Business & Finance Πέμπτη 1/02/2024, 09:43
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλη ζήτηση στη δημόσια προσφορά του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος

Μεγάλη ζήτηση στη δημόσια προσφορά του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος

Υψηλή ζήτηση καταγράφει η αρχική δημόσια εγγραφή του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, με το Bloomberg να μεταδίδει ότι η ζήτηση ξεπέρασε το ύψος του deal μόλις μερικές ώρες μετά το άνοιγμα των βιβλίων.

Η προσφορά των 90 εκατ. μετοχών θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 738 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Με το χρηματιστήριο της Αθήνας να μην έχει δει μια μεγάλη νέα είσοδο πάνω από το φράγμα του 1 δισ.  ευρώ από την PC Systems το 2000, υπάρχουν ελπίδες ότι η σχεδιαζόμενη πώληση του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ελλάδας, του Ελευθέριος Βενιζέλος, θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν καταλύτης για περισσότερα deals», σημειώνει το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι το εύρος τιμής διάθεσης έχει καθοριστεί από 7 έως 8,2 ευρώ ανά μετοχή. Στις 2 Φεβρουαρίου θα γίνει η ανακοίνωση για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης στο ημερήσιο δελτίο τιμών του Χρηματιστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία διοικείται και λειτουργεί ως εμπορική επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα, με το Δημόσιο να κατέχει το 55% των μετοχών, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 30% και του Υπερταμείου που κατέχει το 25%.

Η Avialliance, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος, κατέχει σήμερα λίγο πάνω από το 40% και η οικογένεια Κοπελούζου περίπου το 5%.

Η δημόσια προσφορά συνίσταται σε δευτερογενή πώληση όλων των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ (30%) σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και επιλέξιμους διεθνείς θεσμικούς. Ο ΔΑΑ δεν θα αντλήσει νέα κεφάλαια. Η Avialliance έχει δικαίωμα αγοράς του 10% της έκδοσης και η οικογένεια Κοπελούζου του 1%.

Η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και PSP Investments (που ελέγχει συνολικά το 40% και το management) προβλέπει το δικαίωμα της δεύτερης να αποκτήσει, κατά την εισαγωγή των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στο χρηματιστήριο, το προαναφερθέν επιπλέον ποσοστό 10%, αλλά με εύλογο υπερτίμημα (premium) σε σχέση με την τιμή της μετοχής που θα διαμορφωθεί κατά τη δημόσια εγγραφή.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ξεκίνησε η δημόσια προσφορά για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Το χρονοδιάγραμμα

Επ. Κεφαλαιαγοράς: «Πράσινο» στο ενημερωτικό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: Δημόσια προσφορά για το 30% του ΤΑΙΠΕΔ – Τον Φεβρουάριο στο ΧΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News