ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Α. Καρυτινός (Prodea): Τα καλά projects ακινήτων δεν έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης

Α. Καρυτινός (Prodea): Τα καλά projects ακινήτων δεν έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης

Εύκολα χρηματοδοτήσιμα είναι τα ποιοτικά έργα ανάπτυξης ακινήτων, όπως ανέφερε, κατά τη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση της Prodea, ο Άρης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Prodea που διαθέτει χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ.

«Σήμερα η Ελλάδα ανήκει στις λίγες χώρες της Ευρώπης, όπου για τα καλά projects υπάρχει χρηματοδότηση. Αυτό είναι πραγματικά μεγάλη επιτυχία. Υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα σε αυτό τον τομέα. Εμείς δεν είμαστε μια από αυτές» ανέφερε.

Α. Καρυτινός (Prodea): Τα καλά projects ακινήτων δεν έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης-1

Η Prodea διαθέτει pipeline (σημ.: προς υλοποίηση έργα) αξίας 700 εκατ. ευρώ από τα οποία έργα αξίας 470 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν βιοκλιματικές αναπτύξεις, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Απομένουν δηλαδή, έργα αξίας 230 εκατ. ευρώ των οποίων η χρηματοδότηση θα προέλθει είτε από το υπολειπόμενο ποσό του πράσινου ομολόγου αξίας 300 εκατ. ευρώ είτε από δανεισμό σε συνδυασμό με ίδια κεφάλαια, όπως εξήγησε ο υπεύθυνος επενδύσεων της Prodea Θανάσης Καραγιάννης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η εισηγμένη, κατά πάγια πρακτική, «ανακυκλώνει» το χαρτοφυλάκιό της, δηλαδή ακίνητα που είναι ώριμα ή δεν έχουν επίπτωση στο μακροπρόθεσμο πλάνο ανάπτυξης πράσινων κτηρίων, είτε πωλούνται είτε χρησιμοποιούνται.

Η ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) διαθέτει ακίνητα αξίας 500 εκατ. ευρώ που έχουν πιστοποιηθεί ως βιοκλιματικά, με το 37% των γραφείων-εκ του συνόλου του χαρτοφυλακίου της-να είναι «πράσινα». «Είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που ελπίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα μεγαλώσει πολύ περισσότερο» σημείωσε ο κ. Καρυτινός.

Στον τομέα της κατοικίας, η ενεργειακή κλάση των ιδιοκτησιών που σχεδιάζει να αναπύξει η Prodea θα είναι Α+, ενώ τα ακίνητα βρίσκονται σε πολύ καλές τοποθεσίες με σημαντική διασυνδεσιμότητα, ώστε να είναι εφικτή η προσέλκυση των μισθωτών σε καλές τιμές, όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Τα έσοδα από νέες μισθώσεις, τοποθετούνται σε 12,4 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023, ποσό που αναμένεται να διαμορφωθεί σε 26,2 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025.

Επίσης, τη φετινή χρονιά, η Prodea αναμένει 7,9 εκατ. ευρώ αναπροσαρμοσμένα έσοδα, που σχετίζονται με τις τιμαριθμικές αναπροσαρμογές.

Η διασπορά

Όσον αφορά τη διασπορά του μετοχικού κεφαλαίου,  ο βασικός μέτοχος αντιπροσωπεύει το 92,5% αυτού, με το υπόλοιπο να είναι free float. Στόχος είναι αυτό έως το τέλος του 2023, όπως σημείωσε ο κ. Καρυτινός, να έχει αυξηθεί στο 15%.

«Από τον Σεπτέμβριο και μετά, θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από ενέργειες, ώστε να φτάσουμε τουλάχιστον στο 15% που έχουμε πει ότι είναι το απαραίτητο βάση του κανονισμού του Χ.Α.» ανέφερε ο CEO της Prodea.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News