ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Πουλά πακέτο 25 ακινήτων στην Ιταλία αξίας 400 εκατ. ευρώ

Prodea: Πουλά πακέτο 25 ακινήτων στην Ιταλία αξίας 400 εκατ. ευρώ

Στη διερεύνηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για το χαρτοφυλάκιο των 25 ακινήτων που διαθέτει στην Ιταλία θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα η διοίκηση της Prodea Investments. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο εμπορικής αξίας 402 εκατ. ευρώ, που εκτείνεται σε 16 μεγάλες πόλεις της χώρας και προσφέρει μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 192.000 τ.μ. Αφορά κυρίως κτίρια γραφείων, ενώ η πληρότητα διαμορφώνεται σε 73,6%, σύμφωνα με πρόσφατη παρουσίαση της εισηγμένης.

Η τελευταία επένδυση της εταιρείας στην Ιταλία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2022, όταν είχε αποκτήσει, σε συνεργασία με τη μητρική Invel, μια ξενοδοχειακή μονάδα στην Κορτίνα της Ιταλίας, έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της χώρας, αλλά και συνολικά της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, είχε αποκτηθεί, αντί ποσού 49 εκατ. ευρώ, το ξενοδοχείο Bellevue Cortina d’ampezzo, το οποίο σχεδιαζόταν να ανακατασκευαστεί πλήρως ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026, που θα πραγματοποιηθούν στην Κορτίνα. Πρόκειται για ένα κτίριο έξι ορόφων, το οποίο σήμερα λειτουργεί μερικώς ως ξενοδοχείο, καθώς ένα τμήμα του χρησιμοποιείται ως ιδιωτικές κατοικίες. Μετά τη ριζική ανακαίνιση του ακινήτου, η οποία αναμένεται να κοστίσει επιπλέον 25 εκατ. ευρώ, θα δημιουργηθεί ένα πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων και χωρητικότητας έως και 100 δωματίων, με στόχο να λειτουργήσει πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εφόσον προχωρήσει η διαδικασία της πώλησης του ιταλικού χαρτοφυλακίου αναμένεται να «ξεκλειδωθούν» σημαντικά κεφάλαια, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν το ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει σε εξέλιξη η Prodea στην ελληνική αγορά. Με βάση σχετική παρουσίαση της εισηγμένης, ήδη «τρέχουν» έργα και συμφωνίες για νέα ακίνητα, συνολικής αξίας 517 εκατ. ευρώ και επιφάνειας άνω των 266.000 τ.μ. Μάλιστα το 93% των ακινήτων αυτών θα φέρει σχετική πιστοποίηση για τα πράσινα χαρακτηριστικά τους, ενισχύοντας σημαντικά την απόδοση του χαρτοφυλακίου της Prodea. Από τα ακίνητα αυτά, το 42% αφορά νέα κτίρια γραφείων, το 35% κατοικίες και ξενοδοχεία, τομέας που δίνει μεγάλη έμφαση εσχάτως η εισηγμένη, ενώ ένα πρόσθετο 13% θα αφορά νέες εγκαταστάσεις logistics.

Τα νέα ακίνητα αναμένεται να αυξήσουν τα ετησιοποιημένα έσοδα από ενοίκια κατά 10,7 εκατ. ευρώ, έως το τέλος του 2024 και κατά 25,2 εκατ. ευρώ έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2026, όταν αναμένεται να έχει παραδοθεί προς χρήση το μεγαλύτερο μέρος τους. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η υψηλή ζήτηση των χρηστών για ποιοτικούς χώρους, η έλλειψη νέων κτιρίων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, λειτουργεί προς όφελός της, καθώς επιτρέπει την αύξηση των ενοικίων και συνεπώς και της απόδοσης, ιδίως μάλιστα αν το ακίνητο δεν έχει αποκτηθεί από τρίτους, αλλά αποτελεί ανάπτυξη κάποιου από τα ίδια ακίνητα της εταιρείας.

Η εισηγμένη ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο και την πώληση ενός χαρτοφυλακίου 43 ακινήτων στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για μια συμφωνία συνολικής αξίας 237,2 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας επίσης αντλείται ρευστότητα και μειώνεται ο δανεισμός της Prodea. Συγκεκριμένα, τα ρευστά διαθέσιμα θα αυξηθούν σε 269 εκατ. ευρώ, από 176 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από την πώληση. Παράλληλα, η αναλογία καθαρού δανεισμού προς την αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας θα διαμορφωθεί σε 41,8%, πλησιάζοντας στον στρατηγικό στόχο που έχει τεθεί από τη διοίκηση. Αυτός κυμαίνεται μεταξύ 35% και 40%.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News