο. Για αυτό κι εμείς, θα στηρίξουμε τις αυξήσεις των μισθών, οι οποίες όμως θα πρέπει να συνδυάζονται με μείωση του υπέρογκου μη μισθολογικού κόστους, την οριστική κατάργηση των μνημονιακών βαρών και, βέβαια, τη σωστή εφαρμογή του νόμου ο οποίος δεν επιτρέπει να κλείνει άσκοπα το κέντρο και να «νεκρώνει» η επιχειρηματική -και όχι μόνο- ζωή του μεγαλύτερου εργοδότη της ελληνικής οικονομίας»

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Λιανεμπόριο: Άλμα τζίρου 7,3% τον Δεκέμβριο

Συγκέντρωση στο λιανεμπόριο: Κλείνουν οι μικροί, μειώνεται η απασχόληση

«Πρωταθλήτρια» η Αττική στην αύξηση τζίρου στο λιανικό εμπόριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News