Business & Finance Πέμπτη 25/01/2024, 11:08
BUSINESS & FINANCE

Ξεκίνησε η δημόσια προσφορά για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Το χρονοδιάγραμμα

Ξεκίνησε η δημόσια προσφορά για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Το χρονοδιάγραμμα

Ξεκίνησε η δημόσια προσφορά για τις μετοχές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), η οποία βάσει χρονοδιαγράμματος πρόκειται να ολοκληρωθεί την 1η Φεβρουαρίου του 2024, με τον καθορισμό της τιμής διάθεσης να γίνεται την ίδια ημέρα. Το εύρος τιμής διάθεσης έχει καθοριστεί από 7 έως 8,2 ευρώ ανά μετοχή. Στις 2 του μηνός θα γίνει η ανακοίνωση για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης στο ημερήσιο δελτίο τιμών του Χρηματιστηρίου.

Αναλυτικά αποτελέσματα σχετικά με την εξέλιξη της ελληνικής δημόσιας προσφοράς θα ανακοινωθούν στις 6 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα αποδεσμευθούν και τα δεσμευμένα κεφάλαια των ιδιωτών επενδυτών και θα ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των κοινών μετοχών. Αυτή σχεδιάζεται να ξεκινήσει στις 7 Φεβρουαρίου. Ως τελευταία ημέρα για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης πώλησης μετοχών έχει προσδιοριστεί η 15η Μαρτίου. Διεθνείς ανάδοχοι και συντονιστές της έκδοσης είναι η Bank of America και η Morgan Stanley.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα:

Διαπίστωση από την Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του ΧΑ, της κατ’ αρχήν συνδρομής των προϋποθέσεων για την εισαγωγή των Κοινών Μετοχών της Εταιρείας στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. 23 Ιανουαρίου 2024
Έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την ΕΚ. 24 Ιανουαρίου 2024
Δημοσίευση του Ενημερωτικού Δελτίου στην ιστοσελίδα της Εταιρείας, του Πωλητή Μετόχου, των Ελλήνων Αναδόχων και του ΧΑ. 24 Ιανουαρίου 2024
Δημοσίευση ανακοίνωσης για τη διαθεσιμότητα του Ενημερωτικού Δελτίου στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του ΧΑ, των Συντονιστών της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και στην ιστοσελίδα της Εταιρείας και του Πωλητή Μετόχου. 24 Ιανουαρίου 2024
Δημοσίευση ανακοίνωσης για την πρόσκληση του επενδυτικού κοινού για συμμετοχή στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του ΧΑ και στην ιστοσελίδα της Εταιρείας, του Πωλητή Μετόχου και των Συντονιστών της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς. 24 Ιανουαρίου 2024
Έναρξη της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς. 25 Ιανουαρίου 2024
Λήξη της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς.  1 Φεβρουαρίου 2024
Καθορισμός της Τιμής Διάθεσης 1 Φεβρουαρίου 2024
Δημοσίευση ανακοίνωσης για τον καθορισμό της Τιμής Διάθεσης στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του ΧΑ και στην ιστοσελίδα της Εταιρείας και του Πωλητή Μετόχου. 2 Φεβρουαρίου 2024
Δημοσίευση αναλυτικής ανακοίνωσης σχετικά με το αποτέλεσμα της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του ΧΑ και στην ιστοσελίδα της Εταιρείας και του Πωλητή Μετόχου. 6 Φεβρουαρίου 2024
Αποδέσμευση δεσμευμένων κεφαλαίων των Ιδιωτών Επενδυτών και ημέρα πληρωμής για όλους τους επενδυτές. 6 Φεβρουαρίου 2024
Δημοσίευση της ανακοίνωσης που αναφέρει την Ημερομηνία Έναρξης Διαπραγμάτευσης των Κοινών Μετοχών στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα της Εταιρείας και του Πωλητή Μετόχου. 6 Φεβρουαρίου 2024
Έναρξη διαπραγμάτευσης των Κοινών Μετοχών. 7 Φεβρουαρίου 2024
Έναρξη της Περιόδου Σταθεροποίησης. 7 Φεβρουαρίου 2024
Τέλος της Περιόδου Σταθεροποίησης (όχι αργότερα από). 7 Μαρτίου 2024
Τελευταία Ημέρα για την άσκηση του Δικαιώματος Προαίρεσης Πώλησης 15 Μαρτίου 2024

