BUSINESS & FINANCE

Το πράσινο στοίχημα της αγοράς ακινήτων: Σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων

Το πράσινο στοίχημα της αγοράς ακινήτων: Σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων

Συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 491,4 εκατ. ευρώ πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του 2022 οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), αριθμός που εκτιμάται ότι θα μεγεθυνθεί κατακόρυφα το 2023, καθώς θα ξεκινήσει η υλοποίηση μιας σειράς από σημαντικά αναπτυξιακά έργα ακινήτων. Οι περισσότερες εταιρείες ακολούθησαν μια σχετικά συντηρητική πολιτική, αναφορικά με τις νέες αναπτύξεις τους, εστιάζοντας κυρίως στην απόκτηση οικοπέδων και την αδειοδοτική ωρίμανση αυτών και λιγότερο στην υλοποίηση κατασκευαστικών έργων. Ο λόγος ασφαλώς είναι η απότομη αύξηση του κόστους των υλικών κατασκευής, που εκτίναξε τους σχετικούς προϋπολογισμούς και μεγέθυνε το επενδυτικό ρίσκο.

Η κυρίαρχη τάση του 2022 και εκείνη που αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια, αφορά την πρόθεση των εταιρειών ακινήτων να δημιουργήσουν χαρτοφυλάκια πράσινων ακινήτων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται πλέον σχεδόν κάθε επενδυτική τους κίνηση. Δεδομένου ότι αυτού του είδους τα ακίνητα εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού κτιριακού αποθέματος, η στρατηγική των εταιρειών αφορά είτε στην απόκτηση παλιών ακινήτων σε επίκαιρες τοποθεσίες, που να μπορούν να αναβαθμιστούν ενεργειακά είτε στην εξ ολοκλήρου ανάπτυξη νέων ακινήτων, που ασφαλώς θα υιοθετούν βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.

Το πράσινο στοίχημα της αγοράς ακινήτων: Σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων-1

Σε επενδύσεις συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ προχώρησε κατά το 2022 η Prodea Investments. Η μεγαλύτερη σε αξία μεμονωμένη επένδυση αφορούσε την απόκτηση του κτιρίου γραφείων που φιλοξενεί το υπουργείο Τουρισμού στην Πλατεία Συντάγματος, επί της οδού Αμαλίας 12-14. Η συγκεκριμένη επένδυση ανήλθε σε 49 εκατ. ευρώ. Το κτίριο των 9.000 τ.μ. είχε αποκτηθεί από το Ιδρυμα Ωνάση το 2006, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία ανήκε μέχρι τότε το ακίνητο. Στο παρελθόν στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕΒΑ, η οποία συγχωνεύτηκε με την Εθνική πριν από περίπου δύο δεκαετίες.

Εντός της εβδομάδας που προηγήθηκε, η εισηγμένη ολοκλήρωσε και την εξαγορά του κτιρίου της Viva Wallet στην οδό Αμαρουσίου-χαλανδρίου 18-20 στην περιοχή του Αμαρουσίου. Η Viva Wallet είναι σήμερα ο μισθωτής του ακινήτου, το οποίο φέρει περιβαλλοντική πιστοποίηση κι ενσωματώνει χαρακτηριστικά βιωσιμότητας. Το ύψος του τιμήματος ανήλθε σε 31,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από τα κεφάλαια που είχαν αντληθεί με την περυσινή έκδοση πράσινου ομολόγου. Το κτίριο είναι συνολικής επιφανείας 20.100 τ.μ.

Νωρίτερα εντός του έτους είχε αποκτηθεί αντί 35 εκατ. ευρώ κτίριο γραφείων 14.000 τ.μ. στη συμβολή των οδών Χειμάρρας 8Β και Γραβιάς στο Μαρούσι, το οποίο μισθώνεται από την EY. Παράλληλα, η εταιρεία απέκτησε και πέντε όμορα οικόπεδα 10,4 στρεμμάτων στη Λ. Κηφισίας, πλησίον του κόμβου της Αττικής οδού. Στο εν λόγω ακίνητο σχεδιάζεται η κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων (φιλοξενούσαν την έδρα της Εκκλησίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά) και η κατασκευή δύο ανεξάρτητων κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφανείας άνω των 17.000 τ.μ.

Αυτή την περίοδο η Prodea Investments προχωράει στην υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ έως το 2025, για την απόκτηση ή ανάπτυξη πάνω από 417.000 τ.μ. νέων κτιρίων. Η πλειονότητα εξ αυτών (περίπου 90%) θα αφορά ακίνητα που θα έχουν πράσινες πιστοποιήσεις για την υψηλή ενεργειακή τους απόδοση. Η στόχευση αφορά κυρίως την αγορά γραφείων, logistics, κατοικίας και φιλοξενίας.

Στον τομέα των κατοικιών, η Prodea έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία ανάπτυξης οικιστικών συγκροτημάτων Livewise. Η τελευταία έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης 10 πράσινα κτίρια κατοικιών σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής, όπως η Αγία Παρασκευή, η Νέα Ερυθραία και το Χαλάνδρι. Τα πρώτα ακίνητα θα αρχίσουν να παραδίδονται σταδιακά από το τέλος του 2023 και μέχρι τα μέσα του 2024. Αντίστοιχα, στα logistics σχεδιάζεται μια σημαντική νέα ανάπτυξη υποδομών 40.000 τ.μ. σε έκταση 110 στρεμμάτων, που αποκτήθηκε για τον σκοπό αυτό στην περιοχή του Ασπροπύργου. Η επένδυση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται το 2023.

Κεφάλαια 60 εκατ. ευρώ για νέες αγορές ακινήτων υλοποίησε εντός του 2022 η Premia Properties ΑΕΕΑΠ. Η εισηγμένη επενδύει στρατηγικά σε τομείς, όπως τα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. φοιτητικές κατοικίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα κτλ.), τα logistics κι εσχάτως και τα κτίρια γραφείων, καθώς για το 2023 σχεδιάζει τη μετατροπή του εμπορικού κέντρου Athens Heart σε κτίριο γραφείων πράσινου χαρακτήρα. Από τις σημαντικότερες κινήσεις της εταιρείας φέτος ήταν η εξαγορά των εγκαταστάσεων των Εκπαιδευτηρίων Δούκα στο Μαρούσι, ενώ στην κατοχή της περιήλθε και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της οινοποιίας Μπουτάρη, στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας. Η Premia δρομολογεί επενδύσεις της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια των επόμενων 12-18 μηνών, θέλοντας να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων 500 εκατ. ευρώ έως το 2025.

Διαβάστε επίσης: 

Real estate: Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ στην αγορά γραφείων το 2022

Prodea: Απέκτησε το κτίριο γραφείων της Viva Wallet για 31,5 εκατ. ευρώ

Noval Property: Απέκτησε δύο ακίνητα στο Μαρούσι για 2,426 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News