ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προσεγγίζει ΧΑ το «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Από σήμερα η δημόσια προσφορά

Προσεγγίζει ΧΑ το «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Από σήμερα η δημόσια προσφορά

Εγκρίθηκε την Τετάρτη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια εγγραφή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν άμεσα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει το ενημερωτικό δελτίο, η έναρξη της δημόσιας προσφοράς που απευθύνεται στην ελληνική αγορά θα ξεκινήσει σήμερα, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, και θα ολοκληρωθεί την 1η Φεβρουαρίου. Ο καθορισμός της τιμής διάθεσης θα γίνει εκείνη την ημέρα, δηλαδή την 1η Φεβρουαρίου, ενώ την επομένη, 2 του μηνός, θα γίνει η ανακοίνωση για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης στο ημερήσιο δελτίο τιμών του Χρηματιστηρίου. Αναλυτικά αποτελέσματα σχετικά με την εξέλιξη της ελληνικής δημόσιας προσφοράς θα ανακοινωθούν στις 6 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα αποδεσμευθούν και τα δεσμευμένα κεφάλαια των ιδιωτών επενδυτών και θα ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των κοινών μετοχών. Αυτή σχεδιάζεται να ξεκινήσει στις 7 Φεβρουαρίου. Ως τελευταία ημέρα για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης πώλησης μετοχών έχει προσδιοριστεί η 15η Μαρτίου. Διεθνείς ανάδοχοι και συντονιστές της έκδοσης είναι η Bank of America και η Morgan Stanley. Η εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά (από πλευράς συνολικών εσόδων) στην Ελλάδα τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια.

Η εταιρεία διοικείται και λειτουργεί ως εμπορική επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα, με το Δημόσιο να κατέχει το 55% των μετοχών, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 30% και του Υπερταμείου που κατέχει το 25%.

Η Avialliance, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος, κατέχει σήμερα λίγο πάνω από το 40% και η οικογένεια Κοπελούζου περίπου το 5%.

Η δημόσια προσφορά συνίσταται σε δευτερογενή πώληση όλων των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ (30%) σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και επιλέξιμους διεθνείς θεσμικούς. Ο ΔΑΑ δεν θα αντλήσει νέα κεφάλαια. Η Avialliance έχει δικαίωμα αγοράς του 10% της έκδοσης και η οικογένεια Κοπελούζου του 1%.

Η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και PSP Investments (που ελέγχει συνολικά το 40% και το management) προβλέπει το δικαίωμα της δεύτερης να αποκτήσει, κατά την εισαγωγή των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στο χρηματιστήριο, το προαναφερθέν επιπλέον ποσοστό 10%, αλλά με εύλογο υπερτίμημα (premium) σε σχέση με την τιμή της μετοχής που θα διαμορφωθεί κατά τη δημόσια εγγραφή.

Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες συνοπτικές οικονομικές καταστάσεις εννεαμήνου (Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023) που συντάχθηκαν με σκοπό την εισαγωγή στο Χ.Α. και τη διανομή προσωρινού μερίσματος για τη χρήση, ο ΔΑΑ είχε έσοδα 436 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% έναντι των 357 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν στα 322 εκατ. από τα 248 εκατ. το εννεάμηνο του 2022, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 42%, στα 188 εκατ. από 132 εκατ. στο εννεάμηνο του 2022.

Ο ΔΑΑ έχει προγραμματίσει κλιμακωτό επενδυτικό σχέδιο τριών φάσεων για αύξηση της δυναμικότητας εξυπηρέτησης επιβατών. Η εταιρεία που έχει τη σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» έως το 2046 «σκοπεύει να υλοποιήσει επέκταση των εγκαταστάσεών του σε τρεις φάσεις, βάσει προσυμφωνημένου χωροταξικού σχεδίου, που έχει στόχο την αύξηση της χωρητικότητας των τερματικών σταθμών στα 50 εκατ. επιβάτες ετησίως έως το 2046».

Διαβάστε επίσης: 

ΔΑΑ: Το χρονοδιάγραμμα της ελληνικής δημόσιας προσφοράς

Επ. Κεφαλαιαγοράς: «Πράσινο» στο ενημερωτικό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: Δημόσια προσφορά για το 30% του ΤΑΙΠΕΔ – Τον Φεβρουάριο στο ΧΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News