ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέες πωλήσεις ακινήτων σχεδιάζει η Prodea

Νέες πωλήσεις ακινήτων σχεδιάζει η Prodea

Διακριτό ρόλο θα έχει εφεξής η δραστηριότητα πώλησης επιλεγμένων ακινήτων του χαρτοφυλακίου της Prodea Investments, καθώς η εισηγμένη προχωράει στον σταδιακό εξορθολογισμό του, ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοσή του και να καταστεί περισσότερο πράσινο. Η εισηγμένη έχει ήδη εξασφαλίσει έσοδα 500 εκατ. ευρώ από πωλήσεις ακινήτων της, από το 2019 μέχρι και σήμερα, έχοντας μάλιστα εγγράψει κέρδη 80 εκατ. ευρώ από τη διαδικασία αυτή. Παράλληλα, σχεδιάζει να συνεχίσει τις πωλήσεις συγκεκριμένων κατηγοριών ακινήτων, που δεν εξυπηρετούν τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας. Στο επίκεντρο των πωλήσεων των επόμενων μηνών και ετών θα βρεθούν τα πιο παλιά και ενεργοβόρα ακίνητα του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Prodea, συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Για παράδειγμα, το 2024 θα διερευνηθεί το πιθανό αγοραστικό ενδιαφέρον για την πώληση του χαρτοφυλακίου 25 ακινήτων που διαθέτει η Prodea στην Ιταλία. Πρόκειται για κτίρια συνολικής εμπορικής αξίας 402 εκατ. ευρώ και μεικτής εκμισθώσιμης επιφανείας 192.000 τ.μ. Αφορούν κυρίως κτίρια γραφείων, ενώ η πληρότητα διαμορφώνεται σε 73,6%, σύμφωνα με πρόσφατη παρουσίαση της εισηγμένης. Εφόσον προχωρήσει και η εν λόγω πώληση, η εισηγμένη θα έχει αντλήσει έσοδα άνω των 900 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις ακινήτων που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία σχεδιάζει να προβεί και σε τροποποίηση της λογιστικής αποτύπωσης της δραστηριότητας των πωλήσεων ακινήτων της, καθώς τη θεωρεί πλέον «συνήθη και επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα», που θα έχει και συνέχεια τα επόμενα χρόνια. Η πιο πρόσφατη συμφωνία πώλησης ακινήτων αφορά την πώληση ενός χαρτοφυλακίου 43 ακινήτων στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για μια συμφωνία συνολικής αξίας 237,2 εκατ. ευρώ, η οποία πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια. Στις 21 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση 22 ακινήτων, αντί ποσού 110,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 20 ακίνητα αναμένεται να μεταβιβαστούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, αντί ποσού 43,5 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα εντός του έτους η Εθνική είχε αποκτήσει το μεγαλύτερο ακίνητο του χαρτοφυλακίου αυτού, καταβάλλοντας συνολικό τίμημα 83,2 εκατ. ευρώ. Μέσω της συμφωνίας αυτής με την Εθνική Τράπεζα, η Prodea, όχι μόνον αντλεί ρευστότητα, αλλά εξασφαλίζει και τη μείωση του δανεισμού της σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο, λόγω της πρόσφατης αύξησης των επιτοκίων. Συγκεκριμένα, τα ρευστά διαθέσιμα της εισηγμένης θα αυξηθούν σε 269 εκατ. ευρώ, από 176 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η αναλογία καθαρού δανεισμού προς την αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας θα διαμορφωθεί σε 41,8%, πλησιάζοντας τον στρατηγικό στόχο που έχει τεθεί από τη διοίκηση. Αυτός κυμαίνεται μεταξύ 35% και 40%.

Παράλληλα, οι πωλήσεις ακινήτων θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση του σημαντικού επενδυτικού προγράμματος που έχει εκπονήσει και υλοποιεί αυτή την περίοδο η διοίκηση της Prodea. Ειδικότερα, αυτό το διάστημα η εταιρεία «τρέχει» έργα και συμφωνίες για την απόκτηση ή και ανάπτυξη νέων ακινήτων, συνολικής αξίας 517 εκατ. ευρώ κι επιφανείας που ξεπερνάει τα 266.000 τ.μ. Μάλιστα, 93% των ακινήτων αυτών θα φέρουν σχετική πιστοποίηση για τα πράσινα χαρακτηριστικά τους, ενισχύοντας σημαντικά την απόδοση του χαρτοφυλακίου της Prodea. Από τα ακίνητα αυτά, το 42% αφορά νέα κτίρια γραφείων, το 35% κατοικίες και ξενοδοχεία, ένας τομέας που δίνει μεγάλη έμφαση εσχάτως η εισηγμένη, ενώ ένα πρόσθετο 13% θα αφορά νέες εγκαταστάσεις logistics.

Διαβάστε επίσης: 

Αυξάνεται ταχύτατα ο αριθμός των πράσινων γραφείων στην Αθήνα

Prodea: Μεταβίβαση 22 ακινήτων στην Εθνική έναντι 110,5 εκατ.

Prodea: Πουλά πακέτο 25 ακινήτων στην Ιταλία αξίας 400 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News