Όπως έγραφε το MR νωρίτερα, η εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά (από πλευράς συνολικών εσόδων) στην Ελλάδα τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ μεταξύ άλλων, ενέκρινε την προσφορά της συμμετοχής του, ποσοστού 30% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας, που αντιστοιχεί σε 90.000.000 υφιστάμενες κοινές ονομαστικές με δικαίωμα ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 1,00 ευρώ η καθεμία (οι «Προσφερόμενες Μετοχές») μέσω συνδυασμένης προσφοράς αποτελούμενης από την Ελληνική Δημόσια Προσφορά και από μία προσφορά σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδας, βάσει ιδιωτικής τοποθέτησης (η «Θεσμική (Διεθνής Προσφορά»), στο πλαίσιο της εισαγωγής των Κοινών Μετοχών προς διαπραγμάτευση στη Ρυθμιζόμενη Αγορά Αξιών του ΧΑ.

Πιο συγκεκριμένα, οι Προσφερόμενες Μετοχές θα προσφερθούν αρχικά στην Ελληνική Δημόσια  Προσφορά και τη Θεσμική (Διεθνή) Προσφορά ως εξής: (i) 12.545.455 Προσφερόμενες Μετοχές θα προσφερθούν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά και (ii) 72.272.727 Προσφερόμενες Μετοχές θα  προσφερθούν στη Θεσμική (Διεθνή) Προσφορά. Σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, ο Πωλητής Μέτοχος δύναται να πωλήσει στους επενδυτές έως και 5.181.818 μετοχές επιπρόσθετης κατανομής, ως  εξής: (i) στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά μέχρι 954.545 μετοχές επιπρόσθετης κατανομής και (ii) στη Θεσμική (Διεθνή) Προσφορά μέχρι 4.227.273 μετοχές επιπρόσθετης κατανομής.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία διοικείται και λειτουργεί ως εμπορική επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα, με το Δημόσιο να κατέχει το 55% των μετοχών, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 30% και του Υπερταμείου που κατέχει το 25%.

Η Avialliance, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος, κατέχει σήμερα λίγο πάνω από το 40% και η οικογένεια Κοπελούζου περίπου το 5%.

Η δημόσια προσφορά συνίσταται σε δευτερογενή πώληση όλων των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ (30%) σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και επιλέξιμους διεθνείς θεσμικούς. Ο ΔΑΑ δεν θα αντλήσει νέα κεφάλαια. Η Avialliance έχει δικαίωμα αγοράς του 10% της έκδοσης και η οικογένεια Κοπελούζου του 1%.

Η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και PSP Investments (που ελέγχει συνολικά το 40% και το management) προβλέπει το δικαίωμα της δεύτερης να αποκτήσει, κατά την εισαγωγή των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στο χρηματιστήριο, το προαναφερθέν επιπλέον ποσοστό 10%, αλλά με εύλογο υπερτίμημα (premium) σε σχέση με την τιμή της μετοχής που θα διαμορφωθεί κατά τη δημόσια εγγραφή.

Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες συνοπτικές οικονομικές καταστάσεις εννεαμήνου (Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023) που συντάχθηκαν με σκοπό την εισαγωγή στο Χ.Α. και τη διανομή προσωρινού μερίσματος για τη χρήση, ο ΔΑΑ είχε έσοδα 436 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% έναντι των 357 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν στα 322 εκατ. από τα 248 εκατ. το εννεάμηνο του 2022, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 42%, στα 188 εκατ. από 132 εκατ. στο εννεάμηνο του 2022.

Ο ΔΑΑ έχει προγραμματίσει κλιμακωτό επενδυτικό σχέδιο τριών φάσεων για αύξηση της δυναμικότητας εξυπηρέτησης επιβατών. Η εταιρεία που έχει τη σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» έως το 2046 «σκοπεύει να υλοποιήσει επέκταση των εγκαταστάσεών του σε τρεις φάσεις, βάσει προσυμφωνημένου χωροταξικού σχεδίου, που έχει στόχο την αύξηση της χωρητικότητας των τερματικών σταθμών στα 50 εκατ. επιβάτες ετησίως έως το 2046».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Επ. Κεφαλαιαγοράς: «Πράσινο» στο ενημερωτικό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: Δημόσια προσφορά για το 30% του ΤΑΙΠΕΔ – Τον Φεβρουάριο στο ΧΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News